Sayfalar

10 Temmuz 2010 Cumartesi

Bünyan ilçesinde erozyonun önüne kapari bitkisiyle geçilmesi hedefleniyor

Bünyan ilçesinde erozyonun önüne kapari bitkisiyle geçilmesi hedefleniyor. Kapari bitkisinin ekildikten sonra saldığı kök uzunluğunun 70-80 metre olduğu için erozyonu önlediği belirtiliyor.

Bünyan Kaymakamlığı, organik meyve bahçelerinin yanı sıra kapari bahçesi de oluşturuyor. 80 bin adet Büyüktuzhisar Beldesi Sivritepe bölgesine dikilen kapari bitkisinin yüzde 80 inin kök salmaya başladığı belirtildi. Büyüdüğünde ağaç konumuna gelen kaparinin ayrıca saldığı köklerle otları da yok ettiği kaydedildi.

Vali Mevlüt Bilici, Bünyan a yaptığı ziyarette organik ve kapari bahçesini gezerek, yetkililerden bilgi aldı. Vali Bilici, meyve ağaçlarından birkaç sene içinde verim alınacağını belirterek, bahçenin ise bu işle uğraşmak isteyenlere bir örnek olacağını söyledi. Bilici, "Meyve bahçesine 7 bin meyve fidanı dikildi. Bunlardan yarısını kiraz ve elma oluşturuyor. Bu meyve fidanlarını önümüzdeki yıllardan itibaren meyve vermeye başlayacak." diye konuştu.

Bilici, meyve fidanlarının yanında erozyonu önlediği söylenen kapari bitkisi de ektiklerini söyledi. 200 dönüme bu bitki türünden diktiklerini belirten Vali Bilici, bu bitkinin kökünün 70-80 metre yerin altına indiğini belirterek, "Bu bitkiyle de erozyonun önüne geçilmiş olacak. Meyvesinin ve dalının da kullanıldığını biliyoruz. Çok büyük bir pazar oluşturuyor. Bu bitki hem ilaç yapımında hem de gıda da kullanılıyor. Ne kadar üretirseniz pazarının o kadar çok olduğu konuşuluyor" Açıklamasında bulundu.

Vali Bilici ayrıca bölgeye 80 bin kapari bitkisinin ekildiğini ve bunun yüzde 80 inin tutuğunu sözlerine ekledi.

Bayram değil seyran değil, Çin Büyükelçisi Kayseri'ye geldi

Çin Büyükelçisi beklenmedik bir ziyaret yaparak Kayseri’ye geldi. Konuk Büyükelçi Valilikte Vali Mevlüt Bilici ile görüştü. Görüşmede Emniyet Müdürü ve İl Jandarma Alay Komutanı da hazır bulundu.

Kayseri ye sabah saatlerinde geniş güvenlik önlemleri altında gelen Çin Büyükelçisi Gong Xiaosheng, Vali Mevlüt Bilici yi ziyaret etti. Konuk büyükelçinin Vali Bilici yi ziyareti öncesinde ve ziyaret sırasında çevik kuvvet ekipleri tarafından valilik etrafında geniş güvenlik önlemleri alındı.

Vali Bilici ile bir süre görüşen Çin Büyükelçisi çeşitli hediyeler takdim etti. Görüşmeye Emniyet Müdürü Cuma Ali Aydın ve İl Jandarma Alay Komutanı Yusuf Kenan Topçu da katıldı.

Çin Büyükelçisi görüşmenin ardından geniş güvenlik önlemleri altında Kayseri den ayrıldı.

Mecliste Abdullah Gül Üniversitesinin adı tartışma konusu oldu

Kayseri’ye kurulacak ikinci devlet üniversitesi ile ilgili yasa tasarısının görüşmelerine Türkiye Büyük Millet Meclisinde devam edildi. Görüşmeler sırasında üniversiteye Abdullah Gül adının verilmesiyle ilgili tartışma yaşandı.

Aralarında Kayseri Abdullah Gül üniversitesinin de bulunduğu 8 üniversitenin kuruluşuna ilişkin yasa tasarısının görüşülmesi zaman zaman tartışmaları da beraberinde getiriyor. Tasarıyla ilgili görüşmelerin ikinci gününde isim tartışması yaşandı. MHP Adana Milletvekili Yılmaz Tankut, Kayseri’ye kurulacak üniversiteye Abdullah Gül adının verilmesi teklifinin bizzat Cumhurbaşkanı Gül’den mi geldiğini sordu.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu bu soruya karşılık verdi ve cumhurbaşkanından böyle bir talebin gelmediğini, tasarı komisyonda iken milletvekillerinin önerisiyle bu ismin verildiğini açıkladı. Çubukçu genelde cumhurbaşkanı isimlerinin verildiğini de belirtti. Bunun üzerine Adana Milletvekili Tankut bir önceki cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in isminin neden verilmediğini sordu. Bakan Çubukçu bu soruya cevap vermedi.

Mecliste konuyla ilgili yaşanan isim tartışması tutanaklara şöyle geçti:

YILMAZ TANKUT (Adana) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkan. Sayın Bakan, Kayseri de kurulan Abdullah Gül üniversitesiyle ilgili isim acaba Cumhurbaşkanının kendisinden mi gelmiştir yoksa siz, Cumhurbaşkanlığı makamına hürmeten bir gelenek mi oluşturmak amacıyla o ismi düşünüp koymuş bulunmaktasınız?

MİLLÎ EĞİTİM BAKANI NİMET ÇUBUKÇU (İstanbul) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkanım. Sayın Tankut un sorusu... "Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül kendi isminin koyulmasını kendisi mi istemiştir?" diye sordu. Ne Sayın Cumhurbaşkanımız böyle bir talepte bulunmuştur ne de Hükûmet tasarısı olarak böyle gelmiştir. Plan Bütçe Komisyonunda milletvekillerimizin önergesiyle kurulmuştur.

MEHMET GÜNAL (Antalya) - Kanun teklifiyle Sayın Bakan. Sonradan önerge, önce kanun teklifi.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANI NİMET ÇUBUKÇU (İstanbul) - Ayrıca, şu ana kadar cumhurbaşkanlarımızın isminin bir üniversiteye verilmesi de âdeta teamül hâline gelmiştir. Şu ana kadar tüm cumhurbaşkanlarımız, bir önceki cumhurbaşkanımız hariç olmak üzere, adına üniversite kurulmuştur. Dolayısıyla, bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımızın bir talebi olmadığı gibi böyle bir konuyu isteyecek birisi de değildir.

MEHMET GÜNAL (Antalya) - Onu da dâhil etmeyi düşünüyor musunuz? Arada hariç kalan cumhurbaşkanımızı da dâhil edecek misiniz? Yani bekleyen varken mevcuduna vermek…

"Küstah davranışa sessiz kalanlar..."

Hayırlı Konvoy üyeleri yaptıkları açıklamayla Atatürk'e hakaret edenlere ve hakaretlere sessiz kalanlara tepki gösterdi. Mustafa Kemal ...