Sayfalar

28 Temmuz 2010 Çarşamba

HALAÇOĞLU'NDAN ÇARPICI AÇIKLAMALAR / Osman ÇİFTÇİ

Türk Tarih Kurumu Eski Başkanı, Gazi Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Dadaloğlu Şenlikleri kapsamında geldiği şehrimizde Cumartesi günü şehir tiyatrosunda Avşarları konu alan bir panelde konuştu, dün de Dadaloğlu şenliklerine katıldı.
Yusuf Hoca ile cumartesi akşam 21:00’de Kay-Tv ekranlarında Yüz Yüze programında birbirinden önemli konularda keyifli bir söyleşi yaptık.
Halaçoğlu, Adana’nın Kozan nüfusuna kayıtlı ama Kayseri’nin Sarız ilçesi Çörekdere köyünden gitmişler. Amcası ve yakın akrabaları halen Sarız’da ikamet ediyor. Bu nedenle Halaçoğlu hemşehrimizdir. Dün Dadaloğlu Şenlikleri’ne katılanların isimleri anons edilirken Halaçoğlu ismi bir hayli coşkuyla karşılandı. Avşarlar için oldukça önemli ve kıymetli bir isim Halaçoğlu.
TV Programı 1 saatin üzerinde sürdü. Konuştuklarımızı soru-cevap şeklinde olmasa da söylediklerinden satırbaşları çıkararak sizlerle paylaşmak istiyorum. İşte o çarpıcı açıklamalar:
TÜRKİYE’DE BUGÜN
10 MİLYON AVŞAR VAR
Osmanlı tahrir kayıtlarındaki verilere göre 1500’lü yıllarda Türkiye’nin neredeyse bütün illerinde Avşar boyuna mensup Türkler var. Bugün Türkiye’de Avşarlığının farkında olan veya olmayan 10 milyon civarında Avşar var. Avşarların, Türkmenlerin bir araya gelmesi gerek.
SİYASET
DÜŞÜNÜYOR MU?
Siyaset düşünmedim, şu an için de düşünmüyorum. Bir bilim adamı olarak hizmet ettiğime inanıyorum. Hiçbir siyasi parti ile milletvekili adaylığı konusunda hiçbir görüşmem olmadı.
KAYSERİ’NİN SULBÜNDE
BİZANS VAR MI?
Mehmet Altan Kayseri’nin sulbünde Bizans var demiş. Bunu söylemek için Osmanlı tarihini, daha öncesinde Selçuklu tarihini ve Türk tarihini bilmiyor olmak gerek. Ermenilerle Rumlar ne kadar birbirine karışmış olabilirse Kayseri’de Müslümanlar da Ermenilerle, Rumlarla, Bizansla o kadar karışmıştır. Münferit evlilikler olmuşsa da bunlar karıştı diyecek kadar, sulbünde var diyecek kadar olamaz. Kayseri’nin sulbünde kesinlikle Bizans yok.
NE MUTLU TÜRKÜM
DİYENE  DEMEYEN NEDEN IRKÇI?
Asıl ırkçılığı ''Ne Mutlu Türküm Diyene '' demeyenler yapıyor çünkü, Türk milleti hiç ırkçı olmamıştır. Olsaydı, imparatorluk kuramazdı. Farklı milletleri bünyesinde barındırmış bir devlettir. Ne Mutlu Türküm Diyene ifadesi ırk temeline dayalı bir söylem değil, aksini söyleyenler millet kavramına baksınlar. Ne Mutlu Türküm Diyene demeyenler olayı etnisiteye dayalı olarak düşünüp, kendi ırklarını da söyleyemeyen ırkçılardır.
SEMAH DÖNEN
ALEVİ TÜRKMENDİR
Arap Aleviliğinde semah yoktur. Kürtler, Türklerden önce Müslüman olmuştur ve sünnidir, şafidir. Semah Şaman’ın içine İslamın yerleştirilmiş halidir. Şaman sadece Alevilikte değil Sünnilikte de vardır; cenazeden sonra 40’ı 52’si diye bir şey islamda yok Şaman’da var. Semah dönen Aleviler, Horasan Erlerindeniz diyen Aleviler Türkmendir.
ERMENİ DÖNMESİ
KÜRTLER KONUSU
Daha önce Kayseri’de bir konferansta açıklamıştım ve bir hayli tartışma konusu olmuştu. Ben belgelere dayalı olarak bu açıklamayı yaptım. Bütün Alevi Kürtler Ermeni dönmesidir demedim. ABD ve Ermenistan arşivlerindeki belgelere göre bunu söyledim.
KAYSERİ’DE KRİPTO
ERMENİ VAR MI?
Ermeni olduğunu gizleyerek Alevi Kürt olduğunu söyleyenler sözkonusu belgelere göre mevcut. Bunlar kendilerini biliyorlar. Türkiye’deki nüfusu da 500 bin civarındadır diye tahmin ediyorum. (Kayseri’de kripto Ermeni var mı sorusu üzerine ) Kayseri’de çok nadir.
1500’LÜ YILLARDA HANGİ AŞİRETE
MENSUPTUNUZ?
1500’lü yıllara ait Osmanlı tahrir defterlerinden uzun yıllara dayalı bir araştırma sonucunda Anadolu’da Aşiretler, Cemaatler ve Oymaklar isimli kitabım Türk Tarih Kurumu tarafından yayınlandı. 3 bin adet kitap basıldı, sanırım şimdiye kadar bitmiştir. Bu bilgileri 
http://www.anadoluasiretleri.com adlı internet sitesine de yükledik. Dileyen herkes bu siteden araştırma yapabilir. Aramaları sembolik olarak ücretlendirdik. Amacımız para kazanmak, işi ticarete dökmek değil. 1 TL karşılığında bu hizmet sözkonusu siteden alınabilir. Bu kitapta konar-göçerler dışındaki yerleşik Türkmenler yok. Onlarla ilgili tutulan kayıtlar ayrı. Kendini orada bulamayan Türk olmadığı kanaatine kesinlikle kapılmasın.
KAYSERİ’NİN GEÇMİŞİNİN
KİTABINI YAZIYOR
Anadolu’da Aşiretler, Cemaatler ve Oymaklar kitabının Kayseri ile ilgili bölümlerini Kayseri’de daha kapsamlı bir çalışma yaparak kitaplaştırmayı düşünüyoruz. Kayseri’nin aşiretlerini, cemaatlerini, oymaklarını geniş biçimde ele alacağız. Kayseri Ticaret Odası Başkanı Sayın Hasan Ali Kilci’nin desteklediği bir çalışma olacak. Kitabı Ticaret Odası bastıracak.
KÜRT OLARAK BİLİNEN
TÜRKMENLER VAR
Araştırmalarımız sonucunda öğrendik ki Kürt olarak bilinen çok sayıda Türkmen aşireti var.  Günümüzde Kürt Aşireti denilen aşiretler Osmanlı Tahrir Defterleri’nde Türkmen olarak çıkıyor.
AHMET TÜRK’ÜN İZOL
AŞİRETİ AVŞAR ÇIKTI
Bunlara bir örnek verecek olursak Ahmet Türk’ün mensup olduğu İzol Aşireti Osmanlı Tahrir Defterleri’ndeki kayıtlara göre Türkmendir, 24 Oğuz Boyu’ndan Avşar boyuna mensuptur. Benim için isimler mühim değil, onlar kendilerini nasıl kabul ederlerse ederler. Ben isimden ziyade tarihi kayıttaki durumdan sözediyorum. İzol aşireti bir Avşardır. Anadolu’da Aşiretler, Cemaatler ve Oymaklar kitabında sadece İzol’u değil Kürt olarak bilinen ama aslında Türkmen olan aşiretleri de yayınladık. Dileyen oradan bakabilir, tarihi gerçekleri görebilir.
TÜRKİYE AB’YE
GİREBİLİR Mİ?
Türkiye’nin kurtuluş mücadelesi verdiği ülkeler Avrupa Birliği ülkeleri değil midir, 1960’tan bu yana Türkiye’yi Avrupa Birliği kapısında bekletmiyorlar mı? Türkiye’yi Avrupa Birliği’ne almak  istemediklerini, almayacaklarını söylemiyorlar mı? Allah Kur’an-ı Kerim’de onlarca defa “akıl etmez misiniz?” diyor. Tarihi yazan siz olmak istiyorsanız olayın öznesi olacaksınız, nesnesi olmayacaksınız.  Dünya petrollerinin büyük çoğunluğu ortadoğuda, binlerce kilometre öteden gelip bunun kavgasını veriyorlar. Nükleer Enerji kaynaklarının kontrolü Avrupa ülkelerinde.  Tarihin öznesinde olmak isteniyorsa bunlar iyi hesap edilmeli.
AT HIRSIZLAMAK
GELENEĞİ NEDİR?

(Kendisi de Sarız Çörekdere kökenli bir Avşar olan Prof.Dr. Yusuf Halaçoğlu’nun Dadaloğlu Derneği’nin konferansında Avşarların tarihte at hırsızladığını söylemesi bir hayli tartışma yarattı. Yusuf Hoca konuşmasının devamında olayı açıkladı ama hani Hz. Mevlana’nın bir sözü var:  “Ne kadar bilirsen bil, söylediklerin karşıdakinin anladığı kadardır.” Konferansta Hoca’nın konuşmasındaki amacı anlamayan belkide anlamak istemeyenler de oldu. Bu nedenle konuya daha net biçimde açıklık getirmesi için Tv programında da o konuyu sordum. Hem konferansta hem de programda söylediklerini harmanlayarak aktarıyorum.)
At Türk tarihinde oldukça önemlidir. Bugünün tankı, panzeri gibidir. O yıllarda yaşam at üstündedir, savaş at üstündedir. Ata sahip olmak kolay iş değildir. Bugünkü hırsız kavramı ile at hırsızlamak aynı anlamlara gelmez.  Kimse de bu sözlerimi Avşarlar hırsızdır şeklinde algılayıp yorumlamasın. Mesela yılkı atları vardır, yabani atlar.. Bunları yakalamak, sahiplenmek, at sahibi olmak her babayiğidin harcı değildir. Bu bir yiğitlik göstergesidir. Türk töresinde vardır. Tıpkı Dede Korkut’un bir kahramanlık yapmayana at vermemesi gibidir. Kültürü tartışamazsınız, İspanya’daki boğa güreşleri size garip gelebilir, kabul etmeyebilirsiniz ama onların kültürünün bir parçasıdır ve tartışamazsınız.
Avşarlar gidip başkasının kapısındaki atı hırsızlamamış. Devleti hortumlamamış bu konu sadece Avşarlara mahsus da değildir. Bunlardan gocunmamak gerek, zaten ortada gocunulacak bir şey yok, gurur duyulacak bir mesele, ben gurur duyuyorum. Bunun dışında tarihte burada temin ettiği atı götürüp başka yerde satan yok mu, vardır elbette ama ben onu kastetmiyorum.
Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu’nun hem Avşarları konu alan konferansta hem de Kay-Tv ekranlarında yaptığı açıklamalarından hatırımda kalanları bu vesileyle sizlerle paylaşmak istedim. Kay-Tv’deki programı hem
www.kaytv.com.tr adresinden hem de ww.facebook.com adresinde Kay-Tv’nin yapacağı video paylaşımından izleyebilirsiniz.
 
KILIÇDAROĞLU KOŞTURMACASI
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cumartesi günü geldiği şehrimizde dün Dadaloğlu Şenlikleri’ne de katıldı.
Dadaloğlu Şenlikleri’ne katıldım, sonrasında Bünyan’a kadar Kılıçdaroğlu’nu takip ettim.  Vatandaşa oldukça yakın bir iletişim tarzı var Kılıçdaroğlu’nun.
Dadaloğlu’dan sonra Pazarören’de durdu, köy kahvesinde yaşlılarla sohbet edip Olcayto Özhan’ın ayranını içti, Yeni Süksün’de halka hitap etti, Yeni Süksün’ün DSP’den CHP’ye katılan Belediye Başkanı’nın misafiri oldu, Bünyan’da halka hitap etti, MHPli Belediye Başkanı Mehmet Özmen’in çayını içti. Kılıçdaroğlu bu tempo ile koşturmaya devam ederse siyasette başarı çıtasını yükseğe taşır. Vatandaşın sorununu vatandaştan birebir dinleyen bir siyasetçi bu sorunların çözümü için birebir mücadele de verirse neden başarılı olmasın ki? 

Hiç yorum yok:

"Küstah davranışa sessiz kalanlar..."

Hayırlı Konvoy üyeleri yaptıkları açıklamayla Atatürk'e hakaret edenlere ve hakaretlere sessiz kalanlara tepki gösterdi. Mustafa Kemal ...