Sayfalar

20 Nisan 2010 Salı

Açık büfeye dikkat!

Açık büfelerde sınırsız tüketim, en başta mide sorunlarına yol açıyor...
Havaların ısınmasıyla birlikte turizm de canlanıyor. Oteller şimdiden büyük ölçüde doldu.
Otellerde açık büfede bulunan lezzetli çeşit çeşit yemek ve tatlılar iştah kabartıyor. Ancak uzmanlar uyarıyor: Tatilinizin zehir olmasını istemiyorsanız açık büfeye dikkat edin her şeyi yemeye çalışmayın.
Diyetisyen Fatma Aykul’a göre tatil ve davetlerde en büyük tehlike onlarca gıdanın yer aldığı açık büfeler.
Kişinin normal beslenme alışkanlığının dışa çıkmasının başta mide problemlerine yol açtığını ifade eden Aykul, şeker, kalp ve tansiyon hastalarının da tatilde bile olsalar yeme ve içmelerine çok dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizdi. Aykul, şu uyarılarda bulundu:
''Açık büfelerde sınırsız tüketim kilo almanın yanı sıra en başta mide sorunlarına yol açıyor. Bu kadar çok çeşit ve yemeye alışık olmayan midede yanma, şişkinlik ve bir çok rahatsızlık belirmeye başlıyor. Bunun yanında hazım problemleri de yaşanıyor. Şeker, kalp, tansiyon hastaları için aşırı ve dikkatsiz tüketmek zaten büyük bir risk taşıyor. İstenmeyen sonuçlar ortaya çıkıyor. Tatilinizin zehir olmasını istemiyorsanız günlük gıda ihtiyacınız kadar tüketmeye dikkat etmelisiniz. Şekerli, yağlı besinlerin çok ve sık sık tüketmekten kaçınmalısınız.''
KAHVALTIYI ATLAMAYIN
Tatilde bile olunsa mutlaka kahvaltı yapılmasını öneren Aykul, kahvaltıyı atlamamanın sağlıklı bir yaşam için altın bir kural olduğunu hatırlattı. Aykul, şu bilgileri verdi:
''Tatilde kahvaltı atlanabiliyor. Bu da geç kalkmak mazeret olarak gösteriliyor. Oysa tatil bütün alışkanlıkların değiştirildiği bir zaman dilimi değildir. Kahvaltı hayatımız boyunca hiçbir gün atlamayacağımız çok önemli bir öğündür. Ne yazık ki tatillerde kahvaltı pek önemsenmiyor. Öğün sayısı ikiye düşüyor. Bu da metabolizmayı yavaşlatıyor, sindirimi zorlaştırıyor ve bir çok hastalığa davetiye çıkarıyor.''
AÇIK BÜFEDE AZ TÜKETMENİN PÜF NOKTALARI
Aykul'a göre açık büfelerde az tüketmenin bazı püf noktaları var. İşte bütün çekiciliğine ve iştah kabartmasına rağmen açık büfelerden az tüketmenin yolları:
  • Öncelikle sağlıklı bir yaşamı aklınızdan çıkarmayın. ?Nasıl olsa tatildeyim, tatilden sonra yeme içmeme dikkat ederim? düşüncesini kafanızdan atın.
  • Küçük servis tabaklarını tercih edin, bu israfı da engelleyecektir.
  • Açık büfeyi önce şöyle bir gezin. Bu size ne yiyeceğinize fikir verir ve bu her şeyden sırayla almanızın önüne geçer.
  • Yemek gruplarından sadece birini tercih edin. (Ana yemek ve tatlılardan birkaç çeşit tüketmeyin. Her gün farklı çeşitleri az miktarda tüketebilirsiniz)
  • Yemeklerinizi yavaş yavaş çiğneyerek uzun sürede yiyin. Bu size çok yemekten alıkoyacaktır.
  • Doyduğunuzu hissettiğinizde ilave yemek almayın.
  • Zaman zaman tartılın, kilo almamaya dikkat edin.
  • Bol bol yürüyüş yapın ve şekersiz sıvılar tüketin.

Hiç yorum yok:

"Küstah davranışa sessiz kalanlar..."

Hayırlı Konvoy üyeleri yaptıkları açıklamayla Atatürk'e hakaret edenlere ve hakaretlere sessiz kalanlara tepki gösterdi. Mustafa Kemal ...