Sayfalar

5 Nisan 2010 Pazartesi

Mimar Sinan, Kayseri'de anılacak



Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki günümüzde ülkeler kadar şehirlerin de kendi değerlerini ön plana çıkarmak için adeta birbirleriyle yarıştığını ifade ederek Kayseri olarak bizler, binlerce yıllık tarihe sahip olan, onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış bir kentiz. Bizim de kendi içimizde öne çıkaracağımız avantajlarımız ve özelliklerimiz olduğu gibi övünebileceğimiz değerlerimiz de var dedi. Özhaseki, Kayseri nin tarihte Ulemalar Şehri olarak bilindiğini belirterek, şöyle konuştu:
               Kayseri çok önemli isimler yetiştirmiştir. Davut-el Kayseri bunlardan birisidir. Bir başka övündüğümüz, iftihar ettiğimiz isim de Mimar Sinan dır. Mimar Sinan da Kayseri de doğmuş, büyümüş ve bu sosyal, kültürel çevreden etkilenmiş biridir. Mimar Sinan, taşı, ona şekil vermeyi, ruh vermeyi burada öğrenmiş daha sonra payitahta taşımıştır.
     Mimar Sinan a sadece bir mimar demek çok doğru bir tanımlama olmaz. O, kendi döneminin, büyük bir medeniyetin, içinde yaşamış olduğu coğrafyanın, bir birikimidir adeta. Onu geçecek projelere, yarışmalara imza atmak, bu anlamda adeta onunla yarışmak Mimar Sinan ı anmanın en güzel şekli olsa gerek diye düşünüyoruz. Bu anlamda da 1 hafta boyunca çeşitli etkinlikler yapılacak.
     Etkinlikler çerçevesinde Camii Fikir Proje Yarışması düzenlendiğini belirten Özhaseki, yarışmaya yaklaşık 250 eserin katıldığını belirtti.
     Özhaseki, 7 Nisanda Kayseri ye gelecek olan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ün de Mimar Sinan ın doğum yeri olan Ağırnas beldesindeki etkinliklere katılacağını ifade ederek, Mimar Sinan doğduğu topraklarda anılmış olacak. Daha sonra da oturumlarla, panellerle, sempozyumlarla devam edecek bir hafta var. Kayseri de böyle bir etkinliğin yapılmış olması kültürel bir zenginliktir diye konuştu.
     Mimarlar Odası Kayseri Şube Başkanı Hakan Mahiroğlu da Sinan ve Çağı adlı uluslararası sempozyumun 8 Nisanda başlayacağını belirterek, sempozyuma 9 farklı ülkeden 14 bilim insanının katılacağını ve Mimar Sinan ı anlatacağını kaydetti.
Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekai Görgülü ise, etkinliklerin mimarlığın gelişmesine de katkılar sağlayacağını belirterek, "Özellikle son günlerde cami mimarisinde yanlışlıklar oluyordu. Düzenlenen yarışma ile birlikte bu yanlışlıkların önüne geçileceğine inanıyorum” dedi.
ODTÜ Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Vacit İmamoğlu da Mimarsinan ı anma etkinliklerinin dolu dolu geçeceğini ve düzenlenen etkinliklerin mimarlık konusuna katkılar sağlayacağını bildirdi.
Mimar Sinan ı anma etkinlikleri, 6 Nisan Salı günü Kadir Spor Salonu ve Kongre Merkezi nde düzenlenecek Camii Fikir Proje Sergisi ile başlayacak.
Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkan Mehmet Özhaseki DYP eski milletvekili Sevgi Esen ile birlikte verdikleri yemeğin altında farklı şeyler aramanın yanlış olduğunu, yemeği sadece ihtiyar heyetinin toplantısı olarak değerlendirmek gerektiğini söyledi. Başkanı Özhaseki, yeni Anayasa paketini de değerlendirdi. İpe un sermenin anlamı yok diyen Özhaseki “Ne sıkıntılar varsa onlar çözülmeli. Temel maddeler var, Türkiye nin kırmızı çizgileri var onlarla ilgili değişiklikler olmayacak” dedi.

Hiç yorum yok:

"Küstah davranışa sessiz kalanlar..."

Hayırlı Konvoy üyeleri yaptıkları açıklamayla Atatürk'e hakaret edenlere ve hakaretlere sessiz kalanlara tepki gösterdi. Mustafa Kemal ...