Sayfalar

4 Mayıs 2010 Salı

AKKALE: ALINAN TEDBİRLER UYGUN DEĞİLDİ


Karabük İl Emniyet Müdürlüğü görevine atanan Arif Akkale, veda ziyaretleri kapsamında Gazeteciler Cemiyeti ni ziyaret etti.  Akkale, basın mensuplarının, geçtiğimiz hafta şehit cenazesinde yaşanan olaylarla ilgili sorularını cevaplandırdı. Akkeli, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ın, katıldığı şehit cenazesinde saldırıya uğramasından sonra Tunceli de terör örgütünün karakola düzenlediği saldırıda şehit düşen Uzman Çavuş Kemal Koçyiğit in cenaze töreninde, önceki şehit cenazelerinde yapılan uygulamanın dışında farklı bir yöntem değişikliğine gidildiğini belirti. Akkale bir itirafla alınan tedbirlerin uygun olmadığını kaydetti.
 Akkale, "Sayın Bakanımıza şehit cenazesinin defin sırasında yapılan saldırı sebebiyle, özellikle biraz daha hassas davranılmasıyla ilgili yöntem ve tedbir değişikliğine gidildi. Ancak bu yöntemin de Kayseri halkı için uygun olmadığını düşünüyorum. Daha sağlıklı bir zeminde toplumun gerilmeden şehidini daha rahat bir ortamda defnetmesine imkan sağlamak lazım. Bu yöntemler değiştirilebilir. Bunları insanlar koyup, insanlar kaldırıyor." diye konuştu.
Vatandaşların, özellikle şehit cenazesinin defnedilmesi sırasında olgunluk gösterdiğini belirten Akkale, gençlerin yapmış olduğu tepkilerin doğal karşılanması gerektiğini söyledi.
Gençlerin, askere giderken de aynı taşkınlığı, aynı heyecanı yaşadıklarını aktaran Akkale, "Şehitler geldiği zaman da aynı heyecanı yaşamak istiyorlar. Bunların bu heyecanına engel olmamak lazım. Belli bir mesafede toplumun ileri gelenlerini rahatsız etmeyecek şekilde, yöneticilerimize ve kamu görevlilerimize rahatsızlık vermeyecek şekilde bir olgunluk içinde bu işlerin yürütülmesi gerektiğini düşünüyorum." dedi.
Yaşanan gelişmelerin provokatif bir hadise olduğunu düşünmediğini dile getiren Akkale, cenazenin defnedilmesi sırasında yöntemlerin süreç içinde yanlış algılanmasından kaynaklanan gelişmeler olduğunu savundu. Büyük bir kalabalığa o anda ne vermek istediğinin izah edilemediğini ifade eden Akkale, şöyle devam etti:
"Kontrolsüz topluluklarda bunlar zor. Onları bizim doğru kanalize etmemiz gerekir. İnsanların gençleri yanlış yönlendirip onların duygularını kar gözetmeden tolarize edilmesi gerekir. Sükunet tavsiye edilmesi lazım. Bu şehirde hep birlikte yaşıyoruz. Şehit cenazesinde kırılma dökülme olmadı. Küçük arbedeler yaşandı. Bunlar doğaldır. 5-6 bin kişinin kızgın bir grubun bulunduğu bir yerde bunlar olabilir. Buna rağmen anlayışla karşıladılar. Bunlar muhakkak düzelecektir. Alınacak tedbirler bellidir. Yapılması gereken her şey fazlasıyla yapılmıştır. Bunun için bazı olaylara siz isteseniz de engel olamazsınız. Olayın geliş şekline bakmanız lazım. Olayın oluş şeklini, tarzını gözetmeden değerlendirmeden bunun nasıl olduğunu bilemezsiniz. Bir defa olayı gözlemleyecek insanları o hadiseyi yaşayan insanlar. Bu tür olaylar olayları her zaman şekilde olacak gibi değerlendirirseniz tedbir almada daha da zorlanırsınız. Tedbiri daha fazla insanlarla aldığınızda daha farklı problemler çıkabilir. Doğru yerde doğru karar vermek gerektiğini düşünüyorum. O insanları kalabalığın içinden çekip çıkarmak kolay değil. Gerekmezde zaten. İnsanları daha çok tahrik eder. Kim hata yaparsa yanlış yapan insanlar zaten takip ediliyor. Ve yapmış olduğu yanlış hukuka ve kanuna aykırı uygulamaları varsa gereği yapılıyor. Hiç kimsenin yaptığı yanlış yanına kar kalmaz. Bunu insanlar bilmesi lazım. Hiç hak etmeyen insanlara geleceksiniz cenazeyi ve şehidi bahane ederek hakaret edeceksiniz burada hakaret edilen şahısla devletin sessiz kalacağını düşünmek çok sağlıklı değil."
Akkale, Kayseri de kaldığı 10 aylık süre içerisinde görevini layıkıyla yaptığına inandığını söyledi. Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Recep Bulut da Akkale nin Kayseri den ayrılmasından dolayı üzüntü duyduklarını ifade etti. Bulut, Akkale nin görev süresi boyunca iyi işler yaptığına inandıklarını dile getirdi.

Hiç yorum yok:

"Küstah davranışa sessiz kalanlar..."

Hayırlı Konvoy üyeleri yaptıkları açıklamayla Atatürk'e hakaret edenlere ve hakaretlere sessiz kalanlara tepki gösterdi. Mustafa Kemal ...