Sayfalar

28 Mayıs 2010 Cuma

İstanbul'un Fethi (29 Mayıs 1453 - 29 Mayıs 2010)

İstanbul'un Fethi, 29 Mayıs 1453'te, şehri günlerdir kuşatan Osmanlı ordusunun, şimdi İstanbul olarak bilinen, o zamanki adıyla Konstantinopolis (Constantinople) şehrini Sultan II. Mehmed Han'ın komutanlığında fethetmesidir.
Bu fetihten sonra Osmanlı Devleti İmparatorluk olmuş, henüz 21 yaşında olan Sultan II. Mehmed, fatih unvanını da alarak Fatih Sultan Mehmed olarak anılmaya başlanmıştır. Tarihteki en önemli devletlerden olan Doğu Roma İmparatorluğu böylelikle sona ermiştir.
İstanbul Fetih edildikten sonra Orta Çağ kapanmış ve 1789 Fransız ihtilali'ne kadar sürecek olan Yeni Çağ başlamıştır.
Tarih: 2 Nisan - 29 Mayıs 1453
Yer: İstanbul (Bizans dönemi ismi: Constantinople)
Sonuç: Osmanlı'lar İstanbul'u ele geçirdi, Bizans İmparatorluğu yıkıldı. II. Mehmed, Fatih (fetheden) ilan edildi.
Bizans İmparatorluğu kumandanı: XI Konstantin
Osmanlı kumandanı: Fatih Sultan Mehmed (İkinci Mehmet)

Azerbaycan, Türk ve İslam Dünyasının ilk cumhuriyeti olarak 1918 yılında kuruldu

Türk-İslam dünyasının ilk cumhuriyeti olarak 28 Mayıs 1918'de Mehmet Emin Resulzade liderliğinde kurulan Azerbaycan Halk Cumhuriyeti'nin ilanının 92'inci yıldönümü coşkuyla kutlanıyor. 

Bugün Azerbaycan'ın bağımsızlık günü, Cumhuriyet Bayramı.

Türk ve İslam dünyasının ilk cumhuriyeti olarak 28 Mayıs 1918 de kurulan Azerbaycan Halk Cumhuriyeti'nin ilanının 91'inci yıldönümü coşkuyla kutlanıyor.

Resmi bayram olarak kutlanan Cumhuriyet Günü törenlerinde Kara, Hava ve Deniz Harp Okulu öğrencileri resmi geçit yaptı.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 28 Mayıs Cumhuriyet Günü dolayısıyla resepsiyon verdi.

Aliyev resepsiyonda, Azerbaycan'ın en büyük sorununun topraklarındaki Ermeni işgali olduğunu anlattı.

Görüşmelerden sonuç alınamaması durumunda, topraklarındaki işgali başka yollarla sona erdireceklerinin altını çizen Aliyev, Azerbaycan topraklarında ikinci bir Ermeni devleti kurulmasına izin vermeyeceklerini vurguladı.

Bolşevik Rus ve Ermeniler, 1917 yılında Müslüman Türkleri Kafkaslardan sürmek için soykırım uygulamaya başladı.

1918 yılının 30-31 Mart günlerinde sadece Azerbaycan'ın Başkenti Bakü'de 17 bin savunmasız Türk Ermeni çetelerince katledildi.

Kafkaslardaki Türklerin Osmanlı devletinden yardım istemesi üzerine çekirdeğini İstanbul'dan yola çıkan askeri birliğin oluşturduğu "Kafkas İslam Ordusu" bir dizi savaşın ardından 25 Mayıs 1918 de Gence'ye girdi.

28 Mayıs'ta da Mehmet Emin Resulzade liderliğinde Tiflis'de Azerbaycan Halk Cumhuriyeti ilan edildi. Kafkas İslam Ordusu 15 Eylül 1918'de de Bakü'ye girerek işgal ve soykırımı tümüyle sona erdirdi.

Azerbaycan'ın Başkenti de Bakü'ye taşındı.

Türk ordusunun Kafkaslardan çekilmesi üzerine 28 Nisan 1920 tarihinde Azerbaycan, Sovyetler Birliği tarafından işgal edildi.

Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Azerbaycan 1991 yılında yeniden bağımsızlığına kavuştu.

Bu tarihten itibaren de 28 Mayıs günü Bağımsızlık ve Cumhuriyet Bayramı olarak kutlanıyor.

Kayseri dünya birincisi oldu

Shell tarafından global ölçekte 60 ülkeden 14 bin istasyonun katılımıyla gerçekleştirilen ve hizmet kalitesini esas alan uluslararası “Farkı Yaratan İnsandır” programında şirketin Kayseri bayisi Sompet dünya birincisi oldu.

Bu amaçla düzenlenen törende verilen bilgiye göre Sompet, 2009’da 5 ana kriterde yapılan değerlendirmelerden her kriterde 100 tam puan alarak, Kuala Lumpur’da birincilik ödülüne layık görüldü. Shell & Turcas Petrol İcra Kurulu Başkanı George Spanoudis, başarının aile değerlerine verilen önemden kaynaklandığını söyledi. 

GİZLİ MÜŞTERİ TAKİBİ 

Shell’in İngiltere’de belirlediği ‘gizli müşteri’lerin Türkiye’deki 700 istasyonu 2 bin kez denetime tabi tuttuğunu anlatan Perakende Satış ve Operasyon Müdürü Haldun Güvenir de şu bilgileri verdi: “Bu insanlar bazen öğretmen, bazen binbaşı olarak geliyorlar. Burada servis hızlılığı, ürünleri müşteriye tanıtma, tuvaletlerin temizliği, çalışanlarının mutluluğu kalemlerinde değerlendiriliyorlar.” 

Akaryakıt istasyonunun sahibi Suat Somyürek ise tavan fiyat uygulaması sonrası düşen kâr marjlarını telafi etmek için arayışlara girdiklerini belirterek, “O zaman bu yarışmanın önemini fark ettik ve kendimize hedef koyduk. Kayseri itfaiye ekibiyle yangın ve patlama tatbikatları bile yaptık. Sonuçta hedefimize ulaştık” dedi. 

Kaynak: Bugün

"Anadoludan Esintiler Yozgat Türküleri"

Kayseri, Yozgatlılar Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenecek olan "Müzik ve Eğlence Programı" ile ilgili bir basın açıklaması yapıldı.
Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Duru, 29 Mayıs Cumartesi günü İl Kültür Müdürlüğü Konferans Salonunda gerçekleştirilecek programla ilgili olarak, "Kayseri Yozgatlılar Kültür ve Dayanışma Derneği olarak düzenleyeceğimiz Müzik ve Eğlence Programımıza tüm Kayseri'de yaşayan Yozgatlı hemşerilerimizi ve tüm halkımızı davet ediyoruz. Yozgatlılar Derneği olarak imkanlarımız el verdiği sürece Yozgatlı hemşerilerimize bu tür etkinliklerle kaynaşma, dayanışma ve birlik beraberliğimizi pekiştirme açısından önem arz eden faaliyetler, sosyal etkinlikler yapmaya devam ederek, Kayseri'de yaşayan Yozgatlıların sesi ve temsilcisi olmaya devam edeceğiz. Programımız akışında Yozgat Belediyemizin Nida Tüfekçi Türk Halk Müziği ekibi davetlilerimize ve misafirlerimize unutulmaz bir Türk Halk müziği ziyafeti verecektir" ifadesinde bulundu.
Duru, "Kayseri Yozgatlılar Kültür ve Dayanışma Derneği olarak 29 Mayıs 2010 Cumartesi günü saat 19.30'da İl Kültür Müdürlüğü Konferans Salonunda gerçekleştireceğimiz "Anadoludan Esintiler Yozgat Türküleri" konulu müzik ve eğlence programımıza herkesi davet ediyoruz" diyerek sözlerini sonlandırdı.

Azerbaycan Cumhuriyeti 92 yaşında... Ebediyen yaşa Can Azerbaycan...

 Kara, hava ve deniz harp okulu öğrencilerinin resmi geçit düzenlediği kutlamalarda Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhuriyet Anıtını ziyaret ederek, çelenk bırakıp saygı duruşunda bulundu. 

Bayram Resepsiyonunda konuşan Aliyev, son gelişmelerin Ermenistan'da paniğe yol açtığını söyledi. Gerek İslam dünyası, gerek Avrupa'da alınan kararlar ve atılan siyasi adımların, Ermenistan'a büyük darbe vurduğunu belirten Cumhurbaşkanı Aliyev, işgalin devam ettiğini vurguladı. Ermenistan'ın barış görüşmelerine sadece vakit kazanmak için katıldığını ifade eden Aliyev, zamanın onların lehine işlemediğini kaydetti.

Ermenistan'ın Türkiye ile sınırların açılması ve Karabağ sorununun unutulmasını ümit ettiğini söyleyen Aliyev, Türkiye'nin kararlı tutumu ile onların planlarının alt üst olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Aliyev ayrıca, Karabağ sorununun barış yoluyla çözümünden yana olduklarını ancak güçlü ordusunun da her an hazır beklediğini ifade etti. Azerbaycan, 1991 yılından bu yana her yıl 28 Mayıs'ta Bağımsızlık ve Cumhuriyet Bayramı'nı kutluyor. Kutlamaların akşam saatlerine kadar süreceği Azerbaycan’da 3 günlük resmi tatil ilan edildi. 

Oktay Vural: 'Tarihimizde kara lekeler yok'

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, ''Türk milletine yönelik vahşet, katliam ve soykırım yapanlar, bugün Türk milletinin işlemediği insanlık suçlarını bize yaftalamak istiyorlar'' dedi. 
Partisinin il teşkilatı tarafından düzenlenecek ''Açılımların Gölgesinde Türkiye'' konulu konferansa katılmak için Yalova'ya gelen Vural, gazetecilere yaptığı açıklamada, son zamanlarda çeşitli ülke parlamentolarında ''Türk milletinin Ermeni soykırımı yaptığı''na ilişkin birtakım kararların kabul edildiğini söyledi. 

Türkiye aleyhine alınan bu kararların, ''Tarihinizle yüzleşiniz'' denilerek demokratikleşmenin unsuru olarak ortaya konduğunu öne süren Vural, şöyle konuştu: 

''Tarihimizi çarpıtarak milletimizin tarihine kara leke çalmak isteyenler, öncelikle kendi tarihlerine bakmalılar. Türk milletine yönelik vahşet, katliam ve soykırım yapanlar, bugün Türk milletinin işlemediği insanlık suçlarını bize yaftalamak istiyorlar, bunu siyasi amaçla kullanıyorlar.'' 

Vural, şöyle devam etti: 

''Haçlı seferi sırasında Antakya'daki Türklerin derilerini nasıl yüzdüklerini, etlerini nasıl pişirip yediklerini destan olarak anlatıyorlar. Allah'a şükür, bizim tarihimizde böyle kara lekeler yok. Dolayısıyla bizim tarihimize kara leke sürmek isteyenler, bu girişimler karşısında önce kendi tarihlerine bakmalılar. Böyle bir olayın olup olmadığını da Türk Tarih Kurumunun bağlı olduğu bakanlığa soru önergesi vererek, sordum.''

Türk Telekom Kayseri, Mevlana'yı anma gecesi düzenliyor

Türk Telekom Kayseri İl Müdürlüğü tarafından Hz. Mevlana yı Anma Gecesi ve Sema Gösterisi düzenlenecek.

 Türk Telekom İl Müdürlüğü binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Anadolu Merkez 2 Bölge Müdürü Erhan Kaya, sosyal ve kültürel değerlere şirket olarak her zaman sahip çıktıklarını söyledi.

     Gecede, Bursa Karabaşı Veli Dergahı ndan 60 kişilik bir grubun da Sema gösterisi yapacağını belirten Kaya, Hz. Mevlana yı anma gecesi yarın akşam saat 20.30 da Kadir Has Kongre Merkezi nde gerçekleştirilecek. Etkinliğe tüm halkımız davetlidir. Girişler ücretsizdir dedi.

Özel Eras Koleji lise bölümü öğrencileri “Bilişim Sergisi” açtı


Özel Eras Koleji lise bölümü öğrencileri “Bilişim Sergisi” açtı. Kayseri park alış veriş merkezinde açılan Bilişim sergisine çok sayıda davetli katıldı.
Özel Eras Koleji sosyal faaliyetler kapsamında yürüttüğü çalışmalara bir yenisini ekledi.

            Kayseri Park AVM’de Bilişim Şenliği adı altında fizik, kimya, biyoloji alanında lise bölümü öğrencileri tarafından yıl içerisinde yapılan çalışmalardan oluşan bir sergi açıldı.

            Öğrencilerin değişik alanlarda yapmış olduğu birbirinden ilginç projeler vatandaşlar tarafından ilgiyle izlenirken serginin açılış kurdelesini Melikgazi ilçe Milli Eğitim Şube Müdürü Ali Rıza Yalçın ile Özel Eras Koleji Lise Müdürü Erol Özkan birlikte yaptı.

            Özel Eras Koleji Lise Müdürü Erol Özkan açılış öncesinde yaptığı konuşmasında bu tür faaliyetlerle öğrencilerin bilim alanındaki gelişimlerini sağlamak olduğunu söyledi.

            Daha sonra sergi gezilerek öğrencilerden bilgiler alındı.

Bravo Tekstilbank, teşekkürler Sayın Vali...

Son şehidimiz Birol Mutlu’nun çektiği ev kredisinde sorun yaşanınca devreye Vali Mevlüt Bilici girdi. Yapılan görüşmeler sonrasında Tekstil bank Genel Müdürlüğü Şehit Birol Mutlu’nun 50 bin TL’lik kredi borcunu silerek aileye hibe etti.

Şehit Birol Mutlu şehit olmadan önce Mimarsinan’dan aldığı ev için Tekstil bank dan ev kredisi çekti. Birol Mutlu Şehit olunca ailesi ise çekilen kredi yüzünden sıkıntı yaşadı. Durumu öğrenen Vali Mevlüt Bilici ise Banka genel müdürlüğü ile temasa geçti. Yapılan görüşmeler neticesinde Tekstil bank genel müdürlüğü şehit ailesine 50 bin TL’lik krediyi hibe etme kararı aldı. Bu çerçevede Valilik Özel Kalem Müdürü Kadir Şimşek ve Tekstil bank Kayseri şube müdürü  Sevinç Budak Şehit Birol Mutlu’nun eşi Ayten Mutlu’yu evinde ziyaret ederek ipoteği kaldırılan kredinin belgelerini teslim etti. Kadir Şimşek vali Mevlüt Bilici’nin selamını getirdiğini söyleyerek her sıkıntılarında yanlarında olacaklarını söyledi

Tekstilbank Kayseri şube müdür Sevinç Budak’ta genel müdürlüğünün almış olduğu kararın kendilerini bir hayli sevindirdiğini söyleyerek ailenin bankaya borcu olmadığına dair belgeyi şehit eşi Ayten Mutlu’ya verdi.

Şehit Birol Mutlu’nun eşi Ayten Mutlu ise hem Vali Mevlüt Bilici’ye hem de Banka temsilcilerine teşekkür etti.

Ankara’ya götürülen 40 kişi üç ayrı Cumhuriyet Savcısı tarafından sorgulanıyor

Kayseri de çete kurmak ve ihaleye fesat karıştırmak iddiasıyla gözaltına alınıp Ankara’ya götürülen 40 kişi üç ayrı Cumhuriyet Savcısı tarafından sorgulanıyor. 

Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığının talimatıyla, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri tarafından şehrimizde hafta içerisinde başlatılan operasyonda gözaltına alınanların sayısı 85’e yükselmişti..
Erciyes Üniversitesi ile bazı sağlık kuruluşlarının temizlik, güvenlik ve yemek ihalelerinde, çete kurarak ihaleye fesat karıştırdıkları iddia edilen zanlıların arasında üniversitede görevli bir dekan, dekan yardımcısı, daire başkanı, bazı memurlar ve ilgili firmanın sahipleri ile yöneticilerde bulunuyor.
Gözaltına alınan ve Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünde sorgusu tamamlayan 85 kişiden 40’ı sağlık kontrolünden sonra yeniden ifadeleri alınmak üzere özel donanımlı araçlar ile Ankara’ya sevk edildiler.
         Soruşturmanın selahiyeti için gizliliğine büyük önem verilen çalışmayla ilgili 2 savcı daha görevlendirildi. Ankara’ya götürülen 40 kişinin sorgusu üç ayrı Cumhuriyet Savcısınca yürütülüyor. Bu şahısların yapılacak sorgularının ardından tutuklanmak istemiyle Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesine çıkarılacağı belirtildi.
Kayseri Akın Günlük

Sabah saatlerinde tramvay ile işçi taşıyan minibüs çarpıştı

Sabah saatlerinde tramvay ile işçi taşıyan minibüs çarpıştı. Kazada minibüs sürücüsü hafif şekilde yaralandı.

Sabah saatlerinde şehir merkezi istikametine giden Tuğba B. idaresindeki 3818-B kod numaralı tramvay, Osman Kavuncu Bulvarı Karayolları kavşağında işçi taşıyan Zülfikar Y. yönetimindeki 38 RC 753 plakalı minibüs ile çarpıştı.

Kaza sonrası paniğe kapılan işçiler hemen araçtan çıkarken, sürücü Zülfikar Y. ise yaralandı. Kazayı gören vatandaşlar ise yaralı sayısının yüksek olmamasından rahatlarken, işçilere yardım etti.

Olay yerine kısa sürede gelen trafik ekipleri, akışı rahatlatmak için çalışmaları kısa sürede tamamlarken, kazaya karışan minibüs olay yerinden çekildi.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya’ya hayırlı olsun ziyaretleri devam ediyor

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya’ya hayırlı olsun ziyaretleri devam ediyor. Bugünde bazı sivil toplum kuruluşları, siyasi partilerin il temsilcileri ve özel hastanelerin yöneticileri Altınkaya’yı ziyaret ederek görevinde başarılar dilediler.

Veli Altınkaya’nın ilk ziyaretçileri Kayseri Ticaret Odası yöneticileri oldu. Oda Başkanı Hasan Ali Kilci Altınkaya ya ve yönetim kurulu üyelerine yeni görevlerinde başarı temennisinde bulunarak  Muhabir ve kameraman arkadaşları görev arkadaşlarımız gibi görüyoruz. Çünkü bizim sesimiz, kulağımızdırlar. Bizim sesimiz vatandaşlara, muhabir ve kameramanların çabalarıyla ulaşıyor dedi.

     Altınkaya ise konuşmasında ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, KTO nun kendilerine verdikleri destekten ötürü teşekkür etti.

Ticaret Odası’nın ardından Müsiad yönetim kurulu başkanı İsmail Ruhlukürkçü Veli Altınkaya’yı ziyaret etti.

   Veli Altınkaya Müsiad yönetiminin Kayseri’de iyi işler yaptığına dikkat çekerek başarılarının bundan sonra da süreceğine inandığını söyledi.

Başkan İsmail Ruhlukürkçü’de Birlikte el ele çalışmalarımızı sürdüreceğiz diyerek Gazeteciler Cemiyeti’nde bu dönem sizinle birlikte beklentiler daha da arttı” şeklinde konuştu.

Müsiad yönetiminin ardından sırasıyla Ak Parti Melikgazi İlçe Teşkilatı, Kızılay Hastanesi yönetimi, Demokratik Sol Parti İl Teşkilatı ve Tekden Hastanesi yönetimi ziyaret etti.

Cemiyet Başkanı Veli Altınkaya Kayseri’de hastane anlayışının hem Kızılay hem Tekden Hastanesi ile birlikte ciddi gelişmeler yaşandığını dile getirerek her iki hastane temsilcilerine başarılar diledi.

Kızılay Hastanesi İşletme Müdürü Kubilay Kalay “Kayseri’ye çabuk ısındık. Hedefimizi Kayseri’de sağlıkta 1 numara olmak” derken,  Tekden Hastanesi Başhekimi Kemal Tekden ise “Hastanecilik büyük bir sektör oldu.Bizlerde vatandaşlarımıza nasıl daha iyi hizmet verebiliriz bunun çabasını veriyoruz” diye konuştu.

Siyasi partilerden ise Ak Parti Melikgazi ilçe Teşkilatı ile Demokratik Sol Parti İl Teşkilatı Altınkaya’yı ziyaret etti.

   Ak Parti Melikgazi İlçe Başkanı Sadi Köylü Bu güne kadar cemiyet yönetiminde emeği geçenlere teşekkür ederek “Aldığınız bayrağı en iyi şekilde taşıyacağınıza eminiz” derken Demokratik Sol Parti İl Başkanı Memduh Taşkın ise Basının kamuoyu oluşturmada üzerine çok iş düştüğünü belirterek “Basının görevi çok ağır. Buna rağmen verilen değer de bir o kadar az. Özellikle yerel basının önünü açmak yıpranma paylarını savunmak adına DSP olarak çalışma yapıyoruz” diye konuştu.

Veli Altınkaya’da siyasi partilerin demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından birisi olduğunu belirerek “Gazeteciler Cemiyeti olarak bütün siyasi partilere eşit davranmaya gayret edeceğiz” şeklinde konuştu.

Sağlık çalışanlarına müjde Sağlık Bakanlığı'ndan geldi

Sağlık Bakanlığı, hekim dışı personelin alacakları döner sermaye hesabına nöbette geçen sürelerin de eklenmesi konusunda genelge yayınladı.
Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurumlarda çalışanlara döner sermaye gelirlerinden ek ödeme yapılmasına ilişkin yönetmelikte 24 Nisan 2009’da yapılan değişiklikle, hekim dışındaki sağlık çalışanlarının nöbette geçen süreleri döner sermaye ek ödeme hesabı dışında tutulmuştu.

Sağlık-Sen’in açtığı dava sonucu Danıştay Dava İdareler Kurulu, yapılan bu değişikliği hukuka aykırı bularak yürürlüğünü durdurdu.
Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı, ilgili yargı kararı çerçevesinde illere genelge göndererek, 1 Mayıs 2010 tarihinden geçerli olmak üzere tabip dışı personelin tuttukları nöbet sürelerinin de alacakları döner sermaye gelirlerine eklenmesini istedi.

Düzenleme özellikle döner sermaye gelirleri tavana ulaşamayan sağlık çalışanlarını yakından ilgilendiriyor. Örneğin mesai içi çalışma süresi karşılığı 648 TL döner sermaye alan üniversite mezunu bir hemşire, 50 saat nöbet tuttuğunda döner sermayesinin tavanı olan 750 TL’yi alabilecek.

Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, Bakanlığın yayınladığı genelge ile önemli bir mağduriyetin giderildiğini söyledi. Kaçar, Danıştay tarafından yürürlüğü durdurulan düzenlemenin yönetmelik olduğuna da vurgu yaparak, yönetmelik değişikliğinin yürürlükte kaldığı süre zarfındaki hak kayıplarının da telafi edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Kaçar, döner sermayelerini tavandan alamayan sağlık çalışanlarına da geriye dönük hak kayıplarının telafisi için kurumlarına başvurmaları çağrısında bulundu.

Türkiye 1 oy farkla ev sahipliği yapma hakkını kaçırdı

Türkiye'nin yanı sıra İtalya ve Fransa'nın ev sahipliği yapmak üzere aday olduğu 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nı (EURO 2016) düzenleyecek ülke İsviçre'de yapılan toplantıda belli oldu.
Cenevre'de yapılan toplantıda 3 ülkenin sunumlarının yapılmasının ardından oy verme işlemine geçildi. Oy verme işlemi sona erdikten sonra UEFA Başkanı Platini Fransa'nın EURO 2016'ya ev sahipliğini yapacağını açıkladı.
2 aşamalı yapılan oylamada ilk bölümü geçtikten sonra, İtalya'yı saf dışı bırakarak Fransa'yla birlikte finale kalan Türkiye 1 oy farkla ev sahipliği yapma hakkını kaçırdı..

Yaz tatili uzadı

Milli Eğitim Bakanlığı kararıyla yaz tatili uzadı.
Milli Eğitim Bakanlığı, yeni eğitim-öğretim yılının 20 Eylül 2010 Pazartesi günü başlayacağını bildirdi.
Bakanlık, 2010-2011 eğitim-öğretim yılı çalışma takviminde değişiklik yaptı. Daha önce 13 Eylül 2010 Pazartesi günü olarak duyurduğu 2010-2011 eğitim-öğretim yılının başlama tarihi, 20 Eylül 2010 Pazartesi olarak değiştirildi.
Tarih değişikliğinin, Ramazan Bayramı tatili ile ilköğretim okullarına yeni kayıt olan öğrencilerin uyum programlarının bir hafta önce başlayacağı dikkate alınarak, öğrenci ve velilerin olumsuz etkilenmemeleri amacıyla yapıldığı belirtildi.
2009-2010 eğitim öğretim yılı ise 18 Haziran 2010 Cuma günü sona erecek.
Çalışma takviminde yapılan düzenlemeye göre, 2010-2011 eğitim-öğretim yılı, okul öncesi ve ilköğretim birinci sınıf öğrencilerinin eğitim-öğretime hazırlanması 13-17 Eylül 2010 tarihleri arasında olacak.
Birinci kanaat dönemi 20 Eylül 2010 Pazartesi günü başlayacak ve 28 Ocak 2011 Cuma günü sona erecek. Yarı yıl tatili 31 Ocak-11 Şubat 2011 tarihleri arasında yapılacak. İkinci kanaat dönemi, 14 Şubat 2011 Pazartesi günü başlayacak ve 17 Haziran 2011 Cuma günü sona erecek.
2011-2012 eğitim-öğretim yılı ise 12 Eylül 2011 Pazartesi günü başlayacak.
AA

15 bin memur alınacak

Gelirler İdaresi Başkanlığı'nın merkez ve taşra birimlerine, değişik unvanlarda 15 bin 227 yeni kadro tahsis edilecek.
Ekonomik ve mali konularda önemli düzenlemeleri içeren, Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, Meclis’e sunuldu. Bazı vergilerde indirim, bazı vergilerde ise yeni düzenlemeler getiren tasarıda günlük hayatımızı da ilgilendiren çok sayıda değişiklik yer alıyor. İşte “torba yasa” olarak bilinen tasarıdaki bazı düzenlemeler:
BİLGİYE DE VERGİ
Vergi yasalarının uygulama sırasında farklı yorumlanması mükellefleri zorda bırakıyor. Yeni tasarıyla mükellefler vergi durumları ve vergi uygulaması bakımından müphem ve tereddütlü gördükleri hususlar hakkında yazıyla izahat isteyebilecekler. Gelir İdaresi bu bilgileri özelgeyle ya da internet üzerinden yanıtlayacak. Ancak şirketler, vergi durumları ya da tereddüt ettikleri vergi konularında Maliye ve Maliye’nin yetkili kıldığı makamlardan izahat istemeleri karşılığında 200 ila 2 bin lira arasında harç yatırmak zorunda olacaklar.
KREDİ UCUZLUYOR
Tasarıyla, tüketici kredilerinin temini ve geri ödenmesi amacıyla düzenlenen kağıtlar damga vergisinden istisna tutulacak. Bu sayede tüketicilerin bankalardan kullandığı kredilerin maliyeti düşecek. Tasarıyla Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) bütçesel esneklik getiriliyor. GİB, personel giderleri hariç diğer ödenekler arasında aktarma yapma, harcama programını hazırlama ve uygulama konusunda yetkilendirilecek. Buna paralel olarak GİB’in merkez ve taşra birimlerine, değişik unvanlarda 15 bin 227 yeni kadro tahsis edilecek.
3 YILDA BİR KAPIYI ÇALACAK
Yeni tasarıyla denetim sisteminde geniş çaplı değişikliklere gidilerek performans tabanlı denetime geçilecek. Vergi İnceleme ve Denetim Koordinasyon Kurulu oluşturulacak. Şirketler büyüklükleri itibariyle üç gruba ayrılacak. Büyük şirketler 3 yılda bir, orta şirketler 6 yılda bir, küçük şirketler de 9 yılda bir düzenli incelemeye tabi tutulacak. GİB’in taşra teşkilatlarında avukat çalıştırılacak.
(Bugün)

Türk düşmanlığı Eurovision’a sıçradı

Türkiye'nin uzattığı dost elini, havada bırakan Ermenistan bu kez ibreyi Eurovision'a çevirdi.
Ermenistan 9 şarkı ve sanatçı arasından Eva Rivas'ı ve onun Ermeni yalanlarını anımsatan şarkısı "Apricot Stone" (Kayısı Çekirdeği) seçti. Sesi ve sahne performansından çok şarkı sözleri ve timsah gözyaşlarıyla yarışmadan günler önce oyunu arttırma çalışmalarına başlayan Rus asıllı Rivas, önce Fransa'da bir parka ağaç dikti, sonra annesinin sözde Ermeni olayları sırasında öldüğünü iddia edip göz yaşı döktü.
Olayın ülkelerin şarkı ve şarkıcılara verdiği oylarla belirlenen yarışma sonucunu etkilemek için Ermenistan tarafından kurgulandığı iddia edildi.

Ermenistan'ın resmi televizyonu AMPTV'nin önceki gece düzenlediği ve 9 sanatçının katıldığı elemelerde, ülkeyi Oslo'da yapılacak 55. Eurovision Şarkı Yarışması'nda Rus asıllı Eva Rivas'ın (22) seslendirdiği İngilizce "Apricot Stone" (Kayısı Çekirdeği) adlı parçanın temsil etmesi kararlaştırıldı. Eurovision'da İngilizce seslendirilecek şarkının sözlerinin Türkçe'ye çevrilerek incelendiğinde, 1915 olaylarına yönelik Ermeni iddialarını anlatan pasajların bulunduğu iddiası ortalığı karıştırdı.
Şarkının birinci kıtasında, "Uzun yıllar önce, ben küçük bir çocukken.Annem bana 'Bilmelisin ki bizim dünyamız acımasız ve vahşi' dedi.
Ama sen yolunu soğuk ve sıcaktan geçerek bulabilirsin" sözleriyle "1915 yılındaki göç olayı ve Ermenilerin geçtiği yolların hatırlatıldığı, devamında ise "Bana anayurdumdan geri verilen elimde saklı kayısı çekirdeği. Kayısı çekirdeği, onu donmuş toprağa düşüreceğim. Bırak, onun yetişmesine izin ver. Bana anayurdumdan geri verilen kayısı çekirdeği sözleri yer alıyor. Şarkının "Şimdi kuzey yıldızlarını görüyorum. Fırtınada ışıl ışıl parlıyorlar. Seni sıcak tutması için bir Tanrım var.Şimdi Şiddetli rüzgarlardan korkmuyorum. Esebilirler, ancak kazanamayacaklar" sözleriyle de Türkiye'ye imalarda bulunulduğu iddia edildi.

The Ekonomist'ten Kılıçdaroğlu yorumu

Haftalık Economist dergisi, Türkiye'de geçen haftasonu ana muhalefet partisi CHP'nin liderliğine seçilen Kemal Kılıçdaroğlu'na ilişkin bir değerlendirmeye yer veriyor.
Kılıçdaroğlu'nun ülkedeki muhalefete yeni bir umut aşıladığını yazan dergi, yazısına "Yeni bir Kemal" başlığını kullanıyor: "CHP liderini değiştirdi, peki lider acaba partisini değiştirebilecek mi?
Türkiye'de bugünlerde ağzı laf yapanların en çok konuştuğu konu bu
." "Kılıçdaroğlu'nun sürpriz çıkışı, uzun zamandır AKP karşısında umutsuzca güvenilir bir alternatif arayan ülkedeki milyonlarca laik seçmen için yeni bir umut kapısı oldu."
"AKP'nin iktidarı sımsıkı kavrar gibi görünen meydan okunamaz duruşu, bu partinin ülkeyi diktatörlüğe taşıdığı yorumlarını bile beraberinde getirmişti."
"Kılıçdaroğlu, CHP ile özdeşleşen elitist duruştan partisini uzaklaştırabilir mi?
Sosyalist klişelerle süslenmiş zafer konuşmasına bakılırsa, hayır."
"Alevi ve Kürt olmasına rağmen Kılıçdaroğlu, Alevilere yönelik ayrımcılıktan söz etmedi, Kürt meselesi hakkında ise çok az şey söyledi."
"Dış politika konusunda söylediği tek şey ise Hindistan ve Çin'e daha fazla dikkat edilmesi gerektiği oldu."
"Kılıçdaroğlu, ezilenlerin hamisi olma rolünü AKP'den alma eğiliminde görünüyor. Ayrıca yüzde 10'luk seçim barajını da indirme sözü verdi."
"Kemal Kılıçdaroğlu'nun en güçlü kartı ise temiz geçmişi. 2009'da İstanbul belediye başkanlığı için yarışırken AKP ile bağlantılı çeşitli yolsuzluk skandallarını ortaya çıkartarak kamuoyunun dikkatini çekmişti."
"Ayrıca CHP'yi tenekeye benzeten başbakan Erdoğan'ın kibri de bir diğer avantajı olabilir. Erdoğan ayrıca medyada Kılıçdaroğlu'nu destekleyenleri Alevilerin kullandığı bir söze atıfla 'Candaş' medya olarak tanımlayarak bu inancı hedef alıyor gibi görünüyor."
"Son anketler CHP'nin yeni liderle yüzde 32 oy alabileceğini gösteriyor. Bu da AKP'nin bir kez daha tek başına iktidar olmasını önlemeye yeterli bir rakam."
BBC TÜRKÇE

Gözler zarfta

EURO 2016'nın ev sahibi bugün belli oluyor, bütün gözler zarftan çıkacak isimde...
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'na (EURO 2016) adaylığı kapsamında yürütülen çalışmalara destek amacıyla İsviçre'nin Cenevre kentine gitti.
Abdullah Gül, Cenevre'de kalacağı Kempinski Oteli'nin girişinde gazetecilere yaptığı açıklamada, "Niye geldiğimizi biliyorsunuz arkadaşlar. Sonucu yarın(bugün) göreceğiz" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül'ün, bugünkü oylamadan önce aday ülkelerin yapacağı sunumlarda Türkiye adına bir konuşma yapması bekleniyor.
Abdullah Gül'e Cenevre ziyaretinde Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Özak ile Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül eşlik ediyor.
SARKOZY DE BUGÜN GİDİYOR
2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'na (EURO 2016) ev sahibi olabilmek için Türkiye ve İtalya ile yarışan Fransa, yarınki oylamada Türkiye gibi en üst düzeyde temsil edilecek.
Edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Cenevre'ye geleceği haberini alan Fransa, kritik görülen oylamada Türkiye'nin bu hamlesine aynı şekilde karşılık verme kararı aldı.
Bugün Cenevre'ye gelecek Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, UEFA Yönetim Kurulu'nun 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapacak ülkenin belirleneceği oylamada ülkesine destek toplamak için girişimlerde bulunacak.
Cenevre ziyaretini resmen açıklamayan Sarkozy'nin, ilk turda İtalya'nın elenmesi durumunda finalde yarışmayı beklediği Türkiye'ye karşı kaybetme korkusuyla bu kararı aldığı öğrenildi.
ÖZGENER: CİDDİYETİMİZİ İSPATLADIK
2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'na evsahipliği için Fransa ve İtalya ile yarışan Türkiye, UEFA Yönetim Kurulu'nun bugünkü oylamasından galip ayrılacağı inancını taşıyor.
Türkiye'nin böyle bir organizasyona "3 kez aday olan tek ülke'' olarak ciddiyetini ispatladığını belirten Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, UEFA'nın sağlıklı bir değerlendirme yapması halinde Türkiye'nin kazanmasından başka ihtimal görmediğini söyledi.
Özgener, "Türkiye büyük bir pazar, ama sadece Türkiye olarak düşünmemek lazım. Avrupa Futbol Şampiyonası'nın Türkiye'ye verilmesi bölge ülkelerinde de büyük etki doğuracak" dedi.
Özgener, "Mart ayından bu yana yoğun bir çalışma içindeyiz. Rakiplerimize göre daha iyi hazırlandığımızı düşünüyorum" diye konuştu.
A.A

'Artık tek başına iktidar zor'

Economist dergisi CHP'nin yeni lideri Kılıçdaroğlu ve AKP'nin pozisyonunu yorumladı.
Haftalık Economist dergisi, Türkiye'de geçen haftasonu ana muhalefet partisi CHP'nin liderliğine seçilen Kemal Kılıçdaroğlu'na ilişkin bir değerlendirmeye yer verdi.
Kılıçdaroğlu'nun ülkedeki muhalefete yeni bir umut aşıladığını yazan dergi, yazısına "Yeni bir Kemal" başlığını kullandı:
Yazıdan bazı satırlar özetle şöyle:
"CHP liderini değiştirdi, peki lider acaba partisini değiştirebilecek mi? Türkiye'de bugünlerde ağzı laf yapanların en çok konuştuğu konu bu."
"Kılıçdaroğlu'nun sürpriz çıkışı, uzun zamandır AKP karşısında umutsuzca güvenilir bir alternatif arayan ülkedeki milyonlarca laik seçmen için yeni bir umut kapısı oldu."
"AKP'nin iktidarı sımsıkı kavrar gibi görünen meydan okunamaz duruşu, bu partinin ülkeyi diktatörlüğe taşıdığı yorumlarını bile beraberinde getirmişti."
"Kılıçdaroğlu, CHP ile özdeşleşen elitist duruştan partisini uzaklaştırabilir mi? Sosyalist klişelerle süslenmiş zafer konuşmasına bakılırsa, hayır."
Alevi ve Kürt
Economist dergisindeki yazı şöyle devam ediyor.
"Alevi ve Kürt olmasına rağmen Kılıçdaroğlu, Alevilere yönelik ayrımcılıktan söz etmedi, Kürt meselesi hakkında ise çok az şey söyledi."
"Dış politika konusunda söylediği tek şey ise Hindistan ve Çin'e daha fazla dikkat edilmesi gerektiği oldu."
"Kılıçdaroğlu, ezilenlerin hamisi olma rolünü AKP'den alma eğiliminde görünüyor. Ayrıca yüzde 10'luk seçim barajını da indirme sözü verdi."
Candaş medya tartışması"Kemal Kılıçdaroğlu'nun en güçlü kartı ise temiz geçmişi. 2009'da İstanbul belediye başkanlığı için yarışırken AKP ile bağlantılı çeşitli yolsuzluk skandallarını ortaya çıkartarak kamuoyunun dikkatini çekmişti."
"Ayrıca CHP'yi tenekeye benzeten başbakan Erdoğan'ın kibri de bir diğer avantajı olabilir. Erdoğan ayrıca medyada Kılıçdaroğlu'nu destekleyenleri Alevilerin kullandığı bir söze atıfla 'Candaş' medya olarak tanımlayarak bu inancı hedef alıyor gibi görünüyor."
"Son anketler CHP'nin yeni liderle yüzde 32 oy alabileceğini gösteriyor. Bu da AKP'nin bir kez daha tek başına iktidar olmasını önlemeye yeterli bir rakam."

8 yeni üniversite kuruluyor

Komisyon'da, 8 yeni üniversite kurulmasına ilişkin kanun tasarısı kabul edildi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen tasarıya göre, Ankara'da ''Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'', Bursa'da ''Bursa Teknik Üniversitesi'', İstanbul'da ''İstanbul Medeniyet Üniversitesi'', İzmir'de ''Katip Çelebi Üniversitesi'', Konya'da ''Konya Teknik Üniversitesi'', Kayseri'de ''Kayseri Abdullah Gül Üniversitesi'', Erzurum'da ''Erzurum Üniversitesi'' kurulacak.
Antalya'da da ''Uluslararası Antalya Üniversitesi'' adıyla yeni bir üniversitesi oluşturulacak.
Üniversitelere bağlı fakültelerin de yer aldığı tasarı, akademik ve idari hizmetler için 15 bin 530 yeni kadro ihdas edilmesini öngörüyor.
BAZI ÜNİVERSİTELERİN İSİMLERİ DEĞİŞTİRİLDİ
Komisyonda, tasarıdaki 3 üniversitenin adı, verilen önergelerle değiştirildi.
Buna göre, ''İzmir Turgut Reis Üniversitesi'' adı ''Katip Çelebi Üniversitesi'', ''Konya Üniversitesi'' adı ''Konya Teknik Üniversitesi'', ''Kayseri Üniversitesi'' adı ''Kayseri Abdullah Gül Üniversitesi'' olarak kabul edildi.
Başka bir önergeyle de tasarıya yeni bir madde eklenerek, Antalya'da ''Uluslararası Antalya Üniversitesi'' adıyla vakıf üniversitesi kurulması kararlaştırıldı.
AA

"Küstah davranışa sessiz kalanlar..."

Hayırlı Konvoy üyeleri yaptıkları açıklamayla Atatürk'e hakaret edenlere ve hakaretlere sessiz kalanlara tepki gösterdi. Mustafa Kemal ...