Sayfalar

4 Mart 2010 Perşembe

HEM AKP'Lİ HEM KAYSERİLİ Ve Sonuç: Siyasetten Zengin Olunur!

CHP Kayseri Milletvekili Mehmet Şevki Kulkuloğlu, AKP Kayseri İl Başkanı Mahmut Cabat hakkında çok çarpıcı bir veriler ortaya çıkardı. İşte CHP milletvekilinin o açıklaması…

"04 Eylül 2009 günü verdiğim yazılı soru önergemle Sn. Bakan Taner Yıldız’a Kayseri ilinde verilen maden ruhsatlarını sordum. Sn. Bakanın bana cevaben 3388 maden ruhsatı verildiğini söylemesi üzerine, kendisine 18 Kasım 2009 tarihin de bir soru önergesi daha vererek bu maden ruhsatlarının kimlere, hangi şirketlere verildiğini, o şirketlerin ortaklarını sordum. Sn. Bakan cevabında bana “Bakanlığa bağlı Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne her bir ruhsatın harita koordinatları ile MİGEM ruhsat erişim numaralarını bildirerek ve her bir ruhsat için vezneye bir bedel yatırarak oradan tek tek öğrenebilirsiniz“ diye bir cevap vererek, tabiri caizse “yorgunu yokuşa sürdü”.

AKP’nin iktidara geldiği günden beri İl Başkanlığını yürüten MAHMUT CABAT İl başkanlığı görevini üstlenmeden önce Küçük Sanayi Çarşısı içerisinde 08.06.1999 tarihinde kurduğu BİZİM OTO LASTİK TİCARET isimli şahıs firmasında oto lastik ticareti yapmaktaydı. CABAT, bu firmayı AKP iktidar olur olmaz, 2002 yılı sonunda kapatmıştır. Ayrıca CABAT’ın eşi ve kendi adına kurduğu ÖZ-EM LTD.ŞTİ isimli firması mevcuttur.



CABAT, 13 Nisan 2004 tarihinde ilk maden ruhsatını almış; hatta MİGEM’de yapılan arka arkaya işlemlerle 31 tane ruhsatı da bir günde almıştır. CABAT, Ara ara ve toplu halde arama ruhsatları almaya devam etmiş; 22 Haziran 2006 tarihinde ise 63 adet ruhsatı birden almıştır. Son kendi adına aldığı ruhsatı da 21 Ağustos 2006 tarihinde almıştır.



CABAT, maden işleri ile uğraştığının kamuoyunda dillenmesi sonucu daha sonra aldığı ruhsatları Erciyes Üniversitesinde kendisine danışmanlık yapan Kimya Fakültesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Abdullah Çoban adına aldığı da iddia edilmektedir.



CABAT, kendi adına aldığı 214 ruhsatın, 63 adedini 25 Ocak 2006 tarihinde aynı gün ve ard arda işlemlerle Safran Madencilik LTD. şirketine devretmiştir.



Yine 31 Ocak 2006 tarihinde söz konusu maden ruhsatlarının bir kısmını MEGAŞ ENDÜSTRİYEL GAZ A.Ş.’ye devretmiştir. Bu MEGAŞ A.Ş. nin ortakları ise Mahmut CABAT, MUSTAFA VE SABRİ ÇELİK kardeşler(Abdullah GÜL’ün kardeşinin kayınpederinin yeğeni ve Mustafa Çelik 2 dönem AKP il başkan yardımcısı ve şu anda da il başkanlık divanı üyesi), ŞÜKRÜ ZEKİER (AKP il yöneticisi), VEDAT ÇAVUŞOĞLU ve FATİH ŞAHİN(Mustafa Çelik ‘in İPEK BİLGİSYAR isimli firmasındaki ortakları Kayseri’deki tüm otoparkları işleten firma)’dir. MEGAŞ A.Ş. ayrıca, Kayseri Organize Sanayi Bölgesinde bulunan bir de fabrika kurarak endüstriyel karbondioksit gazı depolayıp satmaktadır.



Bu işlerin yapıldığı dönemde Abdullah Gül, Taner Yıldız, Mustafa Elitaş, Sadık Yakut Kayseri AKP Milletvekilleri, Mehmet Özhaseki Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı olup, bilgi sahibi oldukları halde bu istismara göz yummuşlar, sessiz kalmışlardır.



Alınan sahalar 4. grup maden sahaları olup alınan ruhsatlar içerisinde altın, gümüş, krom, kurşun, demir, bor gibi madenler vardır.



Mahmut CABAT, ne gerçek şahıs olarak, ne ÖZ-EM Ltd.Şti. olarak hiç bir KDV ve gelir beyanında maliyeye bulunmamıştır. Bizim Oto Lastik Ticaret 2002 sonunda ticareti terk etmiş, Öz-Em Ltd. Şti.’de 2002 den bu yana alım ve satım ne KDV ne de gelir vergisi açısından beyan edilmemiş olduğu görülmektedir. Bu iş böyle midir? Bu durum açığa kavuşturulmalıdır.



Sadece bu 214 ruhsata ait tutarının eldeki belgelere bakarak 400.000 TL civarında olduğu görülmekte olup ancak bu dönemde Mahmut CABAT’ın Maliyeye bildirdiği böyle bir geliri de, harcaması da yoktur.



Sadece Mahmut CABAT’a ait tahsis alanları tutarının eldeki belgelere bakılarak 2,382,300,000 m2 yani 238,230 hektar yani 2383 km2 olduğu anlaşılmaktadır. Bu 2,383 km2 lik alan tahsis süresince özel mülkiyet sıfatı kazandığı için, Sn. CABAT tel örgü çekse bu arazi içerisine kimse adım atamayacağı anlamına da gelmektedir.



Bu 2,383 km2 neredeyse Yalova ili alanının 6 katı, Kilis ilinin 2 katı, Karabük, Osmaniye, Zonguldak, Rize illeri büyüklüklerindedir. Yani, Türkiye yüzölçümünün 350’de biri büyüklüğünde bir alan AKP Kayseri il Başkanına tahsis edilmiştir.



TBMM de günlerce tartışılan “mayınlı arazilerin temizlenmesi” konusundaki kanun ile karşılaştırıldığında, sadece Mahmut CABAT’a verilen arazi, mayınlı arazinin misli misli üzerindedir. TBMM’de gösterilen yabancılara peşkeş çekilecek direnişin boşta kaldığı bu hazin tablo ile ortaya çıkmıştır.



Ellerinde ki altın ruhsatları için dünyaca bilinen ve büyük Rio Tinto şirketi ile de uzun süren görüşmelerin yapıldığı iddiaları kamuoyuna yansımış, ancak Rio Tinto, CABAT yerine Çalık Holding ile ortak olarak Elazığ’da altın madeni işletmesi açma çalışmalarına başlatmıştır.



Bu olayda, öncelikle Bakanlık yetkililerinin sorgulanması gerekir. Hangi referanslar ve kriterlerle bu şahsa bir günde onlarca ruhsat, bir yılda 214 ruhsat vererek, Türkiye yüzölçümünün 350’de birini nasıl sorgusuz sualsiz tahsis edebilmiştir?



O dönem Kayseri AKP Milletvekilleri olan Sn. Abdullah Gül, Sn. Taner Yıldız, Sn. Mustafa Elitaş, Sn. Sadık Yakut neden sessiz kalarak, zımnen bu duruma destek vermişlerdir.



Mahmut CABAT daha bir alanda bile maden aramadan, nasıl bu kadar alanı bir anda almak istemiştir. Bu alanları almak, harçlarını yatırmak ve buralarda araştırmalar yapmak çok pahalı ve yüksek bedelleri olan işlemlerdir. CABAT, daha önce elde edip vergilendirilmiş hangi kazancından bunları karşılamıştır? Bu soruların cevabı mutlaka verilmelidir.











Dr. M. Şevki KULKULOĞLU

Kayseri Milletvekili"

Hiç yorum yok:

"Küstah davranışa sessiz kalanlar..."

Hayırlı Konvoy üyeleri yaptıkları açıklamayla Atatürk'e hakaret edenlere ve hakaretlere sessiz kalanlara tepki gösterdi. Mustafa Kemal ...