Sayfalar

26 Nisan 2010 Pazartesi

Bu uyarılara dikkat!

Sara nöbeti geçirenlere yapılacak ilk yardım konusunda dikkatli hareket edilmesi gerekiyor.

Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Bülent Yalman, sara nöbeti geçirenlere suni solunum ve kalp masajı yapılmaması gerektiğini, elbiselerinin gevşetilmesinin yeterli olduğunu belirtti.
Sara nöbeti geçiren kişilere yapılacak ilk yardım konusunda dikkatli hareket edilmesi gerektiğini vurgulayan nöroloji uzmanı Uzm.Dr.Bülent Yalman, öncelikle yapılacak ilk yardımın sara nöbetinin cinsine bağlı olduğunu belirtti.Yalman, "Kişi tonik-klonik havale geçiriyorsa, yani bütün vücudu kasılıp titriyorsa ve bilinci kapalı ise yardıma gereksinimi olabilir. Bu durumda öncelikle sakin olun. Havale başladıktan sonra durduramazsınız. Havale kendi seyrini izleyecektir. Suni solunum, kalp masajı yapmayın.
Rahat olarak yere yatırın, giysilerini gevşetin. Çevresinden ona zarar verebilecek sert, kesici eşyaları uzaklaştırın. Başının altına yumuşak bir şey koyun. Yan çevirin, böylece tükürüğü ve kusmuğu ağzından yere akar. Ağzına hiçbir şey koymayın. Havale durduktan sonra eğer istiyorsa uyumasına izin verin. Arka arkaya havale geçiriyorsa veya havale 5 dakikadan uzun sürmüşse tıbbi destek gereklidir. Dalma şeklindeki kısa nöbetlerde, bilincin açık olduğu kısmi havalelerde hiçbir şey yapmaya gerek yoktur" dedi.
"SARALI ÇOCUKLAR SPOR YAPABİLİR"
Epilepsisi olan çocukların yaşamlarının, eğer havaleleri tam olarak kontrol altına alınabilirse diğer çocuklardan farklı olmadığını, havaleler kontrol altına alınana kadar, ilaç kesim süresince ve sonrasındaki bir yılda nöbet açısından daha dikkatli olunması gerektiğini kaydeden Yalman, şu uyarılarda bulundu: "Çocuğun öğretmeni epilepsi, çocuğun aldığı ilaç ve ilk yardım konusunda bilgilendirilmelidir. Epilepsisi olan çocukta uzun süren havaleler beyin hasarına, hafıza sorunlarına neden olabilir. Ayrıca altta yatan nörolojik sorun, aldığı ilaçlar, öğrenme güçlüklerine, dikkat azlığına yol açabilir. Bu çocuklar için özel eğitim programı gerekebilir. Çocuk, arkadaşları ile birlikte okul etkinliklerine katılmaya, tehlikesiz sporları yapmaya teşvik edilmelidir. Epilepsisi olan çocuk birçok sporu yapabilir. Çocuğunuzu sosyal yaşama katılmak için cesaretlendirin. Epilepsi hastası olan bir çocuk, yüzmeye yalnız gitmemelidir. Yüzmek için olası bir nöbet halinde müdahale edilmesi daha kolay olan gözetim altındaki havuzlar denize tercih etmelidir."
İHA

Hiç yorum yok:

"Küstah davranışa sessiz kalanlar..."

Hayırlı Konvoy üyeleri yaptıkları açıklamayla Atatürk'e hakaret edenlere ve hakaretlere sessiz kalanlara tepki gösterdi. Mustafa Kemal ...