Sayfalar

8 Nisan 2010 Perşembe

HAYIRSEVERLERİN KATKISI OLMASAYDI / Mustafa Duran'ın yazısı


Önceki gün bir siyasi parti il İl Başkanını’nın eleştirisi vardı. İl Başkanı Özdemir dediki “ Kayseride hayırseverlerin katkısı da olmasa, birçok geri kalmış şehirler arasına girmesi kaçınılmazdı, Kayseri Ankaradan gerekli desteği alamıyor

Önceki gün bir siyasi parti il İl Başkanını’nın eleştirisi vardı. İl Başkanı Özdemir dediki “ "Kayseri'de hayırseverlerin katkısı da olmasa, birçok geri kalmış şehirler arasına girmesi kaçınılmazdı, Kayseri Ankara'dan gerekli desteği alamıyor"
Bu eleştirilere katılmamak elde değil. Yaklaşık 8.5 yıldır AKP iktidarda. Bu hükümetin en önemli kalesi olarak lanse edilen Kayseri malesef merkezi hükümetten gerekli yardımı, gerekli desteği, gerekli teşviği görememiştir. Kayserili hayırseverlerin yardımı ve desteği olmasa hakikaten Kayseri bir çok şehir’den geri kalırdı...
Kayseri’de bir çok ilçe ve mahallenin durumu gerçekten de içler acısı. Üstelik bu içler acısı durumu görmek o kadar da imkansız değil, Kayseri’nin yanı başında bazı mahalleler varki hakikaten köyden farksız.
Şehri ikiye bölen eski çevre yolunun güneyinde kalan, yani Kocasinan bölgesine bağlı bazı mahalleler bazı sokaklar varki, Türkiye’ye örnek gösterilen model kente yakışmayacak görüntüler mevcut...
Hinterland sonrasında bağlanan mahalleleri saymıyoruz. Kocasinan’na bağlı bazı mahallelerde hala haycancılık yapılıyor. köyden farksız görüntü sergileyen mevcut mahalleleri var.
Malesef Kayseri’yi Türkiye’ye örnek gösteren, model şehir, örnek şehir diye anılmasına vesile olan, Büyükşehir Belediyesi’nin bir kaç projeleri var.
O projeleri çıkarttığınızda bu şehre özellikle AKP iktidarı döneminde yani yaklaşık 8.5 yıldır ciddi manada bir yardım, destek ve teşvik gelmemiştir.
Hemen her fırsatta AKP’nin en önemli kalesi durumunda bulunan Kayseri, bu hükümete verdiği desteğin, karşılığını malesef alamamıştır...
Allahtan hayırseverlerimiz varmış demekten kendimizi alamıyoruz. Bugüne dek sadece Erciyes Üniversitesi’ne 100 milyon doların üzerinde hayırsever desteği var. Yine Kayserimizde özellikle eğitim alanında, okul yaptırılması bakımından da yine hayırsever vatandaşlarımızın ciddi katkıları var.
Kayseri’de mevcut okulların yarıya yakınının hayırsever vatandaşlarımız tarafından yaptırıldığını söylersek sanıyorum abartmamış oluruz...
Aynı şekilde belediyelerin gerçekleştirdiği bazı önemli projelerde de yine hayırsever vatandaşların katkıları büyük. Yine Belediyelere, kayserili işadamları ve müteahhitlerin ‘Şerefiye Bedeli’ adı altında yaptıkları bağışlar küçümsenemeyecek oranda.
Yanıbaşımızdaki Sivas’a bakıyoruz. Hükümetin hızlı tren projesi kapsamında doğrudan proje kapsamına alınan iller arasına giriyor.Hızlı tren konusunda Kayseri ile ilgli hala bazı sıkıntılar var.
Geçelim teşvik konusuna. Kayserili sanayici ve Kayserili müteşebbisler, Türkiye’ye örnek çalışmalar sergilemekte. Ancak ne varki, sanayicilerimiz, (Hükümete yakın olan bir kaç firma hariç) AKP iktidarı döneminde gereken teşviği göremedi.
Açılan ekonomik paketlerin hiç biri Kayseri’de büyük sıkıntılar çeken, bankaların kredi kıskacında kıvranan hiçbir sanayicisine merhem olmadı.
DİSNEYLAND’IN ACELESİ YOK
Yine önceki gün Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki AKP İl Yönetim Kurulu toplantısına katıldı ve orada gelecekteki projeler hakkında bazı açıklamalarda bulundu.
Raylı Sistem Talas hatt inşaatına sene sonunda başlayacaklarını açıkladı. Bu güzel bir gelişme. Aynı şekilde, İldem hattının da biran önce başlaması gerekiyor.
Ancak Başkan Özhaseki’nin orada basettiği bir konu daha vardı. Özhaseki Disneyland projesi için 80-100 trilyon civarında kaynağa ihtiyaç duyulduğunu ve kaynak aradıklarını söyledi.
Disneyland projesi kesinlikle bu şehir için şu aşamada öncelikli bir proje değildir.
Ekonomik krizin kol gezdiği ülkemizde, insanlar ciddi manada geçim sıkıntısı çekiyor. Sosyal aktivitelere ayıracak imkanlarının olduğunu da sanmıyorum. İnsanlar işini kaysetitği için intihar ediyor.
Şayet Özhaseki o bahsettiği 80-100 trilyonluk kaynağı bulursa Erciyes projesine aktarsın ve çalışmalar hızlansın.
Çünkü Erciyes projesi tamamlandığında ciddi bir geri dönüş olacak Kayseri halkının gelir düzeyinde de önemli artış gözlenecek.
Kayseri Meydan Gazetesi

Hiç yorum yok:

"Küstah davranışa sessiz kalanlar..."

Hayırlı Konvoy üyeleri yaptıkları açıklamayla Atatürk'e hakaret edenlere ve hakaretlere sessiz kalanlara tepki gösterdi. Mustafa Kemal ...