Sayfalar

7 Haziran 2010 Pazartesi

Azimle fay hattı küçüldü

Akyazı'daki fay hattına 75 metrelik imar yasağı, 10 metreye düştü.
17 Ağustos'taki depremin ardından Sakarya'nın Akyazı ilçesinde fay hattının iki tarafına getirilen 75'er metrelik imar yasağı, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nca 10'ar metreye düşürüldü.
Marmara Depremi'nin ardından Akyazı İlçesinin Fatih, Cumhuriyet ve Konuralp mahallelerinde Kuzey Anadolu Fay hattının geçtiği 2 bin 850 metrelik hat boyunca yerleşime izin verilmemesi kararı alındı. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Planlama ve Zarar Azaltma Dairesi Başkanı adına Ejder Kaya imzasıyla 26 Nisan tarihinde Akyazı Belediye Başkanlığı'na gönderilen yazıda, fay hattı üzerine konulan 150 metrelik koruma bandının iki tarafından 10'ar metre olmak üzere 20 metreye düşürüldüğü belirtildi.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Akyazı Belediyesi'ne gönderdiği yazıda ilçe merkezli 100 kilometre yarı çaplı bölgede deprem tehlike ve risk analizlerini açıkladı.
Bölgede 10 yıl içerisinde 6 büyüklüğünde deprem olma riskinin yüzde 83.8 olduğu belirtildi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından yeraltı su seviyesinin de yüzeye yakın olduğu belirtilerek yapılan sıvılaşma analizlerinde sıvılaşma potansiyelinin çok yüksek olduğunun gözlendiği açıklandı.
Mahalle sakini Mustafa Gümüş alınan karara tepki göstererek "Bu mahalle de bulunan evler iki büyük deprem gördü. Sanırım 3. depremi kaldıramaz. Devlet büyüklerimiz aldıkları bu karardan sanırım geri döner. Bu fay hattının üzerine 2 tane yeni okul yapıldı. Çocuklarımız okula giderken endişe ile gidiyorlar" dedi.
Fay hattının üzerine Akyazı Ticaret ve Meslek Lisesi ile Şehit Yüzbaşı Halil İbrahim Sert Lisesinin yeni yapıldığı belirtildi. Akyazı Belediye Başkanı Yaşar Yazıcı'nın konu ile ilgili basın açıklaması yapacağı öğrenildi.
YILLARDIR ÇABALIYORLAR
Önceki yıllarda fay hattının daraltılması için vatandaşlar Akyazı Belediyesi nezninde girişimlerde bulunmuşlardı.
Bundan 3 yıl önce, koruma bantını daraltmak için çalışmalar başlamış, Akyazı Belediye Başkanı Yaşar Yazıcı, fay hattının kuzey ve güneyi için geçerli olan 150 metrelik koruma bantının daraltılması yönünde Afet İşleri Genel Müdürlüğü ekiplerinin çalışma başlattığını belirtmişti.
Başkan Yazıcı "Sakarya Üniversitesi'nden uzmanların yaptığı inceleme sonrasında hattın kuzey ve güneyinde toplam 150 metrelik bir alanda yapılaşmaya engel getirilmişti. Ancak bu iki mahallede yaşayan vatandaşlar mağdur olduklarını bildirdi. Yeni yapılaşmaya izin verilmeyen iki mahallenin sakinleri, ev yapdıklarını ve satamadıklarını ifade ederek mağduriyetlerinin giderilmesi için koruma bandının daraltılmasını istedi. Belediye olarak konuyla ilgili bir rapor hazırlayarak bakanlığa ilettik. Raporun ardından ilçeye gelen ekip inceleme yaptı. Bu inceleme sonunda fay hattının daraltılmasına karar verildi" demişti.
İHA

Hiç yorum yok:

"Küstah davranışa sessiz kalanlar..."

Hayırlı Konvoy üyeleri yaptıkları açıklamayla Atatürk'e hakaret edenlere ve hakaretlere sessiz kalanlara tepki gösterdi. Mustafa Kemal ...