Sayfalar

30 Haziran 2010 Çarşamba

Orhan Özdemir’le ilgili soruşturma her geçen gün büyüyor

Kayseri Emniyet Müdürü olduğu dönemdeki bir yolsuzluk soruşturması nedeniyle hakkında tutuklama kararı verilen Orhan Özdemir’le ilgili soruşturma her geçen gün büyüyor. Soruşturma çerçevesinde yeni soru işaretleri ve yeni iddialar ortaya konuluyor.
Radikal Gazetesi Ankara temsilcisi Murat Yetkin gazetedeki yazısında Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir hakkında verilen tutuklama kararı üzerinde durdu. Orhan Özdemir in tutuklanma talebi gerekçesinin arkasında bir ihale yolsuzluğu olduğunu; ancak Ankara kulislerinde başka şeylerin de konuşulduğunu belirten Yetkin, Özdemir’in hükümet üyeleriyle ilgili özel dosyalar hazırlattığı, eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay ın gözaltısı için İstanbul Emniyeti nden gelen polisleri geri çevirmesinin yarattığı rahatsızlıktan bahsediliyor.

Yetkin yazısında, Polis Akademisi Öğretim Üyesi Önder Aytaç’ın 4 Ocak’ta Taraf Gazetesinde bir emniyet müdürünün “Ben Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün adamıyım. Başbakan, İçişleri Bakanı bana karışamaz” şeklinde yazdığını ve bu emniyet müdürünün Orhan Özdemir olduğu kanaatinin bulunduğunu belirterek, Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanını arayarak konuyla ilgili rahatsızlığını dile getirdiği ve bunun üzerine düğmeye basıldığı yorumlarına yer verdi.
İşte Yetkin in Özdemir le ilgili yazısından bazı bölümler:
“Çoğunun henüz yanıtı olmasa da Ankara’daki süren yalnız siyaset-yargı arasındaki çelişkiler değil, iktidar içi çelişkiler bakımından da önem taşıyabilecek son birkaç haftadaki gelişme ve soruları aktarmakta yarar var.
Önce gelişmeler:
* 31 Mayıs: Kayserispor İkinci Başkanı ve Par şirketler grubu başkanı Türker Horoz, Kayseri Emniyeti’nin yürüttüğü bir operasyon sonucu getirildiği Ankara’da, 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hâkimliğince ihaleye fesat karıştırmak suçlamasıyla tutuklandı.
* 1 Haziran: Eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay, İstanbul Özel Yetkili Başsavcıvekilliği’nce gönderilen talimat uyarınca, Anayasa Mahkemesi ve yargı üyelerini Anayasa değişiklik paketi kararı için etkilemek istediği şüphesiyle gözaltına alındı.
* 15 Haziran: Oktay’ın gözaltına alınması için İstanbul’dan özel polis ekibi gönderildiği, ancak Özdemir’in buna karşı çıkarak, İstanbul polislerini geri gönderttiği, Milliyet gazetesinde, Tolga Şardan imzasıyla yayımlandı.
* 19 Haziran: Özdemir, Kayseri Emniyet Müdürü olduğu dönemde ihaleye fesat karıştırılmasına göz yumduğu, dolayısıyla suç örgütüne ‘yardım ve yataklık’ ettiği şüphesiyle Ankara 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 4 saat sorgulandı. Savcı Cemil Tuğtekin’in tutuklanma talebine karşın, Hâkim Selahattin İnce tutuksuz yargılama kararı verdi.
* 24 Haziran: Savcı Tuğtekin, karara itiraz etti ve tutuklanma istedi.
* 25 Haziran: Özdemir, yüksek tansiyon tanısıyla İbni Sina hastanesinde tedavi altına alındı.
* 26 Haziran: Ankara Emniyeti Özel Kalem Müdürü, İstihbarat Müdür Yardımcısı ve İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı görevlerinden alındı. Aynı gün AK Parti Kayseri İl Yönetimi, haberlere göre, Merkez tarafından görevden alınmış olmamak için topluca istifa etti.
* 27 Haziran: İtiraz süresinin dolmasına bir gün kala, pazar günü toplanan mahkeme heyeti, 1’e karşı 2 oyla Özdemir’in makam ve mevkisi nedeniyle delilleri karartma ihtimalini göz önünde tutarak tutuklu yargılanmasına karar verdi. Heyetin başkanı, kamuoyunun tanıdığı bir isimdi: 19 Aralık 2009’da Bülent Arınç’ın Ankara’daki evi çevresinde polis tarafından iki subayın gözaltına alınması olayı ardından Seferberlik Tetkik Kurulu kozmik odasındaki aramayı yapan Kadir Kayan. Arada hiçbir ilgi olmayabilir, ama hatırlayalım: ‘Arınç’a suikast girişimi’ şüphesi iddiasıyla yapılan operasyon sonrası Başbakanvekili Arınç’a ilk bilgi Özdemir tarafından verilmişti.
Ve sorular, sorular
Şimdi de dün Ankara gündemini bu vesileyle meşgul eden birkaç soru:
* Özdemir’in son dönemlerde bazı hükümet üyeleri hakkında özel dosyalar hazırlattığı yolunda AK Parti çevrelerinde duyulan iddialar doğru mu? Bu konuda yürüyen bir soruşturma var mı?
* Özdemir hakkında Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e özel bilgi notları iletildi mi?
* Hükümet açısından Özdemir bardağını taşıran damla Oktay’ın gözaltı olayındaki tutumu mu oldu? Özdemir’in yargı süreci Oktay için İstanbul’dan gelen polisleri geri çevirmesiyle mi hızlandı?
* Bir yolsuzluk soruşturması olan Özdemir’in yargılanması, aynı zamanda yargı ve polis içindeki çeşitli gruplaşmaların birbiriyle güç mücadelesinin yansıması olabilir mi? Sorular, soruları doğuruyor.”
Bu arada Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir in hakkında tutuklama kararı verilmesine kadar varan operasyonu 35 yıllık meslektaşı ve yakın arkadaşı Karabük Emniyet Müdürü Arif Akkale nin başlattığı öne sürüldü.
İddiaya göre, İçişleri Bakanı Beriş Atalay a yakınlığıyla bilinen iki emniyet müdürünün arası ihale operasyonuyla açıldı. Hükümetin Milli Görüş kökenli isimlerine yakınlığıyla bilinen dönemin Kayseri Emniyet Müdürü Özdemir, Ankara Emniyet Müdürlüğü ne atandığı sırada, Adana da emniyet müdürlüğünü yürüten ve yaklaşık 15 yıl önce istihbaratçı olarak Ankara da görev yapan Arif Akkale de bu görev için girişimde bulundu.
Hükümet, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ün de oluruyla Özdemir i Ankara ya atarken, Kayseri ye ise Akkele getirildi. İddiaya göre, Akkale, Kayseri de göreve başlar başlamaz ilk olarak yolsuzluklar ve organize suç örgütü soruşturmalarını yürüten ve Özdemir in kadrosunda yer alan Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü nü değiştirerek kendisine yakın bir polis müdürünü bu göreve getirdi. Geçen yıl yapılan bu atamanın ardından Akkale, Kayseri de aralarında emniyet müdürlüğünün temizlik ihalelerinin de bulunduğu bazı ihalelerde yolsuzluk yapıldığı yönündeki iddialar üzerine savcılık talimatıyla çalışma başlattı. Hazırlık soruşturması çerçevesinde, ihalelerde haksız kazanç sağlayan bir grubun faaliyetleri tespit edildi. Soruşturmaya Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi de katıldı. Yapılan araştırmalar sonrasında Özdemir in ihaleye giren firmaya yardımcı olduğu iddiaları gündeme geldi.
Karşı karşıya gelen Özdemir ve Akkale nin Polis Akademesi nde sınıf arkadaşı oldukları öğrenildi. İki isim bir dönem aynı bekar evini de paylaştı. Yaklaşık 35 yıllık yakınlıkları bulunan iki arkadaşın arası Ankara Emniyet Müdürlüğü nedeniyle açıldı.
İçişleri Bakanı Atalay ın, Özdemir ve Akkale ile geçen hafta makamında bir araya geldiği de öğrenildi. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanı Ahmet Pek in de yer aldığı görüşmede, Atalay ın yaşanan gelişmelerden rahatsızlığını ilettiği ve sorunun çözülmesi talimatını verdiği belirtildi. Enerji Bakanı Taner Yıldız a şehit cenazesinde yumruk atılması olayı sonrasında Karabük e tayin edilen Akkale nin önümüzdeki günlerde merkeze çekileceği de konuşuluyor.

Hiç yorum yok:

"Küstah davranışa sessiz kalanlar..."

Hayırlı Konvoy üyeleri yaptıkları açıklamayla Atatürk'e hakaret edenlere ve hakaretlere sessiz kalanlara tepki gösterdi. Mustafa Kemal ...