Sayfalar

12 Temmuz 2010 Pazartesi

İşte 2500 yıl öncesinin Anadolu kadını...

Yeni Zelandalı bilim insanları Kayseri deki Kültepe höyüğünde geçen yıl bulunan 2 bin 500 yıllık bir kafatasını yeniden canlandırdı.

Bir Anadolu köylü kadına ait olduğu belirlenen iskelet, Kültepe antik şehrindeki arkeolojik kazılarda bulundu. Anadolu Üniversitesi nin davetiyle Kayseri ye gelen Yeni Zelanda daki Otago Üniversitesi profesörü George Dias ın liderliğindeki ekip, iskeletin kemik ölçümlerini esas alarak matematiksel bir model oluşturdu.

Silikondan yapılan yüze gerçek saç ve yaşlandırılmış gözler eklendi. Ortaya Kayseri de kalıntıları bulunan kadının gerçek yüzü çıktı. Teknik, ilk olarak bir Mısır mumyasının eksik kafatası yapımında kullanılmıştı. Uzmanlar, öldüğünde 35-50 yaşlarında olduğu tahmin edilen kadının dişlerinin çok düzgün olduğuna dikkat çekti. Eserin Otago Üniversitesi nde sergilendikten sonra İstanbul a yollanması bekleniyor. Kültepe’de bulunan bir iskeletten yola çıkılarak hazırlanan eserin Kayseri’de de sergilenmesi gerektiğinden hareketle ilgililerin eseri Kayseri’ye getirmeleri için harekete geçmeleri isteniyor.

Hiç yorum yok:

"Küstah davranışa sessiz kalanlar..."

Hayırlı Konvoy üyeleri yaptıkları açıklamayla Atatürk'e hakaret edenlere ve hakaretlere sessiz kalanlara tepki gösterdi. Mustafa Kemal ...