Sayfalar

1 Şubat 2010 Pazartesi

TES-İŞ GENEL KURULUNA KUMLU DA KATILDI

Türk-İş’e bağlı Türkiye Enerji Su ve Gaz İşçileri Sendikası Kayseri Şubesi 9. Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi.

Elektrik Şirketi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen genel kurula Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Genel Başkan Yardımcısı Feridun Yükselir, Ticaret Odası Başkanı Hasan Ali Kilci ile değişik illerden gelen şube başkanları katıldı.
Divan Başkanlığına Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu’nun seçildiği ve vekaleten Başkan Yardımcısı Feridun Yükselir’in yönettiği genel kurulda açılış konuşmasını Kayseri Şube Başkanı Rıfat Pekkan yaptı. Pekkan Türkiye’nin tarihin en ağır ekonomik, sosyal ve siyasal krizini yaşadığını söyledi.
Pekkan, “Hükümet edenlerin beceriksizlikleri, yanlış politikaları sonucu gelir dağılımındaki sosyal adaletsizlik, giderek artan işsizlik, rüşvet, özelleştirme adı altında kamu mallarının yağmalaştırılmaya çalışılması gibi etkenler toplumu huzursuz etmekte, güven ortamından uzaklaştırmaktadır. Bugünki krizin sorumlusu İMF ve Dünya Bankası forumlarıyla ülkemizi bu kuruluşlara muhtaç bırakan, ardından da bunların dayatmalarını kabullenen hükümetlerdir. Türkiye her gün yeni bir zammın geldiği ekonomik bir tablonun içerisindedir. Bu durum işsizliğin bir çığ gibi büyümesine neden olmuştur. Yapılan tüm programlarda krizden çıkışın yolu çalışanların fedakarlık yapması üzerinde yoğunlaşmaktadır. Ülkenin bu hale gelmesinde çalışanların hiçbir ilgisi yoktur. Çalışanlar üzerine düşen fedakarlığı fazlasıyla yapmıştır. Çalışanlar böyle fedakarlık yaparken, ülke nimetlerinden fazlasıyla yararlanan kişilerin nasıl fedakarlık yaptığını merak etmekteyiz. Çözüm emekten yana ulusal bir programdır. Bizler ülkemizde yaşanan bu problemlere rağmen hiçbir zaman karamsar olmadık. Yeter ki bu siyasiler, hükümet edenler devlete karşı sorumluluklarını yerine getirsinler. Önümüzdeki en büyük tehlikelerden birisi de taşeronlaşmadır. Son 20 yıldan beri kurulan hükümetler taşeronlaşmayı destekleyerek yaygınlaştırmışlardır. Siyasilerin yandaşlarına çıkar sağlamak adına ortaya attığı bu uygulama bazı kitlelerin büyük zarar görmesine neden olmuştur” dedi.
Pakkan’ın ardından kürsüye gelen Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu Memleketi Kayseri’de olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Sözlerine Türk-İş’in gücüne herkesin gıpta ile baktığını dile getirerek başlayan Kumlu Tekel işçilerinin eylemine değinerek meselenin çözülmemesi halinde 3 Şubat’ta iş bırakılacağını belirtti.
Kumlu, “Bilindiği gibi 15 aralıktan bu yana Türk-İş’in hemen kapısının önünde kar-kış, gece-gündüz demeden sürdürülen bir eylem var. Tekel işçilerinin eylem yapma nedeni fabrikalarının kapatılmasının ardından özelleştirme mağdurları için oluşturulan 4-C statüsüne geçirilme istemleridir. Oysa Tekel işçileri tıpkı kapatılan SEKA Fabrikası’nın işçileri gibi özlük haklarıyla birlikte başka kamu kuruluşlarına geçmek istemektedirler. Her ne kadar özelleştirmeden kaynaklanan sıkıntı olsa bile iş yerleri kapatılıyor. Türk-İş ilk günden beri her türlü imkanı Tekel işçilerine sağlamıştır. Tekel işçilerinin büyük çoğunluğu sorunlarının çözümü için onlarla nasıl bütünleştiğimizin, nasıl çaba sarf ettiğimizin farkındalar. Bir çok kesimin umudu olduğu gibi Türk-İş Tekel işçilerinin de tek umududur. Bu bakımdan tekel işçilerinin şuurlu olarak bindikleri dalı kesmeyecekleri açıkça görülmektedir. Bu süreçte ilgili, ilgisiz bir çok kesim tribünlere oynarken, biz işimizi yapmaya çalıştık. Herkes konuştu, biz sustuk. Ortalıkta gözükmeden sorunları çözmeye çalıştık. Bazıları ilişkileri koparmıştı yeniden kurduk. Çünkü meselenin çözümü şov yapmakta değil. Bugün gelinen noktada ise Sayın Başbakanla 28 ocakta bir görüşme yaptık. Bu görüşmede yanlış anlamaları düzelttik. Konunu özelleştirme değil kapatma olduğunun bir kez daha altını çizdik. Kendileri de konuyla ilgili iki bakanı görevlendirdi. Ümit ediyorum ki kısa süre içerisinde kangren olan bu mesele çözülecektir. Eline iki koyun versen önüne katıp güdemeyen, birini kaybedecek insanlar mangalda kül bırakmıyor. Genel grev laflarıyla hamasi nutuklar atıyorlar. Durmadan gürlüyorlar, ama bakıldığında hiç yağmıyorlar. Bizler ise tepkileri de göze alır dinleriz. Her şeyin bir zamanı olduğunu bilir, konuşmayız. Bu zaman geldiğinde de gürleriz. Gürlediğimiz zaman da ne yapacağımızı herkes bilir. Nitekim gün gelmiştir. Diğer işçi konfederasyonlarıyla bir araya gelinmiş 3 Şubatta bu meselenin halledilmemesi durumunda üretimden gelen gücün kullanılması kararı alınmıştır” dedi.
İşsizliğe değinen ve işsizliğin cumhuriyet tarihinin en büyük rakamlarına ulaştığına dikkat çeken Mustafa Kumlu, işsizliğin çözülmesi noktasında ciddi bir adım atılmadığını söyledi.
Kumlu, “Aksine her gün yeni birileri işsizler ordusuna katılıyor. Üniversite mezunlarının asgari ücretle iş bulduğu zaman bile mutlu olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Kötü çalışma koşulları her geçen gün daha da yaygınlaşıyor. 4-C statüsünde çalıştırılmak istenen uygulama dünyanın hiçbir yerinde yoktur. Bu statüde kıdem tazminatı hakkı yok, izin hakkı yok. Maalesef sendikalaşma hakkı da yok. Tüm bunlar yetmiyormuş gibi başımızda bir de kölelik düzenine uygun kiralık işçilik belası var. Taşeronlaşma almış başını gidiyor. Devlette kadrolu işçiden çok taşeron işçi çalışmakta. Üstelik bunlar bir çok yerde asıl işi yapmaktadırlar. 4857 sayılı yasada asıl işin kimler tarafından yapılacağı bilinmesine rağmen maalesef taşeron işçilere asıl iş yaptırılıyor. İşsizlik sigortası fonu her fırsatta amacı dışında kullanılıyor. Kıdem tazminatlarına her fırsatta el uzatılmak isteniyor” diye konuştu
Kumlu’nun konuşmasının ardından seçimlere geçildi. Mevcut Başkan Rıfat Pekkan’ın tek listeyle girdiği genel kurulda Pekkan ve ekibi yeniden göreve getirildi.

Hiç yorum yok:

"Küstah davranışa sessiz kalanlar..."

Hayırlı Konvoy üyeleri yaptıkları açıklamayla Atatürk'e hakaret edenlere ve hakaretlere sessiz kalanlara tepki gösterdi. Mustafa Kemal ...