Sayfalar

9 Nisan 2010 Cuma

Kapadokya'da Sıcak Hava Balon Turları

Türkiye'nin sıcak hava balonu turları düzenlenen tek merkezi olan Kapadokya bölgesinde turizm sezonu kapandı. Kış mevsiminde talebe göre turlar düzenleyen şirketler, sezonda 50 bine yakın turiste peri bacalarını gökyüzünden kuş bakışı izleme imkanı sundu.
Türkiye'nin peri bacaları ve ilginç yeryüzü oluşumları ile dikkat çeken önemli turizm merkezlerinden olan Kapadokya bölgesinde, 6 firma, 25 civarında sıcak hava balonu ile turistlere yönelik turlar düzenliyor.
Rüzgarın uygun o olması nedeniyle genellikle sabah erken saatlerde düzenlenen turlarda, turistler güneşin ilk ışıklarıyla birlikte havalanan balonlardan peri bacalarını kuş bakışı izliyorlar. Göreme Vadisi üzerinden havalanan balonlar, Aşk Vadisi, Paşabağları, Zelve Ören Yeri ve Uçhisar Beldesi'ndeki yeryüzü oluşumları üzerinde uçarak, turistlere doyumsuz göz zevki yaşatıyor. Yaklaşık 1 saat süren turların ardından turistlere şarap ikram ediliyor. Daha sonra balon pilotu tarafından katılımcılara sertifika veriliyor.
Göreme Balon şirketi İşletme Müdürü Metin Kayhan, Kapadokya bölgesinin, Türkiye'de sıcak hava balonu ile turlar düzenlenen tek merkez olduğunu söyledi. Bölgede yaklaşık 10-12 yıl önce başlayan balon turlarına ilginin her geçen yıl arttığını ifade eden Kayhan, şu bilgileri verdi:
"10-12 yıl önce balon turları düzenlemeye başladığımızda, günde 5-10 turist gezdirdiğimiz zaman işler iyi gidiyor diye seviniyorduk. Bugün bölgede 25 civarında balon turistleri uçuruyor. Kapasiteleri 20-25 kişiye kadar çıkabilen balonlarla sadece biz günde 150'ye yakın turiste tur düzenliyoruz. Sezon boyunca bölgede 50 bin civarında turist balon turlarına katıldı. Kapadokya bölgesi bu turlar için çok ideal bir mekan.
Rüzgar durumu çok müsait. Üstelik turlara katılan turistler, bölgenin doğal güzelliklerini ve ilginç yer yüzü oluşumlarını gökyüzünden izleyerek inanılmaz bir zevk yaşıyorlar. Balon turlarına daha çok yabancı turistler katılıyor. Yazın İspanya, Avustralya ve Latin Amerika ülkelerinden gelen turistler, kışın da Japonlar başta olmak üzere Uzak Doğu ülkelerinden gelen turistler turlarımıza ilgi gösteriyor.
Balonun en ilkel hava taşıtlarından biri olduğunu ifade eden Kayhan, buna rağmen sıcak hava balonlarının güvenilir bir taşıma aracı olduğunu vurguladı. Kayhan, sıcak hava balon turları düzenlemenin maliyeti yüksek bir iş olduğunu, tur süresine göre turistlerden 150-200 Euro ücret talep edildiğini kaydetti.

Hiç yorum yok:

"Küstah davranışa sessiz kalanlar..."

Hayırlı Konvoy üyeleri yaptıkları açıklamayla Atatürk'e hakaret edenlere ve hakaretlere sessiz kalanlara tepki gösterdi. Mustafa Kemal ...