Sayfalar

15 Ağustos 2010 Pazar

Mülkiyeliler de 'Hayır' dedi

Anayasa değişikliği ile özellikle HSYK ve Anayasa Mahkemesi'nin yapısının değiştirilmesinin hedeflendiğini belirten Mülkiyeliler, açıklamalarında "Yargı denetiminin dışında kalan bir iktidar bir kanun devleti olsa bile, bir hukuk devleti olamaz" ifadelerine yer verildi.

Yapılan yazılı açıklamada AKP tarafından uzlaşma aramaksızın gerçekleştirilen değişikliklerin özellikle Anayasa Mahkemesi ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısına ilişkin düzenlemeler olduğu ifade edildi. Kuvvetler ayrılığı ilkesine göre, yürütme ve yasamanın yargı tarafından denetlenmesinin hukuk devletinin vazgeçilmez bir koşulu olduğunun vurgulandığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Yargı denetiminin dışında kalan bir iktidar bir kanun devleti olsa bile, bir hukuk devleti olamaz. Türkiye'de herkesin güvendiği bir yargıya kavuşmak isteği ayrı, kuvvetler ayrılığı ilkesinden taviz vermek pahasına yürütme ve yasamayı yargı üzerinde söz sahibi yapmak ayrı olgulardır. Yargının idari ve kurumsal bağımsızlığı hemen her ülkede HSYM'ya benzer bir kurum aracılığıyla sağlanmaktadır. Adalet Bakanı ve Müsteşarı'nın HSYK'ya üye olmamaları bağımsızlığın ön koşuludur. HSYK'da yapı tamamen tersine çevrilmiş, yüksek yargının temsilcileri küçük bir azınlık olarak bırakılmıştır."

AKP iktidarının bağımlı bir yargı yaratılması çabalarına giriştiği savunulan açıklamada Anayasa Mahkemesi'ne ilişkin düzenlemeler de eleştirildi. Anayasa Mahkemeleri'nin meşruiyetinin üyeler ile yasama organı arasındaki organik bağdan çok, halk nezdinde kazandığı saygınlıkta aranması gerektiğinin belirtildiği açıklamada "Uzlaşma düşüncesinden giderek uzaklaşan bir meclise Anayasa Mahkemesi üyelerini seçtirmek, çoğunluğun iktidarını denetleyecek bir organı, çoğunluğa bağımlı duruma getirmekten başka bir seçenek doğurmayacaktır. Bu da Anayasa Mahkemesi'nin, insan haklarına dayalı, demokratik ve sosyal hukuk devleti ilkelerinin güvencesi olma işlevini ortadan kaldıracak ve değişmez ilkelerin ihlali sorununu gündeme getirecektir" denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

"Anayasa değişikliği önerisi, temel hak ve özgürlüklerin kullanımı ve koruma alanlarını genişletme ile yetinseydi, 1995 ve 2001 Anayasa reformlarında olduğu gibi, partilerarası uzlaşma sağlanarak TBMM'de büyük bir çoğunlukla kabul görür ve halk oylamasına gidilmesi zorunluluğu da ortadan kalkardı.

Hukuk devleti ve Kuvvetler ayrılığı ilkeleri zedelenmiştir. Yargı üzerinde yasama ve yürütme baskı oluşturmuştur. AKP'nin uzlaşma aramaksızın, meclisteki sayısal üstünlüğüne dayanarak ve gelecekte ortaya çıkması olası bazı gelişmelere karşı önlem olarak gerçekleştirmek ve kabul ettirmek istediği bu değişiklikler için referandumda Hayır oyu kullanılması gerektiğini düşünmekteyiz."

(ANKA)

Hiç yorum yok:

"Küstah davranışa sessiz kalanlar..."

Hayırlı Konvoy üyeleri yaptıkları açıklamayla Atatürk'e hakaret edenlere ve hakaretlere sessiz kalanlara tepki gösterdi. Mustafa Kemal ...