Sayfalar

21 Mart 2010 Pazar

Osmanlı Medrese Sisteminin kurucusu Davud el-Kayseri anıldı


MÜSİAD Kayseri Şube Başkanı İsmail Ruhlukürkçü, Davud El-Kayseri nin Osmanlı döneminde ilk medrese sistemini kuran, Kayseri de doğup büyüyen önemli bir bilim adamı olduğunu belirterek, kendisini tanıtmak için bir dizi etkinlik düzenleyeceklerini ifade etti.
  Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Bayrakdar da yaptığı konuşmada, Davud El-Kayseri nin 1265 yılında doğduğunu, bir süre Kayseri de medrese eğitimi aldıktan sonra yüksel tahsil için Mısır a gittiğini anlattı.
 Davut el Kayseri nin döndükten sonra mantık, matematik ve geometriye ilgi duyduğunu kaydeden Prof. Dr. Mehmet Bayrakdar, şunları söyledi:
     Davut-el Kayseri, dönemin tanınmış alimlerinden Kadı Siracettin el-Ümrevi den dersler aldı. Daha sonra tasavvufa yöneldi. 1336 yılında Orhan Gazi kendisini İznik e çağırdı. Osmanlıların ilk medresesine Başmüderris tayin edildi. 15 yıl süreyle çalıştığı bu medresenin sistemini kurdu. Osmanlılarda medrese eğitiminin kurucusu, Davut-el Kayseri olarak kabul edilir. Davud el-Kayseri nin Osmanlı medrese eğitim sistemine verdiği disiplin uzun süre devam etti. Davud el-Kayseri nin tasavvuf ve astrofizik ilminde çok önemli görüşleri vardır.

Hiç yorum yok:

"Küstah davranışa sessiz kalanlar..."

Hayırlı Konvoy üyeleri yaptıkları açıklamayla Atatürk'e hakaret edenlere ve hakaretlere sessiz kalanlara tepki gösterdi. Mustafa Kemal ...