Sayfalar

13 Mayıs 2010 Perşembe

ŞOTA 5 KİŞİLİK LİSTEYİ VERDİ



Kayserispor’un yeni teknik direktörü olması beklenen Şota, Kayserispor yönetiminden en az 5 ismin transfer edilmesi için talepte bulundu. Yeni sezona güçlü bir kadro ile başlamak isteyen Şota’nın Antalyaspor maçı öncesi Türkiye’ye gelmesi bekleniyor.

Erciyes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından düzenlenen 1. öğrenci Sempozyumu başladı.


Erciyes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından düzenlenen 1. öğrenci Sempozyumu başladı. 2 gün sürecek sempozyumda 50 öğrenci sunum yapacak.

 Erciyes Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirilen sempozyumun açılış konuşmasını sempozyum başkanlığının yapan Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Abdulkadir Yuvalı yaptı. Yuvalı sempozyumda önemli çalışmaların sunulacağına inandığını dile getirdi.

Prof. Dr. Yuvalı, “Öğrencilerimiz ilgi duydukları konuları, seminer ve tez çalışmalarını bir bilimsel toplantıda sunum haline getirdiler ve danışman öğretim üyelerinin nezaretinde bu sempozyumda aktaracaklar. Fen Edebiyat fakültelerinin görevlerinden biride bilim adamları yetiştirmektir. Öğrenci arkadaşlarımızın da bu bilinçle çalışmaların yaptıklarını görüyorum ve sempozyumun hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümit Tokatlı ise tarihin diğer branşlardan çok farklı olduğunu belirtti ve gerçekleştirilen sempozyumun tarih ve tarih öğrencileri için bir şans olduğunu söyledi.

Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcısı Metin Hülagü ise “Sempozyumun çok verimli geçeceğine inanıyorum. Rektörlük olarak her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

Konuşmaların ardından sempozyumda sunumlara geçildi. İlk oturumun başkanlığını tarih Bölümü Başkanı Abdülkadir Yuvalı yaptı. Sempozyumda iki gün süresince 8 oturumda 50’ye yakın sunum gerçekleştirilecek.

Özhaseki'ye "en iyi kent yenileme" ödülü verildi

FİB Ajans tarafından düzenlenen Kapadokya Yılın En İyileri-Anadolu Kent Ödülleri düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Yılın En İyi Kent Yenileme ödülüne layık görülen Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki adına ödülü Başkan Vekili Ahmet Çolakbayraktar aldı.Nevşehir Dedeman Otel de düzenlenen törene Genel Sekreter Mustafa Yalçın ile birlikte katılan Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ahmet Çolakbayraktar, plaketini Nevşehir Valisi Osman Aydın ın elinden aldı.

Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Çolakbayraktar ile birlikte çok sayıda vali, belediye başkanı ve bürokratın yanı sıra işadamı, sanatçı ve gazeteci de törene katılarak ödül aldı.

Pınarbaşılılara Müjde! Pınarbaşı İlçesine Meslek Yüksek Okulu yapılacak

Pınarbaşı İlçesi’ne Erciyes Üniversitesi bünyesinde Meslek Yüksek Okulu kurulmasına ilişkin protokol imzalandı. İmza törenine Kayseri Milletvekilleri Sadık Yakut ile Ahmet Öksüzkaya da katıldı. Meslek yüksek okulu hayırsever tarafından yapılacak.

ERÜ Rektörlük binasında gerçekleştirilen protokole hayırsever Cahit Yalçın ile ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur imza attı.

Rektör Prof. Dr. Keleştemur meslek yüksek okulun kurulmasında emeği geçen kişilere teşekkür etti.

Protokol töreninde Kayseri Milletvekilleri Sadık Yakut ile Ahmet Öksüzkaya da hazır bulundu. TBMM Başkan Vekili ve Kayseri Milletvekili Sadık Yakut da yaptığı konuşmada üniversitenin meslek yüksekokuluyla ilgili diğer taleplerini de en kısa sürede yerine getireceklerini belirtti.

Yakut, “Pınarbaşı ilçemizde yapılacak olan Meslek Yüksek Okulunda atçılık yetiştirilmesi, su ürünleri, et ve süt ürünleriyle ilgili bölümler olacak. Ayrıca sayın Rektörümüz, buradaki kız ve erkek öğrenciler için 100 kişilik yurt ve 12 adet de lojman talep etti. İnşallah en kısa süre içinde bunları yerine getireceğiz. Tabiî ki bölgenin kalkınması, özellikle de kırsal kesimin kalkınması, eğitime yapılan yatırımlarla olur. Bu anlamda Bünyan’da Yüksek Okulunun yapımıyla ilgili süreç tamamlanmak üzere. Orası bittiğinde açılacak. Sonra Pınarbaşı ve sırasıyla Tomarza, Yeşilhisar, Yahyalı ve İncesu da sırada. Daha önceki rektörlerimizle bu konuları çözememiştik, sayın hocamız bu konuda bize çok büyük yakınlık gösterdi. Kayseri halkıyla birlik ve beraberlik içerisinde olduğu, eğitime büyük önem verdiği ve taşranın da kalkınması anlamında katkılarından dolayı kendisine ayrıca teşekkür ederim. Cahit beye de teşekkür ediyorum. İlçelerimize ve kırsal bölgelerimize hayırlı olsun” diye konuştu.

BİLİCİ VE DİRİM KAYSERİ’DE KALDI

Valiler Kararnamesi çıktı. Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren kararnamede görev yerleri değişebileceği belirtilen Vali Mevlüt Bilici ile Melikgazi Kaymakamı Nusret Dirim yer almadı.

Valiler kararnamesi bir süredir gündemdeydi. Kararnameyle Vali Mevlüt Bilici’nin yeni kurulan Kamu Düzeni ve Güvenliği Teşkilatında Müsteşar Yardımcısı olabileceği söyleniyordu. İstanbul Valisi Muammer Güler beklentiler doğrultusunda müsteşar oldu; ancak Vali Mevlüt Bilici yerinde kaldı.

         Yine kararname ile Melikgazi Kaymakamı Nusret Dirim’in valiliğe atanacağına dair bilgiler yansıdı; fakat Nusret Dirim’in ismi de valiler kararnamesinde yer almadı.

Bünyan, Sızır, Pınarbaşı ve Çamardı Santralleri için rekor teklif..


Özelleştirme İdaresi Başkanlığı nda, Başkan Vekili Ahmet Aksu nun komisyon başkanlığında yapılan ihaleye 56 firma katıldı. Kayseri ve Civarı Elektrik Şirketinin yanı sıra Kayseri’den Boydak Enerji ve Has Çelik’in de katıldığı ihale ile Bünyan, Sızır, Pınarbaşı ve Çamardı Hidroelektrik Santrallerinin 49 yıllığına işletme hakkı devredildi.

Türkiye’nin en eski çalışır durumdaki santrali olan Bünyan santrali ile birlikteki 4 santral için bugüne kadar yapılan ihaleler dikkate alındığında rekor bir teklif verildi. Kayseri ve Civarı Elektrik Şirketi 69.7 milyon dolar teklifle ihaleyi kazandı.

Kayseri ve Civarı Elektrik Şirketi Genel Müdürü Şadi Büyükkeçeci ihaleye ilişkin yaptığı kısa değerlendirmede  “Elektrik üretimine yönelik barajlarla yakından ilgilendik ve girmiş olduğumuz ihale sonucunda 1926 yılından 2009 yılı sonuna kadar işlettiğimiz Bünyan HES ile 1966’dan beri işlettiğimiz Sızır HES’i, ayrıca Çamardı ve Pınarbaşı HES’leri  bünyemize katmış bulunuyoruz. Dört santralin toplam yıllık üretimi takribi 55 milyon 300 bin kilovat saat civarında. Bu santralleri aldığımız için çok mutlu ve gururluyuz. Fiyat bizim tahminimizin üzerine çıktı ama bizim için manevi değeri vardı.  Hem biz hem de devlet kazandı. Şimdi başta Sızır olmak üzere bu santralarımızın  kapasitesini daha da artırmak için çalışmalar yapacağız. Diğer yandan da çeşitli kaynaklardan elektrik üretimine yönelik çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz. Şimdi önümüzdeki en büyük hedeflerden biri Elektrik Dağıtım Bölgeleri’nin ihalelerine de katılarak en az bir bölgeyi daha bünyemize katmaktır. 69.7 Milyon Dolar’a aldığımız 4 santralimizin şirketimize, şehrimize ve ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” diye konuştu.

          İhalede birinci elemesiz turda en yüksek teklif 36 milyon 500 bin Dolar olurken, ilk elemeli turda en yüksek tutar 50 milyon Dolar, ikinci elemeli turda en yüksek tutar 57 milyon 500 bin Dolar, üçüncü elemeli turda ise en yüksek tutar 63 milyon 500 bin Dolar oldu. Açık artırmaya 9 firma kaldı

        Açık artırmanın başlangıç tutarı 68 milyon 750 bin Dolar oldu ve açık artırma aralığı 50 bin Dolar olarak belirlendi. Kayseri firmalarından Boydak Enerji açık artırmanın ilk turunda, Has Çelik ikinci turda çekildi. Dokuzuncu turda Eksim Yatırım Holding de ihaleden çekilince 4 santrali 69 milyon 700 bin dolarla en yüksek teklifi veren Kayseri ve Civarı Elektrik Şirketi ald

Kayseri'den Alpaslan Gişi, Milli Takım formasıyla Polonya'da yapılan Güreş Turnuvasında ülkemizi temsil edecek

Birçok başarılara imza atmış Türkiye Şampiyonu güreşçimiz Ömer Alpaslan Gişi Milli Takıma seçildi ve 12/05/2010 tarihinde Polonya'da düzenlenen güreş turnuvasında 42 kg.da ülkemizi temsil etmeye hak kazandı. Kayseri'nin güreşteki başarıları ile devam ediyor. Son olarak 7-9 Mayıs tarihlerinde Kayseri'de yapılan 14-15 yaş Türkiye Şampiyonasında Kayseri Güreş Takımımız Türkiye Şampiyonu olmuştu.Daha önce de dört kez Türkiye Şampiyonu üç kez de Türkiye üçüncüsü olan takımımız, altyapıda en başarılı takım olarak gösterilmektedir ve halen Milli Takımda dört güreşçisi bulunmaktadır. Takımımızı hazırlayan başarılı hocalar Fahri Taşkaya ve Yakup Deliktaş, Türk Güreşine daha nice sporcular kazandırmaya devan ediyorlar.

45 ilden 665 sporcunun mücadele ettiği şampiyonada sıkletlerinde ilk üç dereceye giren sporcular şöyle:
32 kiloda;
1.Sergen Ay:Kayseri
2.Nihat Çalışkan: Bursa
3.Emrah Sarıtaş:Çorum Gem
3.Ertan Polat:İstanbul

35 kiloda;
1.Bekir Şahin :Antalya
2.Adem Şakar: Kayseri
3.Murat Fırat:Şanlıurfa
3.Sefer Can:Eskişehir
38 kiloda;
1.İsmail Aydoğan :Kayseri
2.Batuhan Bozkurt:Aksaray
3.Okan Şahin: İstanbul
3.Seyfullah Karavuş:İstanbul
42 kiloda:
1.Emircan Demircan :Samsun
2.Selim Kozan:Çorum
3.Ahmet İncili:Kayseri
3.Mehmet Erzincanlı
47 kiloda;
1.Yunus Emre Başar:İstanbul
2.Oğuhan Demir:Artvin
3.Oğuzhan Yalçın:Çorum
3.Burhan Akbudak:Kayseri
53 kiloda
1.Furkan Bayrak :Samsun
2.Musa Tokmak:Niğde
3.Ahmet Uçak:Bursa
3.Ramazan Üngör:Sivas
59 kiloda:
1. Mehmet Göz (Kayseri)
2.Ali Koyuncu:Kayseri
3.Zubeyir Demirer:Aksaray
3.Ensar Karabacak:Sakarya
66 kiloda:
1.Medet Özdemir (Kayseri),
2.Arif Öztoprak:Afyonkarahisar
3.Ferdi Yavuz :Erzurum
3.M.Sait Turkaya:Ankara
73 kiloda:
1. Emre Muyan (Aydın),
2.Metin Öztürk:Samsun
3.M.Can Pıcak:İstanbul
3.E.Dursun Turan:Erzurum
85 kiloda
1.Berk Kılınç :Muğla
2. B.Göktuğ Cıbır: İstanbul
3.İkram Kaman: Kars
3.Ali Aydın: Ankara

Şampiyonada takım sıralaması;
1.Kayseri 70 puan
2. İstanbul 56 puan
3. Erzurum  37 puan.

Kokulu tedavi

"Lavanta çiçeğinin kokusu, sakinleştirici özelliğe sahip..."
Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Ahmetli Ek Ünitesi bahçesine, hoş kokusunun teskin edici olduğu bilimsel olarak da kanıtlanan bin kök ''lavanta çiçeği'' dikildi.
Gelecek yıl çiçek verecek lavantaların yayacağı hoş kokunun, hastaların stresini alarak, rahatlamalarına yardımcı olacağı belirtildi.
Başhekim Yardımcısı Dr. Hüseyin İlter, A.A muhabirine, İzmir'in Çeşme ilçesi Alaçatı beldesinden alınan bin kök lavanta çiçeğinin, hastaların da yardımıyla bahçeye diktiklerini söyledi.
Lavantaların, gelecek yıl çiçek vereceğini belirten Dr. İlter, ''Lavanta çiçeğinin kokusu, sakinleştirici özelliğe sahip. Bu nedenle önümüzdeki yıl lavantalar çiçek açtığında, hoş koku bütün hastaneye ve bahçeye yayılacak'' dedi.
Birkaç yıl sonra lavanta çiçeklerinden, yağ çıkarma gibi çeşitli şekillerde yararlanacaklarını ifade eden Dr. İlter, ''Bunları pazarlayarak hastaneye gelir bile sağlayabiliriz. Ama asıl hedefimiz gelirin ötesinde hastaların rehabilitasyonu'' diye konuştu.
Dr. İlter, lavantanın hoş kokusunun teskin edici olduğunun bilimsel olarak da kanıtladığını ifade ederek, hastaların bu çiçekler sayesinde streslerini atacağını ve sakinleşeceklerini söyledi.
SEBZE YETİŞTİRİP HAYVAN BESLİYORLAR
Hastalarla birlikte, bahçede meyve sebze yetiştirdiklerini, küçük baş hayvan beslediklerini de dile getiren Dr. İlter, şunları anlattı:
''Hastanemizin 19 dönümlük bahçesi var. Hastalarımız bahçeye, domates, biber, patlıcan fidanlar dikti. jÜrünler olgunlaşınca yine hastalarımız hasadı yapacak. Ürünler hastalarımız için yetiştiriliyor. Bahçemizde bir kaç yıl önce diktiğimiz meyve ağaçlarımız da meyve vermeye başladı. Bahçemizde sevgi yolu oluşturduk. Hastalarımız bu yolda gezinti yaparak, yeşillikler içinde rehabilite oluyorlar. Birbirleriyle ve sağlık personeliyle sohbet ediyorlar. Bahçede ilgilenmek isteyen gönüllü hastalarımız meyve sebze ekip dikiyor, diğer bitkilerle ilgileniyor. Toprakla uğraşmak hem stres attırıyor, hem de vücut enerjisinin harcanmasına neden oluyor. İsteyenler de hayvancılıkla ilgileniyor.''
İlter, bir psikiyatri uzmanı, 25 hemşire, 2 sağlık memuru, 42 hasta bakıcı ve özel güvenlik elemanlarıyla 160 hastaya hizmet verildiğini söyledi.
AA

Habersiz taşınana ceza!

Taşındıkları yeni adresi nüfus müdürlüklerine bildirmeyenlere ceza verilecek.
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ne göre taşındıkları yerin adres bilgilerini nüfus müdürlüklerine bildirmeyenlere para cezası veriliyor.

Bakanlar Kurulu kararı ile 2006 yılında çalışmalarına başlanan Adres Kayıt Sistemi, kişilerin yerleşim yerlerine göre nüfus bilgilerinin güncel olarak tutulması, nüfus hareketlerinin her an izlenebilmesi, MERNİS kayıtlarındaki T.C. kimlik numarasına göre kişiler ile ikamet adreslerinin eşleştirilmesine olanak sağlıyor.
Sisteme göre, adres değişikliği yapanların, 20 iş günü içerisinde yeni adres bilgilerini bağlı bulundukları ilçe nüfus müdürlüklerine bildirmeleri gerekiyor. Bu süre içinde adres değişikliği beyanında bulunmayanlar para cezası ile karşılaşıyor. Ancak, sistemin tam olarak rayına oturması için geçen yıllarda ceza uygulanmadı.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün 81 ilin valiliğine gönderdiği genelge ile adres değişikliği beyanı vermeyenlere para cezası uygulanması istendi. Yılbaşından itibaren taşındığı halde yeni adres bilgilerini bildirmeyenlere para cezası uygulanmaya başlandı. Ceza uygulaması için son olarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 10 Mart tarihinde yeni bir genelge gönderildi.
VATANDAŞIN HABERİ YOK
Vatandaşın böyle bir uygulamadan haberdar olmaması ceza miktarlarını artırıyor. Uygulamaya göre, yeni adresine taşınan vatandaşların 20 iş gününde adres bilgilerini nüfus müdürlüklerine iletmesi gerekiyor. Ancak, bu süre içinde bilgi vermeyenlere hemen ceza kesilmiyor.
Boşaltılan eve bir başkası taşınarak kayıt yaptırmak istediği zaman o ev dolu gözüktüğü için, taşınma beyanının gerçek olup olmadığının anlaşılması amacıyla muhtarlıklar ve polisten tahkikat talep ediliyor. Muhtar ve polis, o evde kimin yaşadığını tespit ediyor. Eve yeni taşınan kişinin beyanı doğruysa bilgileri kayıt altına alınıyor. Evi boşaltan ise sistemde şüpheli duruma düşüyor. O kişi, ikametgahı ile ilgili belge almak istediği anda sistem otomatik olarak 329 lira para cezası kesiyor.
A.A

15 yıl çalışana tazminat


Evlenen, askere giden veya 15 yıl çalışana kıdem tazminatı alabiliyor... İşçilerin bir süredir tedirginliğini yaşadığı kıdem tazminatıyla ilgili olarak Hürriyet'ten Şükrü Kızılot, detaylı bir yazı kaleme aldı. İşte Kızılot'un "Evlenen, askere giden veya 15 yıl çalışana kıdem tazminatı" yazısı...
Kıdem tazminatı konusu, yaklaşık 10 milyon işçiyi ilgilendirdiği için son derece önemli.
Devlet memurlarının emekli olurken “ikramiye” aldıkları gibi, işçiler de emekli olduklarında, işverenden ikramiye benzeri, “kıdem tazminatı” alıyorlar.
Devlet memurlarının emekli ikramiyesi neyse, işçilerin kıdem tazminatı da o oluyor..

İŞÇİLERİN AVANTAJLARI

İşçilerin, memurlardan farklı başka avantajları da var. Emekli olmadan da kıdem tazminatı alabiliyorlar.
Örneğin, en az bir yıl çalışmış olması koşuluyla;

- Erkek sigortalı askere giderse,

- Kadın sigortalı, evlenip bir yıl içinde işten ayrılırsa,

- İşveren, çalışanın ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı dışında bir nedenle işine son verirse,
kıdem tazminatı alabiliyor.

Başlığı okuyan erkek sigortalılar, “evlilik” konusunda heyecanlanmasınlar. Evlendiklerinde, onlara kıdem tazminatı yok. Kadın sigortalılara (evlendikleri tarihten itibaren bir yıl içinde işten ayrılmaları koşuluyla), kıdem tazminatı var.
Neyse? erkekler de askere giderken kıdem tazminatı alabiliyorlar.

15 YIL ÇALIŞANA KIDEM TAZMİNATI

İlk sigortalı olduğu yani sigortalı olarak işe başladığı tarihten itibaren;

- 15 yıl geçen,

- Bu 15 yıl içinde en az 3 bin 600 gün prim ödeyen,
sigortalılar, emeklilik yaşına gelmeseler dahi, çalıştıkları işyerinden “kıdem tazminatı” alabiliyorlar.

Bu durumdaki işçinin, o iş yerinde kesintisiz olarak 15 yıl çalışmış olması gerekmiyor. Toplam sigortalılık süresinin 15 yılı doldurması yeterli. Örneğin, son 15 yılda o işyerinde 9 yıl çalışmışsa 9 yıllık, 3 yıl çalışmışsa 3 yıllık kıdem tazminatı alabilecek.15 yıl çalışmışsa, kuşkusuz 15 yıllık kıdem tazminatı alacak.

Ancak burada “ince bir nokta” var o da şu; 15 yılı dolduranın kıdem tazminatı alabilmesi için, çalıştığı iş yerinden ayrılması gerekiyor. İşçi, kıdem tazminatını alıp ayrıldıktan sonra başka bir işyerinde hatta aynı işyerinde de çalışabilir.

YAZI ALMAK GEREKİYOR

15 yıl sigortalı olarak çalışan ve bu süre içinde en az 3.600 gün prim ödeyen işçinin, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan “İş Kanunu’nun 14. maddesine göre kıdem tazminatı ödenebilir” şeklinde bir yazı alması gerekiyor.

Bu belge alınıp işverene verildiğinde, işverenin “kıdem tazminatı” ödemesi gerekiyor.

Kıdem tazminatının; çalışılan her tam yıla karşılık, en son 30 günlük ücretin brüt tutarı esas alınarak ödenmesi gerekiyor. Bir yıldan artan süreler için de oransal ödeme yapılır. İşçiye sürekli ve düzenli sağlanan para ve para ile ölçülebilen menfaatlerin (ikramiye (bir defalık hariç) yemek yardımı, çocuk zammı, gıda ve yakacak yardımı, konut yardımı, devamlı ödenen primler, sağlık yardımı vs.) tutarı da kıdem tazminatına esas ücrete ilave edilir.

Kıdem tazminatının tavanı 2.427,03 TL. Buna göre, her yıl için ödenecek kıdem tazminatı tutarı 2.427,03 TL’yi aşmadığı sürece, gelir vergisine tabi tutulmaz. Sadece, binde 6,6 oranında damga vergisine tabi tutulur.

Kıdem tazminatı, son derece kapsamlı bir konu. Cuma günü saat 14.30’da NTV’de bu konuda ayrıntılı açıklamalar yapacak ve sorularınızı yanıtlayacağız.

"Küstah davranışa sessiz kalanlar..."

Hayırlı Konvoy üyeleri yaptıkları açıklamayla Atatürk'e hakaret edenlere ve hakaretlere sessiz kalanlara tepki gösterdi. Mustafa Kemal ...