Sayfalar

20 Mart 2010 Cumartesi

Türk Dünyası ve Nevruz Paneli


Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği Türk Dünyası ve Nevruz konulu panele, Kırgızistan, Özbekistan ve Kazakistan dan akademisyenler, Türkmenistan dan da şair ve yazar katıldı.
Şehir Tiyatrosu nda gerçekleştirilen ve oturum başkanlığını Erciyes Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdülkadir Yuvalı nın yaptığı panelde konuşan Kırgızistan Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kayıpov, Türk toplumlarında ateş ve suyun önemli yer tutuğunu bildirerek, bu unsurların temizleme özelliği taşıdığının ilk kez Türkler tarafından bulunduğunu, Nevruz Bayramı nın temasında da ateş ve su bulunduğunu söyledi.
     Konuşmasında Türk dünyasını çağdaş düzeye ulaştıracak nesiller yetiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Kayıpov, şunları kaydetti:
     Türk toplumları, aradan binlerce yıl geçmesine rağmen kültürünü, dinini, dilini kaybetmemiştir. Türk cumhuriyetlerinin bulunduğu coğrafya, yer altı kaynakları bakımından oldukça zengindir. Türkiye Cumhuriyeti de stratejik açıdan çok önemli bir coğrafyada yer almakta. Bunun bilincinde olmalıyız. Bu coğrafyayı gelecek nesillere taşımak için büyük düşünüp, büyük planlar yapmalıyız. Büyük düşünmezsek özelliğimizi kaybederiz. Türk dünyasında herkes sadece kendi bulunduğu bölgeyi değil, coğrafyanın genelini bir bütün olarak düşünmeli. Orta Asya, çok önemli bir yerdir. Nevruzun temelini oluşturan inanç da bu coğrafyadan çıkmış, tüm dünyaya yayılmıştır.
     Özbekistan Taşkent Devlet Şarkşinaslık Üniversitesi Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Cumali Şabanov da Türk dünyasını daha iyi tanımak için şairlerin, yazarların ve siyasetçilerin eserlerini daha çok okumak gerektiğini belirtti.
     Türk cumhuriyetlerindeki eserlerin çevirilerinde zaman zaman yanlışlık yapıldığına dikkati çeken Doç. Dr. Şabanov, Çevirilerde daha hassas olunmalı. Türk cumhuriyetlerini birbirine daha çok yakınlaştırmak için ortak kelimelerin kullanıldığı bir gazete çıkarılarak, bu coğrafyaya yayılmalı. Bu sayede birbirimize daha çok yakınlaşmış oluruz dedi.
     Kazakistan Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesinden Doç. Dr. Ayabek Bayniyazov ise 1990 dan önce, böyle bir panel düzenleneceğinin söylenmesi halinde inanamayacağını ifade ederek, Türk dünyasının bu tarihten sonra kendini tanıma bilincine ulaştığını söyledi.
     Üniversitelerinde 1. ve 2. sınıflarda Türkiye Türkçesi eğitimini zorunlu tuttuklarını bildiren Bayniyazov, şöyle devam etti:
     Kazak ve Türk öğrenciler iki ülke arasında sürekli gidip gelmeli. Ortak kelimeleri daha sık kullanmalıyız. Bu sayede birbirimize daha çok yakınlaşmış oluruz. Erciyes Üniversitesinin altyapısını, Türk dünyasındaki üniversitelerin merkezi olmaya uygun. Bu üniversite, bizim üniversitemizin kurulmasına çok büyük katkı sağladı. Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi, Türk dünyasındaki gençlerin en iyi şekilde eğitim alması yönünde bir misyon belirlemiştir.
     Türkmenistanlı şair ve yazar Oraz Yağmur da Ankara nın Türkiye nin başkenti, Türkiye nin de Türk dünyasının başkenti olduğunu söyledi.

Hiç yorum yok:

"Küstah davranışa sessiz kalanlar..."

Hayırlı Konvoy üyeleri yaptıkları açıklamayla Atatürk'e hakaret edenlere ve hakaretlere sessiz kalanlara tepki gösterdi. Mustafa Kemal ...