Sayfalar

15 Mayıs 2010 Cumartesi

Bu ne büyük küstahlık böyle!


 Milletvekilleri ve Belediye Başkanlarının katılımı ile operasyonlara dur demek için yapılan yürüyüşte konuşan BDP Bitlis Milletvekili Nezir Karabaş, adeta devlete meydan okudu.


Karabaş, "Bu politikayı ve bu savaşı sürdürürseniz, iddia ediyoruz, yemin ediyoruz Kürt halkı yaşamı cehenneme çevirecek" dedi.

BDP tarafından yarın Lice'de yapılacak olan "Canlı Kalkan" eyleminin startı, onbinlerce kişinin katıldığı yürüyüşle verildi. BDP Diyarbakır İl binası önünde toplanan kalabalık, askeri operasyonlar ile İran'daki idam ve tecavüz olaylarını protesto etti. Yürüyüşe BDP'li Milletvekilleri Osman Özçelik, Nezir Karabaş, Yüksel Genç, Yazar Aziz Nesin'in oğlu Ali Nesin, BDP'li belediye başkanları, sivil toplum örgütü temsilcilerinin yanı sıra binlerce kişi katıldı.

Gerçeker, ''Yargı, toplumun güven teminatı olduğu için bütün toplumun sahip çıkması lazım.''

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, ''Yargı, toplumun güven teminatı olduğu için bütün toplumun sahip çıkması lazım'' dedi.
Yargıtay Başkanı Gerçeker, Yargıtay üyeleri ve eşlerinden oluşan kafile, iki otobüs ile Hatay'ın İskenderun ilçesine geldi.
Gerçeker ve beraberindekiler, Kaymakam Cemil Aksak, Belediye Başkanı Yusuf Civelek, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Ercan, Adliye Hakim ve savcılarıyla ile İskenderun Adliye binasını gezdi.
Gerçeker, burada yaptığı kısa açıklamada, hakim ve savcıların yoğun çalıştığını, yargıya daima gereken önemin verilmesi gerektiğini belirterek, ''Yargı, toplumun güven teminatı olduğu için bütün toplumun sahip çıkması lazım. İskenderun, birçok ilden büyük. Adaletin daha iyi çalışması için daha iyi imkanlar sağlanmalı. İskenderun'daki bu modern adliye binasıyla adaletin daha iyi ve hızlı işleyeceğine inanıyorum'' dedi.

Gezinin ardından Yelken Kulübünde öğle yemeği yiyen Gerçeker ve beraberindekiler, daha sonra Hatay'daki bazı tarihi ve turistik mekanları gezdikten sonra Antakya'ya hareket etti.

Haberal, Silivri'deki sözlü savunmasını "Suçum Ne?" isimli kitapta topladı.

Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın Silivri Savunması gazeteci Mete Akyol tarafından kitaplaştırıldı. "Suçum Ne?" isimli kitapta Haberal'ın 357 gün tutukluluktan sonra çıkarıldığı mahkemedeki sözlü savunması, çapraz sorgusundaki yanıtları ile avukatlarının savunmalarına yer verildi.
Başkent Üniversitesi'nce yayımlanan Bütün Dünya Dergisi'nin genel yayın yönetmenliğini yapan Gazeteci Mete Akyol, Başkent Üniversitesi'nin Kurucu Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın Silivri'deki sözlü savunmasını "Suçum Ne?" isimli kitapta topladı.
Derginin Mayıs sayısının ekiyle birlikte dağıtılan kitapta, Haberal'ın 13 Nisan 2009'dan bu yana, hukuki hiçbir dayanağı bulunmamasına rağmen hürriyetinden haksız bir şekilde mahrum edildiği, tutuklandıktan 357 gün sonra doktor ve hemşire refakatinde, 5-6 Nisan 2010 tarihleri arasında iki gün boyunca sözlü ifade verdiği kaydedildi.

Kayserispor'da başlar eğik: 0-4



Turkcell Süper Lig'in 34. ve son haftasında Antalyaspor evinde Kayserispor'u 4-0 mağlup etti.
Kırmızı-beyazlı ekibe galibiyeti getiren golleri 2. dakikada Tita, 45. ve 56. dakikalarda Necati Ateş ve 67. dakikada Veysel Cihan kaydetti.

TÜRK KÜLTÜRÜNDE AŞ EVLERİ


Yeni Ufuklar Derneği tarafından hazırlatılan Türk Kültürü nde Aş Evleri Kayseri Örneği adlı kitap, Tarihi ve Sosyal Boyutuyla Kayseri’de Aşevleri konulu panelle tanıtıldı.
Yeni Ufuklar Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Derneği nin Kadir Has Kongre Merkezinde düzenlediği Tarihi ve Sosyal Boyutuyla Kayseri de aş evleri konulu panelde, aş evlerinin sosyal hayat üzerindeki etkileri değerlendirildi.

  Türk Kültüründe Aşevleri: Kayseri Örneği adlı kitabın yazarlarından Prof. Dr. Ahmet Buran, Prof. Dr. Cemalettin Çopuroğlu ve Yrd. Doç. Dr Kasım Karaman, panelde bu konuda yaptıkları araştırmanın sonuçlarını açıkladılar.

     Kitabın editörlüğünü yapan Prof. Dr. Ahmet Buran, sosyal dayanışma ve yardımlaşma derneklerinin tarihinin en eski medeniyetlere dayandığını, İslamiyet öncesi Türk toplumlarında da bu yapılanmanın olduğunu söyledi.

     İslamiyette ilk imaret örneğine asrısaadet döneminde rastlandığını belirten Buran, Kayseri de yaptıkları incelemelerde tarihi cami, tekke ve zaviyeleri de araştırdıklarını kaydetti.

     Buran, Kayseri de tarih boyunca aşevlerine büyük önem verildiği için yaptıkları incelemede bu kenti esas aldıklarını bildirdi.

     Osmanlı döneminde yapılan yardımların Müslim-gayrimüslim ayrımı yapılmaksızın yapıldığını ifade eden Buran, Tarihte Kayseri de ilk imarethaneye 1552 de rastlanmıştır. Ayrıca Evliya Çelebi nin Seyahatnamesi nde 17. yüzyılda Kayseri de 40 yerde yemek verildiğini anlatıyor dedi.

     Buran, günümüzde ise Kayseri de 17 resmi ve 3 özel aşevi bulunduğunu, buralardan günde 15 bin kişinin günlük yemek aldığını kaydetti.

     Prof. Dr. Celalettin Çopuroğlu da her dönemde muhtaç insanların olduğunu, muhtaç olanlara yardımı en iyi şekilde başaran toplumların ise sosyal yardımlaşmayı ve dayanışmayı kültür haline getirdiklerini söyledi.

     Kayseri de yaptıkları incelemeler sonunda Kayseri nin toplumsal bilinci oluşmuş bireylerden oluşmuş bir şehir olduğunu gördüklerini ifade eden Çopuroğlu, inceleme için belirledikleri 40 aileden 38 ile görüşme imkanı bulduklarını, bu ailelerin içinde 20 yıl boyunca sürekli yardım alanların olduğunu belirtti.

     Araştırmada, yardım alanların bir bölümünün bu yardımları almadığı takdirde yaşamlarını sürdüremeyeceğini belirlediklerini dile getiren Çopuroğlu, ailelerin bir bölümünün ise buradan aldıkları yardımla gıda masrafı yapmayıp artırdıkları paralarla çocuklarını okutmaya çalıştıklarını tespit ettiklerini kaydetti.

AKP'liler "Deniz Baykal"ı dillerine sakız yaptılar. Bu mu siyaset...

AKP Kayseri Milletvekili Ahmet Öksüzkaya, CHP ‘nin eski genel başkanı Deniz Baykal’ın istifa etmesine neden olan kaset olayıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Milletvekili Ahmet Öksüzkaya, Kaset olayıyla ilgili Bu olayda iktidar partisinin üzerine çamur atmaya, çamurun içine bizleri de çekmeye gayret gösteriyorlar. Biz bu çamur iddialarını reddediyoruz. Genel başkanımız kaset olayı ortaya çıktıktan sonra 10 dakika içinde Ulaştırma Bakanımıza talimat vererek görüntülerin kaldırılmasında çabaları olmuştur. Buna rağmen Sayın Baykal devlet tarafından yapılan komplo dedi. Bizi üzen yapılan ahlaksızlığın meşru gösterilmesi. Basından izliyoruz Baykal istifa etmiştir ama bu işi yalanlamamıştır. Sadece komplo olduğunu beyan etmiş, bu işi yapmadım dememiştir. Bizi üzen aile kurumunun dejenere edilmesidir dedi.

Öksüzkaya,  biz biliyoruz ki Türk toplumu ailesine, ahlaki değerlerine son derece bağlı bir toplumdur. Buna sandıkta gereken cevabı verecektir. Bu kurumların hiçbir zaman dejenere edilmesine biz göz yumamayız. Bu kurumları dejenere etmeye çalışanları da toplumun gereken cezayı vereceğine inanıyorum. Bizim partimizin bu kaset olayıyla uzaktan yakından alakası yoktur. Atılan bu iftiraları şiddetle kınıyoruz” şeklinde konuştu.

TRAFİK KAZASI 1 ÖLÜ

Kayseri-Ankara Karayolunun 20. kilometresinde Tır’la otomabilin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında bir kişi öldü.

Aşır Türkyılmaz yönetimindeki 66 DN 053 plakalı tır, Kayseri-Ankara karayolunun Boğazköprü mevkiinde, Şahin Erdoğan ın kullandığı 38 RP 750 plakalı otomobile çarptı.

Adeta hurdaya dönen otomobilde sürücü Aşır Türkyılmaz feci şekilde can verdi. Türkyılmaz’ın cesedi olay yerine gelen itfaiye ekipleri tarafından sıkıştığı yerden güçlükle çıkartılabildi.

Cenazesi ambulansla Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna kaldırılan Aşır Türkyılmaz’ın yakınları ise hastane önünde sinir krizleri geçirdi.

Öte yandan TIR şoförü Şahin Erdoğan polis tarafından gözaltına alınırken, kaza ile ilgili soruşturma başlatıldı.

GENÇLİK HAFTASI, GENÇLİK YÜRÜYÜŞÜ VE GENÇLİK KOŞUSU İLE BAŞLADI


Atatürk'ü Anma ve Gençlik Haftası çerçevesinde, Gençlik Koşusu ve Halk Yürüyüşü yapıldı. Sivas Caddesi ndeki Kasseria Alış Veriş Merkezi önünde başlayan Gençlik Koşusu ve Halk Yürüyüşü, yaklaşık 2 kilometre mesafedeki Cumhuriyet Meydanı nda son buldu.
Gençlik koşusuna, bayan ve erkek atletler ile Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç katılırken, halk yürüyüşüne Vali Mevlüt Bilici, İl Milli Eğitim Müdürü Erdoğan Ayata, İl Emniyet Müdürü Cuma Ali Aydın ile daire müdürleri, spor kulübü yöneticileri ve sporcuları, izciler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Yürüyüş sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vali Bilici, Türk milletinin Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk e çok şeyler borçlu olduğunu, bunların başında da istiklalinin ve özgürlüğünün geldiğini ifade etti.

Vali Bilici, Türk halkı da şimdiye kadar bu borcunun farkında olmuş, her fırsatta büyük Önder Atatürk e olan bağlılığını ve minnetini dile getirmiştir. Şimdi de burada Atatürk ü anmak için yürüyoruz. Yürüyüşe, halkın ilgisi de Atatürk e olan sevginin ne denli büyük olduğunu gösteriyor. Atatürk sevgisi, her zaman içimizde var olacaktır dedi.

Cumhuriyet Meydanı na kadar koşan atletler ve yürüyen protokol ile vatandaşlar, burada büyük Önder Atatürk ve şehitler için saygı duruşunda bulunup, İstiklal Marşı nı okudular.

  Gençlik koşusu bayanlarda birinci olan Ahmet Erdem Anadolu Ticaret Lisesi öğrencisi Saime Tokaç, ikinci Ahmet Erdem Anadolu Ticaret Lisesi öğrencisi Kezban Avcı ile üçüncü gelen Şeker Lisesi öğrencisi Sevda Gül e madalyalarını Vali Mevlüt Bilici taktı.

Erkeklerde birinci olan Malazgirt İlköğretim Okulu öğrencisi Turgay Bayram, ikinci olan Mehmet Akif Ersoy Lisesi öğrencisi İsmet Yakut ve üçüncü olan Şeker Lisesi öğrencisi Gökhan Şahin e de madalyalarını Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Çolak Bayraktar verdi.

 Büyüklerde birinci gelen Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ın madalyasını da Vali Bilici takdim etti. 

Ahmet Erdem Anadolu Ticaret Meslek Lisesi'nin altın kızları yine dereceleri paylaştılar

19 Mayıs Kutlamaları çerçevesinde yapılan Gençlik Koşusu 15 Mayısta Sivas Caddesi parkurunda yapıldı. Genç kızlar dalında geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Ahmet Erdem Anadolu Ticaret Meslek Lisesinin atletleri dereceleri paylaştılar. Genç atletlerden Saime Tokaç birinci olurken Kezban Avcı da birinci oldu. Ödüllerini Kayseri Valisi Mevlüt Bilici'den aldılar.

19 Mayıs Gençlik koşusunda Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç birinci oldu

19 Mayıs Gençlik Koşusunda Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç birinci oldu. Büyükler kategorisinde tek başına yarışan Büyükkılıç'ın parkuru bitirmesini büyük bir takdirle karşılayan spor otoriteleri, Başkanın bir süre önce kalp ameliyatı olduğuna dikkat çektiler.
Başkan Büyükkılıç'a ödülünü Kayseri Valisi Mevlüt Bilici verdi.(H38)

ATİNA'DA TÜRKBAYRAĞI YAKTILAR

Atina sokakları Türkiye karşıtı gösterilere sahne oldu.
Başbakan Erdoğan'ın Yunanistan ziyareti sırasında Atina sokakları Türkiye karşıtı gösterilere sahne oldu. Aşırı sağcı Yunan göstericiler Türk bayrağı yakarken, Erdoğan'ı damat Yunanistan Başbakanı Papandreu'yu gelin olarak gösteren posterler taşıdılar.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dünkü Yunanistan ziyaretine iki ülke liderleri tarafından verilen dostluk mesajları damga vururken, başkent Atina'da düzenlenen protesto gösterileri keyifleri kaçırdı.
Türkiye karşıtı gösterilerde aşırı sağcı Yunanlar Türk bayrağını yaktı. Associated Press, gösterilere yaklaşık 450 kişinin katıldığını bildirdi.
Başbakan Erdoğan'ın Atina ziyaretinin protesto edildiği eylemlerde Yunan göstericiler Türkiye aleyhtarı pankart ve posterler taşıdı, sloganlar attı.
Hazırlanan posterler arasında en dikkat çekici olan ise Başbakan Erdoğan'ın damat, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun ise gelin olarak gösterildiği poster oldu.
Gösterilere katılan PKK yandaşları ve Ermeni diasporası ise Yunan polisiyle çatıştı

KAYSERİGAZ HAKKINDA SORUŞTURMA VAR

Abone bağlantı bedeli adı altındaki haksız tahsilatla ilgili Kayserigaz hakkında inceleme ve soruşturma yapıldığı öğrenildi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Doğalgaz Piyasası Daire Başkanı Uğur Kınay inceleme ve soruşturmanın uzun sürmeyeceğini söyledi.
1.5 yıldır Kayseri gündeminde olan; ama Kayseri’deki yönetici ve idarecilerin müdahale etmemesi nedeniyle çözülemeyen haksız tahsilat sorunu yakında karara bağlanacak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Doğalgaz Piyasası Daire Başkanı Uğur Kınay haksız tahsilatla alakalı Kayserigaz hakkında inceleme ve soruşturma yürüttüklerini söyledi. İnceleme ve soruşturmanın uzun sürmeyeceğini ifade eden Kınay, Kayserigaz’a uygulamanın nasıl olması gerektiğine ilişkin gerekli bilgilerin verildiğini kaydetti. Daire başkanı Kınay abone bağlantı bedeli hesaplamasında binaların ısıtılmayan alanlarının dahil edilemeyeceğini ve EPDK’nın bu konudaki görüşünü belirten yönetmeliklerde bir değişikliğin olmadığını söyledi. Kayserigaz abone bağlantı bedeli hesaplamalarında binaların ortak kullanım alanları olan sığınak, kazan dairesi, otopark, merdiven boşluğu gibi ısıtılmayan alanları da hesaplamaya dahil ederek haksız tahsilat yapıyor.

Bazı yollar trafiğe kapalı

'Milli Mücadelede İlk Adım Yürüyüşü' nedeniyle yarın bazı yollar trafiğe kapatılacak.
19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında İstanbul'da düzenlenecek ''Milli Mücadelede İlk Adım Yürüyüşü'' nedeniyle yarın bazı yollar trafiğe kapatılacak.
İstanbul Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Şişli Atatürk Evi ile Dolmabahçe Sarayı arasında yapılacak yürüyüş nedeniyle yarın saat 08.00'den itibaren Divan Kavşağı, Mete Kavşağı, Kütüphane arkası, Toprak Yol Işıklar, Halaskargazi Caddesi, Cumhuriyet Caddesi ve Dolmabahçe ışıklar geçişler esnasında trafiğe kapalı olacak.
Sürücüler Vali Konağı, Abdi İpekçi ve Abide-i Hürriyet caddelerini alternatif olarak kullanabilecek.
AA

CHP'NİN BAŞINA BAŞBAKAN GEÇSİN..

Ermeni açılımı.
Kürt açılımı.
Alevi açılımı.
Roman açılımı.
Sanatçı açılımı.
*
Muhalefet açılımı yapılsın...
CHP’nin başına Başbakan geçsin.
*
Cumhuriyet Halt Partisi olsun.
*
Veya... Cumhuriyet Ak Partisi.
*
“Yedi göbek CHP’liyim, Baykal dönerse oyumu AKP’ye veririm daha iyi” diye mesaj atan okurlar verdi bu fikri bana... Başka aday aramanın âlemi yoktur.
*
Böylece, hem Başbakan’ın hakaretlerine maruz kalmaktan kurtulur CHP... Hem de “tek parti” suçlamasından kurtulur Başbakan... “İki parti”si olur.
*
Win-Win yani.
*
İktidar gezilerine Ata uçağıyla, “ana” muhalefet gezilerine “ana” uçağıyla gider... AKP’liler eminim hoşgörü gösterir, jest yapar, “ha bire Ata’ya binme, arada bir bunların Ana’sını da al git” derler.
*
Bu sayede, bavullarla beraber kargoda gitmeye razı oldukları halde, Başbakan’ın uçağına binemeyen laik görünümlü yalaka solculara fırsat eşitliği sağlanmış olur... “Yandaş medya”nın solundaki koltuğa oturur, “yoldaş medya” olurlar... Hep beraber yürürler bu yollarda, herkes yolunu bulur.
*
Başbakan’ın bırakın montajlanmış mahrem görüntülerini, ayağını yıkarken çekilmiş fotoğrafını basmaya bile kimsenin maçası yetmez... Komplo tehdidi ortadan kalkar.
*
Üstelik, 22 Mayıs, kurultay günü, Hitler İsmet’in Köşk koltuğunu Obama Celal’e teslim ettiği gündür... Ki, mübarek gündür.
*
Benden söylemesi... (üç)
*
CHP Genel Başkanı’nı o koltuktan kim uzaklaştırdıysa, onun hakkıdır o koltuk.
Yılmaz ÖZDİL
14 / 05 / 2010 ( Hürriyet )

yozdil@hurriyet.com.tr

Eve el bombası atıldı!

Van'da bir eve el bombası atılması sonucu, 1 kişi öldü, 2 kişi de yaralandı.
Van'ın Çaldıran ilçesinde bir eve el bombası atılması sonucu, 1 kişi öldü, 2 kişi de yaralandı.
İlçe merkezinde yaşayan Mümtaz Yıldırım'a ait eve, gece geç saatlerde kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce el bombası atıldı. Patlamanın etkisiyle ev sahibi Mümtaz Yıldırım (45) ile eşi Selime Yıldırım (40) ve torunları İmni Amin (3) yaralandı.
Çaldıran Devlet Hastanesine kaldırılan yaralılardan Selime Yıldırım ile torunu İmni Amin, buradaki ilk müdahalenin ardından Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesine sevk edilirken, Mümtaz Yıldırım, Çaldıran Devlet Hastanesi'ndeki tedavinin ardından taburcu edildi.
Van'a gönderilen yaralılardan Selime Yıldırım tüm müdahalelere karşın hayatını kaybetti. 3 yaşındaki İmni Amin'in ise hastanedeki tedavisi sürüyor.
İlçe Emniyet Amirliği ekipleri, Yıldırım ailesi ile ilçede yaşayan başka bir aile arasında, 2 ay önce yaşanan ve 1 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayın ardından kan davası başladığını belirleyerek, olayla ilgili M.Ş.K. ve E.K'yı gözaltına aldı.
AA

Cihaner Erzurum'da

Cihaner, uçakla Erzurum'a getirilerek H Tipi Kapalı Cezaevi'ne konuldu.
Erzincan'daki 'silahlı terör örgütü' davasının tutuklu sanıklarından Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, 'evrakta sahtecilik' ve 'görevi kötüye kullanma' suçlarından bugün Ankara'da Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nde yargılandıktan sonra yeniden uçakla Erzurum'a getirilerek H Tipi Kapalı Cezaevi'ne konuldu.
Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, 'Evrakta sahtecilik ve görevi kötüye kullanma' suçundan Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nde yargılamasının ardından THY'ye ait Anadolu Jet uçağıyla Ankara'dan saat 20.00'de Erzurum'a getirildi. Ceza ve İnfaz Kurumu'na ait sivil bir araç, uçağın arka kapısına yaklaştı. Yolculardan önce tutuklu Başsavcı Cihaner, elleri kelepçesiz olarak uçaktan inerek cezaevi aracına bindirildi.
Cihaner, cezaevi aracıyla Askeri Cezaevi bölgesine geçiş yaptı. Cihaner burada sivil araçtan inerek ceza infaz kurumuna ait mahkum sevk aracına nakledilerek H Tipi Kapalı Cezaevi'ne getirildi.
AA

Baykal'ın evine yürüyecekler

CHP il gençlik kolları üyeleri, Deniz Baykal'ın evine yürüyecek...
Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen CHP il gençlik kolları üyeleri, eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın tekrar genel başkanlık görevine dönmesi talebiyle CHP Genel Merkezi önünde toplantı.
Sabah saatlerinde parti genel merkezine gelmeye başlayan gruplar, CHP Genel Merkez binasının bahçesinde Baykal'ı destekleyen ve Hükümet aleyhinde sloganlar attı.
Gençlik kolları üyelerinin, ''Biz senin için geldik, sen de bizim için dön'', ''Komplocular Deniz'de boğulacak'', ''Yetim kalmak istemiyoruz'', ''Yalnız değilsin, yanındayız. Dön ne olur'' pankartlarını açtığı görüldü.
AA

Murat nehri taştı!

Muş'tan geçen Murat Nehri'nin taşması sonucu ekili araziler sular altında kaldı.
Murat Nehri, Ağrı'daki şiddetli yağışların ardından taştı. Nehrin taşmasıyla birlikte Malazgirt ve Bulanık ilçelerinde yüzlerce dönüm arazinin zarar gördüğü belirtildi.

Muş Tarım Müdürü Murat Yıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ağrı'daki aşırı yağışların bölgede su taşkınlarına neden olduğunu belirterek, nehir yatakları yakınında bulunan birçok ekili arazinin sular altında kaldığını söyledi.

Hasar tespiti için araziden suyun çekilmesini beklediklerini ifade eden Yıldız, şunları kaydetti:

''Bulanık ilçesine bağılı Balotu, Karaağıl, Sultanlı, Rüstemgedik ve Malazgirt'e kadar uzanan bir hat boyunca nehir yataklarının taşması sebebiyle araziler büyük ölçüde etkilenmiş durumda. Bu aşamada ne kadar arazinin etkilendiğini söyleyemeyiz. Ancak sular çekildikten sonra, hasar tespit komisyonlarının çalışmalarından sonra net bir rakam ortaya çıkacaktır. Nehir etrafında sadece çiftçilerimize ait araziler değil meralar da Hazine arazileri de var. Bazı bölgeler de su çekildikten sonra zarar görmüş olabilir. Ancak şunu söyleyebilirim: Murat Nehri kenarındaki tarım alanları zarar görmüştür.''

Atina'da tarihi gün

Erdoğan, yanında 10 bakanla birlikte Yunanistan’a tarihi bir ziyaret gerçekleştiriyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2 günlük resmi ziyaret için gittiği Yunanistan'da Türkiye-Yunanistan işbirliği konusunda açıklamalarda bulundu.
Yunanistan'la işbirliğinde kararlı olduklarını söyleyen Erdoğan, 22 adet anlaşmanın sözkonusu olduğunu açıkladı. Erdoğan, "Engeller bizi yıldıramaz" diyerek 22 anlaşmanın tamamlanmasında rol oynayan bakanlarını da tebrik etti.
Erdoğan, Yunanistan ile imzalanacak 22 anlaşma ve işbirliği protokollerinin, iki ülke arasında yeni bir dönemin başlangıcı olacağını söyledi.
Erdoğan, Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, ''Kararlı olursak aşamayacağımız hiçbir engel yok. Tabii bu tür adımları engellemek isteyenler çıkabilir. Ama biz siyasiler risk almasını bilirsek bunları da aşarız'' dedi.
"DAHA BÜYÜK ADIMLAR DA ATACAĞIZ"
Görüşmede, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Dimitri Druças da hazır bulundu. Bu arada, görüşmeden önce, Papandreu'nun, Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas ile yaptıkları görüşmeyi sorması üzerine Erdoğan, güzel bir görüşme yaptıklarını belirtti.
''Cumhurbaşkanınız çok genç'' diyen Erdoğan, ''Bu ziyaretin tarihi olduğunu kendisiyle paylaştık'' diye konuştu. Papandreu da Papulyas'un spor yaptığını, çok dinç olduğunu kaydetti. Başbakan Erdoğan'ın, iki ülke dışişleri bakanlıklarının 22 anlaşmayla ilgili çalışmayı tamamladıklarını ifade etmesi üzerine, Papandreu bakanları tebrik ederek, ''Bu bile bu ziyareti tarihi kılmaya yeter. Eminim daha yeni ve büyük adımlar atarız'' dedi. Erdoğan da ''Atacağız'' karşılığını verdi.
"İNSANIN İLK GÖRDÜĞÜ KOMŞUSUDUR"
Bu arada Erdoğan, Yunanistan Meclis Başkanı Silikos Petsalnikos ile de görüştü. Erdoğan ve Petsalnikos görüşme öncesinde kısa bir açıklama yaptılar. ''İnsanın ilk gördüğü komşusudur' şeklindeki Yunan Atasözünü anımsatan Meclis Başkanı Petsalnikos, bu ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkileri geliştireceğini ve barışı güçlendireceğini ifade etti. Erdoğan, Yunanistan'ın ana muhalefet Yeni Demokrasi Partisi'nin (YDP) Genel Başkanı Andonis Samaras'ı kabul ederek görüştü.

PAPANDREU: ERDOĞAN İZ BIRAKAN BİR LİDER

Yunanistan Başbakanı Papandreu, Zaman gazetesine yaptığı açıklamada, şunları belirtti: "Başbakan Erdoğan, Türk devleti ve toplumu üzerinde kalıcı bir iz bırakan lider oldu. Net amaçları ve iddialı bir vizyonu olan ve bu amaçları gerçekleştirecek pragmatikliğe sahip biri. Sonuç alan biri. Türkiye'nin AB'ye üye olması için mücadele kararı verdi ve sorunlar olsa da bu amaçtan şaşmadı. Bu yolda kendisinin müttefiki olacağımı bilmeli. Çünkü Türk demokrasisini güçlendiren her karar iyi komşuluk ilişkileri, azınlıklar ve 'Ekümenik' patrikhane ve Kıbrıs'ın birleşmesi yolunda da bir adımdır. Türkiye'yi Avrupa ailesine dahil etmek için beraber çalışacağız."
BAKANLAR ÇIKARTMASI
Başbakan Erdoğan'a ziyaretinde, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da eşlik ediyor.
YUNANİSTAN İLE YENİ DÖNEM
Erdoğan, Yunanistan'a gitmeden önce Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulunmuş ve soruları yanıtlamıştı.
''Bu ziyaret Türk-Yunan ilişkileri açısından tarihi bir öneme sahip'' diyen Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:
'Şu ana kadar 5 kez ziyaretim olmuştu, bu altıncı ziyaretimiz olacak. İnanıyorum ki Yunanistan'la yapacağımız 22 anlaşama ve işbirliği protokolleri, iki ülke arasında yeni bir dönemin başlangıcı olacaktır. İki ülke, örnek bir komşuluk ilişkisi sergileyecektir. Yunanistan Başbakanı ile birlikte yüksek düzeyli işbirliği konseyinin ilk toplantısına başkanlık yapacağız. Bundan sonra bakanlarımız yıl içinde en az iki kez üç kez bir araya gelecekler. Bu arada teknokratlarımız bürokratlarımız bir araya gelecekler.
İş konseyi toplantısı ile birlikte farklı bir dönem başlıyor. Sektörel bazda da iş adamlarımız sık sık bir araya gelme imkanı fırsatı bulacaklardır. Tabi yeni dönemin, Balkanlar başta olmak üzere bölgemizde istikrarın gelişmesi açısından çok önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. Ziyaret vesilesi ile Yunanistan Cumhurbaşkanıyla da bir araya gelme fırsatım olacak. Kendilerini ziyaret edeceğim. Komşularıyla sıfır problem ilkemizin önemli adımlarından biri olan bu ziyaretimiz, aynı zamanda Meriç'teki atacağımız adımlar noktasında da öneme haiz. Özellikle bildiğiniz gibi doğalgaz noktasında da daha önce attığımız adım var. Bunun geliştirilmesi noktasında yapacağımız görüşmeler önem ifade ediyor. Bu görüşmelerin her iki ülke için de hayırlı olmasını diliyorum.''
TÜM DÜNYAYA ÖRNEK OLSUN
Başbakan Erdoğan, Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı'nın ardından Yunanistan Başbakanı Papandreu ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Erdoğan, Atina'ya gerçekleştirdikleri ziyaretten dolayı duyduğu memnuniyeti ifade ederek, şunları söyledi:
''Bugün yaklaşık 320 kişi ile buradayız. Gerek şahsım, bakan arkadaşlarım, teknokrat, bürokratlar tüm iş adamlarımız olmak üzere, bu gerçekten tarihi bir an. Bu gelişle tarihe bir kayıt düşeceğiz. Bugün yapılan anlaşmalarla -ki Yüksek Düzeyli İş Konseyi oluşturuldu ve 22 anlaşmayı imzalamış durumdayız- birlikte geleceğe çok daha farklı bir adımı atmış oluyoruz. Bugün, yüz yıla yaklaşan bir süre içerisinde iki ülke için gerçekten bir dönemeç, böyle bir dönemece girdiğimizi buradan duyurmak istiyorum. Kadim bir dostluk, iki komşu ve toprağı, denizi ve ekmeği paylaşan iki eski halk olarak, bu ilişkimizin tüm dünyaya... önce kendimiz yaşayacağız ve yaşatmak suretiyle örnek olmasını diliyorum. Aslında biz birimizi çok iyi tanıyoruz, biliyoruz.
''Şu veya bu nedenlerle bazı sıkıntıları ne yazık ki hep yaşadık'' diyen Erdoğan, şöyle devam etti:
''Tabii değerli dostum Yorgo'nun ilk ziyaretini son dönemde Başbakan olduktan sonra Türkiye'ye gerçekleştirmiş olması ve İstanbul'da başbaşa yaptığımız görüşme çok manidardı. Tekrar ben bundan dolayı kendisine teşekkür ediyorum. Ardından kendilerine yazmış olduğum mektup ve bu mektuba aldığım cevapla başlayan bu süreç meyvesini vermeye başladı. Tabii iki eski medeniyetin ve tarihin iki güçlü aktörünün el ele yeni bir barış ve huzur destanı yazmaya kararlı olduğunu bilmelerini isterim. Az önce değerli dostum da zaten her iki taraf da bu siyasi iradenin mevcut olduğunu ifade ettiler. Aynı ifadeleri ben de altını çizerek söylüyorum. Türk ve Yunan halklarının Türkiye ve Yunanistan'ın şehirlerinde geçirdikleri, tarihin mutlu günlerini yeniden yaşamaları için azimle kararlılıkla çalışacağımızdan emin olmalarını isterim.''
İlişkilerin ekonomik yönlerinin güçlendirilmesine büyük önem atfettiklerini vurgulayan Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:
''Bakınız şu anda bir adım atıldı, bu adım hususi pasaportlarla ilgili vize şartı artık ortadan kalktı. En kısa zamanda temennim odur ki inşallah bu da olacak, buna inanıyorum. Biz bu noktada mavi pasaportlar içerisinde de zaman içinde bunu da daha geliştirilmiş şekilde -ki bu konuda ben kendi desteklerine de inanıyorum-... Yani şu anda Schengen olayı içerisinde Sırbistan'a uygulananın Türkiye'ye uygulanmasını ben burada AB üyesi ülkelere duyuruyorum. Kendileriyle de oturup bunları konuşacağız. Yani Sırbistan nasıl Schengen olayından istifade ediyorsa Schengen'e kabul edildiyse Türkiye'nin da aynı şekilde bu Schengen içerisine... Sırbistan müzakereci bir ülke değil, ama Türkiye müzakereci bir ülke, dolayısıyla dahil edilmesi gerekir farklı şeyler olabilir. İnanıyorum ki burada Yunanistan da bu konuda gerekli desteği Türkiye'ye verecektir. Bu adımları da atmamaz lazım.''
RUHBAN OKULU KONUSUNDA ÇALIŞIYORUZ OLUMLU BAKIYORUM
Büyükada'daki yetimhane konusuna da değinen Başbakan Erdoğan, bu konudaki yargı sürecinin uluslararası hukuka yansıdığını, kendisinin gerekçeli kararı istettiğini ve bu gerekçeli kararın gelmesinin ardından hemen burayı kendilerine teslim etmeye hazır olduklarını Fener Rum Patriği Bartholomeos'a söylediğini bildirdi.
Heybeliada Ruhban Okulu konusunda açıklamalar yapan Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun bu konudaki çalışmaları sürdürdüğünü belirterek, ''Çözüme yönelik çalışmalarda bir netice alacağımızı ben umut ediyorum. Bunun umudu içerisindeyim. Olumlu bir yaklaşım içerisinde olduğumu da burada ben söylüyorum. Üzerinde çalışıyoruz. Temenni ederim ki burayı da kısa zamanda bir neticeye bağlarız. Ama ben de Sayın Papandreu'dan Atina'da Fethiye Camii'nin restorasyonu için müsaade istedim. Eğer bunu sağlarlarsa çok isabetli olur diye düşünüyorum'' dedi.
Erdoğan, Türkiye ve Yunanistan'ın bir çok ortak yönünün bulunduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
''Her yönüyle... Kıyıdaş, bu yönlerimiz de var. Karadeniz'de işbirliğimiz var. Adadan, Türkiye'ye, Türkiye'den, adalara şöyle seslendiğiniz zaman rahatlıkla birbirimize sesimizi duyuracak kadar yakın bir komşuluk hukukumuz var. Bu komşuluk hukuku içerisinde Yunan halkına tüm samimiyetimizi sunmaya geldik. Az önce Yunanistan ile ilişkilerimizde büyük mesafeler kat edeceğine vesile olacağına inandığımız bu Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin ilk toplantısını gerçekleştirdiğimizi söyledim. Söz konusu konseyin yılda kaç kez bir araya geleceği hususunu değerli meslektaşım ifade ettiler. Bakan arkadaşlarımızın en az iki kez bir araya gelmelerini, bizim de başbakanlar olarak bir yıl Türkiye'de, bir yıl da Yunanistan'da bir araya gelmek suretiyle... Şu ana kadar ne yaptık? Şu anda neredeyiz? Bundan sonra önümüzde ne yapacağız? Bunları sürekli takip edeceğiz.''
İş adamlarının sektörel anlamda karşılıklı olarak bir araya gelerek çok verimli görüşmeler yaptıklarını ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:
''Bu görüşmeleri devam ettirerek sadece işi masada veya lafta değil, uygulamada göstermelerini de özellikle istiyoruz. Bunu da başaracağımıza eminim. Türkiye'de, Yunanistanlı yatırımcılar var. Kısmen, az da olsa Yunanistan'da, Türk yatırımcılar var. Bunu daha da geliştirerek, ülkelerimizde bunları yapmanın yanı sıra, üçüncü ülkelerde ortaklık içerisinde bu yatırımların geliştirilmesi gerektiğine inanıyorum. Yunanistan ile ilişkilerimizde artık yakınlaşma değil, bunu aşalım diyorum, artık ortaklık anlayışı içerisinde hareket edeceğimizi ümit ediyorum.''
Enerji, ulaşım ve turizm alanlarındaki işbirliğine de değinen Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:
''Yunanistan'a biz doğalgaz vermeye başladık, şimdi istiyoruz ki Yunanistan, İtalya bağlamında üçlü olarak bunu daha da geliştirebiliriz, geliştireceğiz. Ulaşım noktasında geniş çaplı bir anlaşma imzalandı. Gerek kara gerek deniz taşımacılığında bu adımları atmak... Demiryolu taşımacılığında bunu çok önemsiyoruz. Adımı attık öyle zannediyorum ki bunlar tarihe gerçekten kaydı düşülecek olan adımlar.
Turizm Yunanistan'ın en önemli kaynağı ve turizm noktasında Türkiye son yedi yıl içinde ciddi bir sıçrama gerçekleştirdi. Turizm noktasında ciddi destinasyonlara sahip olan bir Yunanistan var, aynı şekilde bir Türkiye var. Eğer biz bunları birleştirirsek inanıyorum ki dünyanın uç ülkeleriyle paket turizm düzenlemek suretiyle bu bölgede farklı bir turizm patlamasını gerçekleştirebiliriz.''
SİLAHLARIN KARŞILIKLI AZALTILMASINDA GÖRÜŞ BİRLİĞİYunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptıkları görüşmede, ''silahların karşılıklı olarak azaltılması noktasına gelinmesinde ve bu alanda yapılan harcamaların diğer konulardaki alt yapılara harcanması konusunda görüş birliğine varıldığını'' söyledi.
Papandreu, Türk-Yunan İş Forumunda yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki güvensizliğin ortadan kaldırılmasının Türkiye ile Yunanistan arasında iş konusunun daha da geliştirilmesine katkı sağlayacağını belirtti.
İki ülke arasında iş konusunun geliştirilmesine yönelik uygun bir ortam oluşturulması konusunda Atina hükümetinin her türlü çabayı gösterdiğini belirten Papandreu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile olan görüşmesinde de iki ülke arasındaki eski sorunların aşılmasına yardımcı olacak bir atmosferin oluşturulması konusunda anlaşmaya vardıklarını anlattı.
Türkiye ve Yunanistan arasındaki vize konusuna değinen Papandreu, bu konuda Türk vatandaşlarına kolaylık yapılması konusunda çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi.
Papandreu, ''Bu çerçevede, Türk vatandaşlarının bir günlük, belki de daha fazla vizesiz seyahat etmeleri konusunu görüşüyoruz. Ancak bu konuda AB'yi ikna etmeliyiz. Sağlanacak kolaylığın bir kaçak göçmen kapısı olmayacağı konusunda AB'yi inandırmalıyız'' diye konuştu.
AA

GALA İLE BAŞLAYAN FESTİVAL OYUNLARLA SÜRÜYOR

Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ve geçtiğimiz akşam gala gecesi ile başlayan 'Uluslararası 5. Liselerarası Tiyatro Festivali' tüm hızıyla sürüyor.
 Geniş Aile Dizisi'nin 'Cevahir'i ünlü tiyatro Sanatçısı Ufuk Özkan'ın da yeraldığı gala gecesinde festivale katılan okullardan gelen öğrencilerin yanısıra vatandaşların ilgisi de büyüktü.
 Programın açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Oktay Durukan festivalin her geçen yıl daha da büyüdüğünü, bunda oyunların kalitesi kadar oyunları 60 binin üzerinde kişinin izlemesi ve gençlerin festivale sahip çıkmasının büyük öneme sahip olduğunu söyledi.
 Durukan, "Bizler sadece aracılık yapıyoruz. Oyunların bu kadar kaliteli olmasında başta okul idarecileri ve öğretmenler olmak üzere siz gençlerin derslerden arta kalan zamanlarda fedakarlık yaparak çalışmanız var" dedi.
 Daire Başkanı Oktay Durukan'ın konuşmasının ardından söz alan Ufuk Özkan ise kendisini artık bir Kayserili gibi gördüğünü söyledi.
 Gün içinde Kayseri'yi gezme fırsatı bulduğunu ve çok beğendiğini ifade eden Özkan, "Tiyatro ile çocukluk günlerinde tanıştım. Tiyatro bir işten çok, yaşam biçimi, bu kararı verdiğim için çok mutluyum. İyi insan olmak için sanatın ya da sporun herhangi biri ile mutlaka ilgilenin. Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin festivali 5. kez düzenliyor olması gerçekten çok büyük bir olay. Başkan Özhaseki'nin ve Sayın Oktay Durukan'ın bunda gayreti çok fazla. Çok okuyun ve iyi sanatçıları mutlaka takip edin" dedi.
         Kayseri Büyükşehir Belediye Konservatuarı Tiyatro Grubu tarafından 'Vay Başımıza' adlı oyunun sahnelenmesi ile sona eren gala gecesinden bir gün sonra da okullar sahne alarak performanslarını sergilemeye başladı.
        Festivalde dün, Azerbaycan-Bakü Türk Anadolu Lisesi 'Derviş Mesdeli Şah ve Mesyö Jordan' adlı oyunu sahneye koydu.
         Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nda hergün 14.00 ve 20.00'de iki oyunun sahnelendiği festivalde bu akşam (12 Mayıs Çarşamba) 20.00'de Sema Yazar Anadolu Lisesi 'Turnalar' adlı oyunu sahneleyecek.
         Büyük ilgi gören festivalin hafta sonuna kadar olan programı ise şöyle
13 Mayıs Perşembe      Saat 14.00      Develi İMKB Anadolu Öğretmen Lisesi 'Sürek Avı'
                                   Saat 20.00      Melikgazi Mustafa Eminoğlu Anadolu Lisesi 'Otoyolda Piknik'
14  Mayıs Cuma           Saat 14.00      Adıyaman Belören Lisesi 'Pembe Kadın'
                                   Saat 20.00      Kayseri Lisesi 'Fehim Paşa Konağı'
15 Mayıs Cumartesi      Saat 14.00      Kayseri Fen Lisesi 'Fehim Paşa Konağı'
                                   Saat 20.00      Nuh Mehmet Küçükçalık Anadolu Lisesi 'Tedirginler'
16 Mayıs Pazar            Saat 14.00      Kayseri Kız Teknik ve Meslek Lisesi 'Töre'
                                   Saat 20.00      Melikgazi Aydınlıkevler Lisesi 'Dokuz Canlı'

"Küstah davranışa sessiz kalanlar..."

Hayırlı Konvoy üyeleri yaptıkları açıklamayla Atatürk'e hakaret edenlere ve hakaretlere sessiz kalanlara tepki gösterdi. Mustafa Kemal ...