Sayfalar

24 Şubat 2010 Çarşamba

ABD NİN ANKARA BÜYÜKELÇİSİ KAYSERİ’YE GELDİ



Amerika Büyükelçisi James Jeffrey, Vali Mevlüt Bilici yi ziyaretinde gazetecilerin sorularını zor anlaşılan Türkçesi ile yanıtladı. Gazetecilerin, Ermeni protokolü TBMM’den geçmez ise 1915 olaylarıyla ilgili tasarının ABD temsilciler meclisinden geçeceğine ilişkin açıklamaları olduğunu sormaları üzerine Jeffrey, böyle bir açıklama yapmadığını belirtti.
ABD Başkanı Barack Obama nın söylediği gibi Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin iyileştirilmesi gerektiğini düşündüklerini kaydeden Jeffrey, Bizim siyasetimiz bu dedi.
Türkiye deki son siyasi gelişmeleri nasıl değerlendirdiği yönündeki soruları ise Jeffrey, Türkiye nin iç politikasıdır, yorum yapmam diye yanıtladı.

Kayseri nin Türkiye-ABD ilişkilerinde kilit rol oynadığını ifade eden konuk Büyükelçi, Kayseri nin ticaret, sanayi, kültür ve eğitim konularında gelecek vadeden bir il olduğunu söyledi. İstanbul da turizm ağırlıklı bir toplantı düzenleyeceklerini, turizmde Anadolu ya ağırlık vereceklerini belirten Jeffrey, bu çalışmalar kapsamında Kayseri ile ilişkiler için bir diplomat görevlendirdiğini, Konya ve İzmir de de benzer çalışma yapacaklarını bildirdi.
James Jeffrey daha sonra Ticaret odasının meclis toplantısına katıldı. Toplantı öncesi Büyükelçi Jeffrey Ticaret Odası Başkanı Hasan Ali Kilci ile hem görüştü, hem yemek yedi; ama ikisi de basına kapalı gerçekleşti. Ticaret Odası’nın meclis toplantısına Vali Mevlüt Bilici’de katıldı. Meclis toplantısında ilk konuşmayı Ticaret Odası Başkanı Hasan Ali Kilci yaptı. Kilci geçen seferki konuşmasının aksine ABD’den beklentileri dile getirmedi. Ülkenin içinde bulunduğu sorun ve sıkıntılardan bahseden Kilci, İran konusunda ABD’ye destek verdiklerini söyledi
ABD Büyükelçisi James Jeffrey ise İki ülke arasındaki stratejik ortaklığın dost ilişkilerle geliştiğini, bu ilişkileri daha da geliştirmek için gayret gösterdiklerini belirtti. Jeffrey, Eskiden stratejik ve siyasi çıkarlar üzerine kurulan Türkiye-ABD ilişkileri artık değişti. Ticari ve yatırım ilişkilerimizin daha da gelişmesi gerekiyor dedi.
Türkiye nin bölgesinde çok önemli bir ülke olduğunu vurgulayan konuk Büyükelçi, şunları söyledi: Türkiye, Irak, İran ve Afganistan konusunda çok önemli arabuluculuk yapıyor. Türkiye, Orta Doğu, Kafkasya ve Orta Asya için enerji koridoru olarak çok büyük önem taşıyor. Yenilenebilir enerji kaynakları nedeniyle dünyanın fosil yakıtlara mahkum olmaktan kurtulması bakımından Türkiye çok önemli bir ülke. Türkiye ile ticari ilişkilerimizi daha da geliştirmek istiyoruz. Sayın Başkan Obama, bunun için bizi görevlendirdi. İki ülke arasındaki ticari ilişkiler yeterli değil. İki ülke arasında kullanılmayan büyük bir ticaret potansiyeli var. Bu potansiyelin kullanılması için hükümetler uygun ortam oluşturmalı, bürokratik engeller aşılarak anlaşmalar hazırlanmalıdır.
Jeffrey ve beraberindekiler daha sonra Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak ı ziyaret etti. Boydak, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi için ellerinden gelen katkıyı yapmaya hazır olduklarını dile getirdi.

Hiç yorum yok:

"Küstah davranışa sessiz kalanlar..."

Hayırlı Konvoy üyeleri yaptıkları açıklamayla Atatürk'e hakaret edenlere ve hakaretlere sessiz kalanlara tepki gösterdi. Mustafa Kemal ...