Sayfalar

4 Mart 2010 Perşembe

Meclis'in çocuk cezaevi raporu: Üç cezaevini hemen kapatın

Çocuk cezaevlerini gezen milletvekilleri, Pozantı, Bergama ve İncesu'nun kapatılmasını istedi.
Çocuk cezaevlerinde inceleme yapan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’ndan, çocuklara uygun olmayan ve işkence iddialarıyla gündeme gelen Adana Pozantı ile İzmir Bergama ve Kayseri İncesu cezaevlerinin kapatılması önerisi geldi. Gözaltı ve tutuklamanın çocuklar için ‘son çare’ olmasını isteyen komisyon, cinsel veya fiziki baskının önlenmesi için çocukların tek kişilik odalarda kalmasını önerdi.
Komisyon bünyesinde çocuk ve gençlerin kaldığı cezaevleriyle ilgili oluşturulan alt komisyon çalışmalarını tamamladı. AKP’li Mustafa Ataş’ın başkanlığında AKP’den Murat Yıldırım, Mithat Ekici, CHP’den Ali Rıza Ertemür, Malik Ecder Özdemir ve MHP’den Şenol Bal’dan oluşan alt komisyon, Elazığ, Ankara Sincan, Adana Pozantı, İstanbul Maltepe, Kayseri İncesu ve İzmir Buca-Bergama’da bulunan çocuk cezaevlerine gidip rapor hazırladı. Taş atan çocuklara işkence yapıldığı iddialarıyla gündeme gelen Adana Pozantı M Tipi Cezaevi’nde bu iddiaları doğruluyacak bir bulguya rastlanmadı. Çocuklardan da bu yönde bir şikâyet alınmadı.
Rapordaki çözüm önerileri şöyle:
Üç cezaevi kapatılmalı: Cezanın ıslah edici işlevi düşünüldüğünde, bunun yapılmasının fiziken mümkün olmadığı görülen, ayrıca konum ve şartları itibarıyla da çocukların bulunmasının uygun olmadığı, Adana Pozantı, İzmir Bergama ve Kayseri İncesu Ceza İnfaz Kurumları’nın faaliyetlerine son verilmesi, amaç açısından doğru olacağı gibi ekonomik katkı da sağlayacaktır.
Son çare olmalı: Çocuğun gözaltına alınmasına ya da tutuklanmasına son çare olarak ve ‘gerekli en kısa süre’ için başvurulmalı, bu eylemin gerekçesi de, onların kamu güvenliği için sürekli ve ciddi bir tehdit oluşturması olmalıdır.
Taş atan çocuklara önlem: Suçun yetişkinlerle birlikte işlenmesi halinde çocuğun genel mahkemelerde yargılanmasına imkân sağlayan Çocuk Koruma Kanunu’nun 17/3. maddesinde gerekli düzenleme yapılarak, çocukların genel yetkili mahkemelerde yargılanmasının önüne geçilmeli. Çocukların yargılama süreci hızlandırılmalı, çocuk mahkemeleri yaygınlaştırılmalı.
Tacize karşı tek oda: Suça itilmiş çocukların bulunduğu ortamların fiziki şartları düzeltilmeli. Çocuklar ortak kullanım alanlarının dışında her türlü cinsel veya fiziki baskıya maruz kalmaması için tek kişilik odalarda kalmalı.
Devlet vesayeti: Ailenin çocuğa suçu bir meslek olarak öğrettiği ve geçimin bu yolla sağlandığı durumlarda, bu çocukların vesayeti devletçe alınarak koruyucu ailelerin yanlarına verilmeli. Bunun için de koruyucu aile uygulamasının yaygınlaştırılması gerekiyor.
Takip bırakılmamalı: Suça sürüklenen çocuklar cezaları infaz edilip tekrar sosyal ortama girdiklerinde, takip edilerek koruma ve yardım yapılmalı.
Eğitim yolu kapanmamalı: İki yıl üst üste sınıfta kalan veya okula devam etmeyen çocukların örgün eğitimden kayıtları siliniyor. Hapisteki çocukların tutukluluk süresi yasal gerekçe kabul edilerek örgün eğitimle ilişki kesilmemeli.

Hiç yorum yok:

"Küstah davranışa sessiz kalanlar..."

Hayırlı Konvoy üyeleri yaptıkları açıklamayla Atatürk'e hakaret edenlere ve hakaretlere sessiz kalanlara tepki gösterdi. Mustafa Kemal ...