Sayfalar

28 Temmuz 2010 Çarşamba

Veli Altınkaya'nın Azerbaycan izlenimleri: "ORADA KAYSERİ’DEN 32 ŞEHİT YATIYOR"

Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun kurucuları arasında Türkiye’deki bir çok gazeteciler cemiyeti ile KKTC ve Azerbaycan’dan da basın meslek kuruluşları var...

   Azerbaycan 22 Temmuz’da “Milli Matbuat Gününü” kutladı. Ülkede ilk gazete 1875 yılında yayınlanmış.

   Bu çerçevede Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun (TGF) üyesi meslek kuruluşları arasında yer alan Azerbaycan Parlamento Jurnalistleri Birliği Başkanı Eyşad Eyvazlı ve yönetiminin davetlisi olarak 4 kişilik bir heyetle Bakü’de geçtiğimiz perşembe, cuma ve cumartesi günü bir dizi görüşmeler yaptık.

   Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel başkanlığındaki heyette, TFG Genel Sekreteri  ve NTV Ege Bölge Müdürü Merih Ak, Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Matur ve bu satırların sahibi de olan Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya vardı.

  Azerbaycan Parlamento Jurnalistleri Birliği başkan ve yönetimi gerçekten bizim için dolu dolu bir program yapmış. Ellerine sağlık...

  Ziyaretimiz süresinde bazı Azeri TV’lerinde canlı yayınlara çıktık, Azeri meslektaşlarımızı gazetelerinde ziyaret ettik. Gülistan Sarayı’ndaki Milli Matbuat Günü kutlamalarına katıldık.

   Azeri kardeşlerimiz haklı olarak Karabağ’ın Ermeniler tarafından işgali konusunda çok hassaslar. TGF  Genel Başkanı Atilla Sertel başta heyetimize en çok bu konu soruldu. Türk medyasının konuya bakışı irdelendi. Bu çerçevede Bakü’deki Atatürk Merkezi’nde “Türkiye Medyası ve Karabağ” konulu bir basın toplantısı düzenlendi ve TGF Genel Başkanı Sertel  konuyla ilgili görüşlerini aktardı.

   Azerbaycan’ın resmi ajansı olan AzerTAc Devlet Ajansı’nı ziyaret ederek Genel Müdür Aslan Ahmet Aslanov’la ikili görüşmeler yapıldı; son gün de AzerTAc’la TGF arasında Azerbaycan haberlerinin TGF aracılığı ile Anadolu medyasına ücretsiz aktarılması için bir protokol de imzalandı.

   Azerbaycan’da bizdeki Basın Konseyi ve Basın-Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün işlevini gören ama gazeteciler tarafından yapılan seçimle gelen Matbuat Şurası’nı ziyaret ederek Şura Başkanı Eflatun Bey’den bilgi aldık.

   Sözün bu noktasında hemen şunu belirtelim; Bakü merkezli 8 televizyon var. Bu televizyonlar genelde  etkili. Teknolojileri de fena değil. Gazeteler için maalesef aynı şeyi söyleyemiyorum. En azından benim gözlemlerim böyle. Yaklaşık 9 milyon nüfuslu ülkede onlarca gazete ancak 30 bin kadar tiraja ulaşabilmiş. Yine görebildiğim kadarı ile gazeteler iktidar ve muhalefete yönelik bir saf da oluşturmuşlar. Teknolojileri de iyi değil.

   Azerbaycan’da sivil toplum kuruluşlarından sorumlu Konsey’in başkanlığını yapan Milletvekili Azay Gulıyev’le görüştük. Türkiye’yi iyi bilen, henüz 39 yaşında olmasına rağmen kendisini iyi yetiştirmiş, ülkesini seven bağımsız bir milletvekili Azay Gulıyev... Akşamda heyetimiz onuruna güzel bir yemek verdi. Ülkede sivil toplum kuruluşlarının etkisi giderek artıyor.

  Bakü’de bizi etkileyen önemli yerlerden biri de Türk ve Karabağ Şehitliği oldu. 90 yıl önce Nuri Paşa’nın komutasında Azerbaycan’ın bağımsızlığı için can veren yüzlerce insanımızın anısına yapılan şehitliği ziyaret ettik. Hepsine Fatiha okuduk. Kayseri, bu savaşta  32 şehit vermiş. Eyşad Kardeşimin bana verdiği gülleri Kayserili şehitlerin isimlerinin yazdığı yerlere dua ile bıraktım. Karabağ için can veren Azari Türkü kardeşlerimizi de rahmetle andık.

   Bakü’de çalışkan bir büyükelçimiz var. Büyükelçi Kılıç ülke dışında olduğu için görüşme imkanımız olmadı. Ama, Büyükelçilik Müsteşarı, Ticaret Başmüşaviri ve henüz göreve yeni başlayan Basın Müşaviri Habip Kaya’nın yakın ilgisini gördük. Elçiliğimiz heyetimiz, TGF’nin üyesi olan meslek kuruluşları ve bu ülkedeki Türk Basın Temsilcileri onuruna bir de yemek verdi.

   Azerbaycan’dan ayrılmadan bir gün önce üç önemli ziyarette daha bulunduk. Azerbaycan Milli Meclisi’ ni ziyaret ettik. Meclis basın müşaviri bizi gezdirdi. Rusların izini silen eski binaya ek güzel bir bina yapmışlar. Meclisde 125 milletvekili var. Kasımda da ülkede genel seçim yapılacak.

   Kartvizitinde “Cumhurbaşkanı Yardımcısı” yazmasa da ülkenin en önemli isimlerinden biri olduğunu gördüğümüz Prof.Dr. Ali M. Hasanov’u Devlet Başkanlı ğı Köşkü’ndeki çalışma ofisinde ziyaret ettik. Hasanov’un kartvizitinde “İçtimai-Siyasi Meseleler Şubesi’nin Müdürü ve 1 Dereceli Devlet Müşaviri” yazıyor.

   Hasanov, uluslararası ilişkiler profesörü. Devlet Başkanı İlham Aliyev’e yakın isimlerden biri. Basın,  sivil toplum kuruluşları ve bazı siyasi konularda  Sn. Aliyev’e bilgi sunan etkili-yetkili bir isim.

   Son ziyaretçimizde Türkiye’de çok iyi tanınan bir hanım milletvekili Qenire Paşayeva... Dolu dolu bir kadın. Türkiye’yi belki bizim meclisimizdeki milletvekillerinin birçoğundan çok daha iyi biliyor. Yaklaşık 3.5 saat sohbet ettik. Heyetimize son gün akşam yemeği verdi. Bağımsız bir milletvekili. Kayseri Cemiyet Başkanı olduğumu söylediğim zaman  şehrimizdeki birçok isimden bahsetti. Kendisine Ticaret Borsası’den temin ettiğimiz pastırma ve sucuğu takdim etti ğimde “Bunun mantısı eksik” dedi. Kayseri’ye bir kaç kez gelmiş. Avşar olduğunu söyledi. Kayseri’de Avşarlar’ın olduğunu biliyor. Gazeteci kökenli Azerbaycan’ın geleceği için  ümitvar gördüğüm bir hanım milletvekili. Görüştüğümüz iki bağımsız milletvekilininde (Gulıyev -39- ve Paşayeva-34-) ilerde Azerbaycan’da daha önemli görevlere geleceklerinden  şüphem yok. Şuanda ikisi de etkili görevdeler zaten...

   Özetle Azeri kardeşlerimiz bizi seviyorlar. Tabi bizde onları. Birbirimizden ayrımız gayrımız yok. Sadece Ermenistan’la yapılan protokol ve sonrasında yaşanan bayrak krizi onları biraz üzmüşe benziyor. Ama, devlet yönetimin dışında halkın her noktada kendileri ile birlikte olduğunu biliyorlar. Bağımsızlığını ilan edeli 20 yıl olan Azerbaycan’ın ekonomik, siyasi ve askeri manada önümüzdeki on yılda çok daha güçlü olacağına inanıyorum.

    Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya’ya açılan bu önemli kapı ile ilişkilerini daha da geliştirmelidir. Kafkasya ve Orta Asya ülkeleri özellikle yeni enerji kaynakları ve Çin başta Uzakdoğu’nun Avrupa’ya açılan kapı olmaları nedeniyle önemli. Bunu hiç unutmamalıyız.

Hiç yorum yok:

"Küstah davranışa sessiz kalanlar..."

Hayırlı Konvoy üyeleri yaptıkları açıklamayla Atatürk'e hakaret edenlere ve hakaretlere sessiz kalanlara tepki gösterdi. Mustafa Kemal ...