Sayfalar

10 Temmuz 2010 Cumartesi

Mecliste Abdullah Gül Üniversitesinin adı tartışma konusu oldu

Kayseri’ye kurulacak ikinci devlet üniversitesi ile ilgili yasa tasarısının görüşmelerine Türkiye Büyük Millet Meclisinde devam edildi. Görüşmeler sırasında üniversiteye Abdullah Gül adının verilmesiyle ilgili tartışma yaşandı.

Aralarında Kayseri Abdullah Gül üniversitesinin de bulunduğu 8 üniversitenin kuruluşuna ilişkin yasa tasarısının görüşülmesi zaman zaman tartışmaları da beraberinde getiriyor. Tasarıyla ilgili görüşmelerin ikinci gününde isim tartışması yaşandı. MHP Adana Milletvekili Yılmaz Tankut, Kayseri’ye kurulacak üniversiteye Abdullah Gül adının verilmesi teklifinin bizzat Cumhurbaşkanı Gül’den mi geldiğini sordu.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu bu soruya karşılık verdi ve cumhurbaşkanından böyle bir talebin gelmediğini, tasarı komisyonda iken milletvekillerinin önerisiyle bu ismin verildiğini açıkladı. Çubukçu genelde cumhurbaşkanı isimlerinin verildiğini de belirtti. Bunun üzerine Adana Milletvekili Tankut bir önceki cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in isminin neden verilmediğini sordu. Bakan Çubukçu bu soruya cevap vermedi.

Mecliste konuyla ilgili yaşanan isim tartışması tutanaklara şöyle geçti:

YILMAZ TANKUT (Adana) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkan. Sayın Bakan, Kayseri de kurulan Abdullah Gül üniversitesiyle ilgili isim acaba Cumhurbaşkanının kendisinden mi gelmiştir yoksa siz, Cumhurbaşkanlığı makamına hürmeten bir gelenek mi oluşturmak amacıyla o ismi düşünüp koymuş bulunmaktasınız?

MİLLÎ EĞİTİM BAKANI NİMET ÇUBUKÇU (İstanbul) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkanım. Sayın Tankut un sorusu... "Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül kendi isminin koyulmasını kendisi mi istemiştir?" diye sordu. Ne Sayın Cumhurbaşkanımız böyle bir talepte bulunmuştur ne de Hükûmet tasarısı olarak böyle gelmiştir. Plan Bütçe Komisyonunda milletvekillerimizin önergesiyle kurulmuştur.

MEHMET GÜNAL (Antalya) - Kanun teklifiyle Sayın Bakan. Sonradan önerge, önce kanun teklifi.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANI NİMET ÇUBUKÇU (İstanbul) - Ayrıca, şu ana kadar cumhurbaşkanlarımızın isminin bir üniversiteye verilmesi de âdeta teamül hâline gelmiştir. Şu ana kadar tüm cumhurbaşkanlarımız, bir önceki cumhurbaşkanımız hariç olmak üzere, adına üniversite kurulmuştur. Dolayısıyla, bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımızın bir talebi olmadığı gibi böyle bir konuyu isteyecek birisi de değildir.

MEHMET GÜNAL (Antalya) - Onu da dâhil etmeyi düşünüyor musunuz? Arada hariç kalan cumhurbaşkanımızı da dâhil edecek misiniz? Yani bekleyen varken mevcuduna vermek…

Hiç yorum yok:

"Küstah davranışa sessiz kalanlar..."

Hayırlı Konvoy üyeleri yaptıkları açıklamayla Atatürk'e hakaret edenlere ve hakaretlere sessiz kalanlara tepki gösterdi. Mustafa Kemal ...