Sayfalar

18 Ağustos 2010 Çarşamba

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Hisarcıklıoğlu: 'Taraf tutmuyoruz'

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu üyeleri ile önceki gece yaptığı görüşmede, TOBB’nin 12 Eylül’de yapılacak referandumla ilgili tavrını belirlemesini istediği, buna karşı TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun “Kesinlikle ne evetçilerin ne hayırcıların yanında yer alıyoruz. Herkes kendi iradesiyle oyunu kullansın” diye tavır koyduğu ifade edildi. Adana Sanayi Odası Başkanı Ümit Özgümüş de, “Ben net ve kesin hayır diye tavrımı koyuyorum. Bu değişiklik geçerse, yargı da hükümetin eline geçer ki öyle olduğunda buna demokrasi, cumhuriyet denmez padişahlık denir” dedi.

Başbakan Erdoğan ile TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve TOBB yönetim kurulu üyeleri arasında önceki gece yapılan toplantıyla ilgili bilgi veren bir TOBB üyesi şöyle konuştu:

“Başbakan, ‘Referandumda tavrınızı belirleyin’ diyerek TOBB tarafından bir açıklama yapılmasını istemiş. Hisarcıklıoğlu ise tavrını koymuş. ‘Biz evette de hayırda da yokuz. Kesinlikle ne evetçilerin ne hayırcıların yanında yer alıyoruz, kimsenin yanında yer almıyoruz. Herkes kendi isteği doğrultusunda, kendi iradesiyle oyunu kullansın. Biz taraf tutmuyoruz’ diye yanıt vermiş.”

‘Türkiye padişahlığa gider’

Toplantıyla ilgili bilgisi olmadığını, ancak Başbakan Erdoğan’ın kendisine telkinde bulunamayacağını belirten Adana Sanayi Odası Başkanı Özgümüş ise 12 Eylül’deki oyunu “Ben net ve kesin hayır diye tavrımı koyuyorum” şeklinde açıkladı. Özgümüş, oyunu şöyle gerekçelendirdi:

“Türkiye’de demokrasinin bir bacağı topal. Cumhuriyet döneminin en az dörtte üçü, demokrasinin olmazsa olmazı olan üç erkin ayrılığı ilkesine aykırı olarak geçirdi. Türkiye’de, yasamayla yürütme hep tek elde toplanır. Türkiye’de yasama hiçbir zaman yürütmeyi denetlemez ve erk olarak da ayrı olmaz. Türkiye’de göreceli olarak bir tek yargı bağımsız. Yasama ve yürütmeyi denetleyebilen ayrı bir güç, erk olarak bir tek yargı var. Bu değişiklik geçerse, yargı da aynı erkin eline geçer ki yasama, yürütme ve yargı aynı erkte toplanır, öyle olduğunda buna demokrasi, cumhuriyet denmez padişahlık denir. Bunu bugün AKP’nin genel başkanı kullanır, yarın CHP veya MHP kullanır. Türkiye’deki demokratik geleneklerin yerleşmesi açısından doğru bulduğum için ve yargının da yasama ve yürütme erkini kontrol edenlerin eline geçmesinin tehlikeli olduğunu düşündüğüm için ben bu anayasa değişikliğine hayır diyorum. Zaten bu değişikliğin 12 Eylül’le hesaplaşma değişikliği olmadığı, 12 Eylül komutanlarının yaş haddi nedeniyle yargılanamayacak olmalarından dolayı net biçimde belli. Onun dışında olan maddeler de bu iki maddeyi kabul ettirmek için konulmuş ‘tatlandırıcı’lar.”

MURAT KIŞLALI/CUMHURİYET

Hiç yorum yok:

"Küstah davranışa sessiz kalanlar..."

Hayırlı Konvoy üyeleri yaptıkları açıklamayla Atatürk'e hakaret edenlere ve hakaretlere sessiz kalanlara tepki gösterdi. Mustafa Kemal ...