Sayfalar

1 Temmuz 2010 Perşembe

Görüşme İsrail'i salladı

Zürih'teki görüşme, İsrail'de hükümeti salladı; Liberman çileden çıktı.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Ben-Eliezer arasında İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısıyla ortaya çıkan krizi çözmeye yönelik görüşme, Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın saf dışı edildiği gerekçesiyle İsrail koalisyonunda gerginliğe neden oldu. Ynet haber sitesi, "Liberman'a kapı gösterilecek" yorumunda bulundu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, Davutoğlu-Ben Eliezer arasındaki görüşmeyi doğruladı; talebin İsrail tarafından geldiğini kaydetti.

LİBERMAN ÇİLEDEN ÇIKTI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Savunma Bakanı Ehud Barak'ın bilgisi dahilinde gerçekleştiği ifade edilen görüşmeyle ilgili olarak Lieberman, kendisine bilgi verilmemesi nedeniyle görüşmenin Netanyahu ile arasındaki güvene "darbe" vurduğu yorumunda bulundu. Lieberman'ın makamından yapılan açıklamada, "olayın Dışişleri Bakanı ile Başbakan arasındaki güveni zedelediği" vurgulandı.

"GÜVENE DARBE" DEDİ

Açıklamada, Dışişleri Bakanlığına bilgi verilmemesinin "normal usullerin ihlali" anlamına geldiği ve Lieberman'ın Başbakandan açıklama beklediği belirtildi.

"TAMAMEN TEKNİK" DENİLDİ

İsrail Başbakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise Dışişleri Bakanına "teknik nedenlerden ötürü" bilgi verilmediği ve Başbakanın Dışişleri Bakanı ile tam bir işbirliği içerisinde çalıştığı kaydedildi.

Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın görüşmeden saf dışı edilmesi, "hükümetin Lieberman'dan kurtulmak istediği" yorumlarına da neden oldu.

"ŞEYTANLAR DANS EDİYOR"

İsrail'in haber portalı Ynet haber sitesi, olaydan haberdar edilmediği ortaya çıkan koalisyonun aşırı sağ kanadından İsrael Beiteniu partisi lideri Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın etrafında "şeytanların dans ettiğini" yazarken, Likud ve İşçi Partisi'nden bakanlar, Savunma Bakanı Ehud Barak'ı sorumlu göstererek, Barak'ın Lieberman'ı koalisyondan çıkarmak istediğini savundular.

KAPI GÖSTERİLECEK

Başbakan Binyamin Netanyahu'nun da Lieberman'a "kapıyı gösterme" kararlılığında olduğu iddiaları dile getirildi.

"GÖRÜŞME TALEBİ İSRAİL'DEN GELDİ"

Bu arada Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Ben Eliezer arasında Brüksel'de görüşme yapıldığını doğruladı ve talebin karşı taraftan geldiğini kaydetti.

Özügergin, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun İstanbul'dan Ankara'ya gelişi sırasında Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Burak Özügergin, "Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve İsrail Ticaret Bakanı Ben Eliezer arasında görüşme yapıldığı doğrudur. Bu görüşmenin yapılması talebi İsrail tarafından geldi" dedi.

Özügergin, görüşmede, "son zamanlarda özellikle Gazze'ye yardım taşıyan konvoya yapılan saldırıdan sonra Türk-İsrail ilişkilerinin vardığı nokta ve bu ilişkilerin önümüzdeki dönemdeki seyri konularının ele alındığını" kaydetti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun Ben Eliezer'e daha önce muhtelif vesilelerle dile getirilen, ilişkilerin düzelmesi için Türkiye'nin İsrail'in atmasını beklediği adımlar konusunda vurgular yaptığını anlatan Özügergin, "Biliyorsunuz, bunu defaatle dile getirdik. Beklentilerimiz nelerdir? Özür dilenmesi, tazminat ödenmesi, bir uluslararası bağımsız, tarafsız komisyon kurulması ve Gazze'ye uygulanan ambargonun kaldırılması taleplerimizi vurguladık" diye konuştu.

Özügergin, görüşme sonrasında İsrail tarafının, Türkiye'nin taleplerini değerlendirmek üzere hükümetine ulaştıracağı vaadinde bulunduğunu kaydetti. Bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceğine ilişkin bir soru üzerine ise Özügergin, "İlişkilerin vardığı nokta bizim de istediğimiz bir nokta değil. Görüşme talebinin karşı taraftan gelmesinin ardındaki neden de herhalde önümüzdeki dönemde atmalarını beklediğimiz adımların tekrar bir tespiti, bunların hükümet içinde paylaşılması. Herhalde onun için böyle bir talepte bulundular. Bizim Türk-İsrail ilişkilerinin düzelmesi için ortaya koyduğumuz beklentiler açık. Bunu yüz yüze Sayın Bakan, Eliezer'e iletti. Biliyorsunuz biz bu beklentilerimizi ve bazı diğer taleplerimizi bir notayla da bir hafta-on gün önce karşı tarafa iletmiştik. Bu da şüphesiz ele alınan konular arasında oldu." şeklinde yanıt verdi.

İSRAİLLİ BAKANLA GÖRÜŞMEYE TEPKİ

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Ben Eliezer ile görüşmesini eleştirerek, ''Bir taraftan büyükelçini çekeceksin, özür dilemeden göndermem diyeceksin, hiçbir adım atmayacak, ondan sonra da Dışişleri Bakanı görüşecek. Bu milletin onurunu korumasını bilin hiç olmazsa'' dedi.

Yaptığı açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vural, ''Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun İsrail Ticaret Bakanı ile görüştüğü ve görüşme isteğinin Davutoğlu'ndan geldiğinin'' söylenmesi üzerine, ''Klasik bir AKP tavrıdır bu'' dedi.

"Saman altından su yürütüldüğünü'' ileri süren Vural, "Bu milletin onurunu korumasını bilin hiç olmazsa... Onurlu durmayı bilin. Çıkın mertçe görüştük diye söyleyin. Demek ki milleten saklamak istedikleri bir şeyler var. Böyle bir davranışı Türk milletinin onuruna vurulmuş bir darbe olarak görüyorum. Son derece yanlıştır. Hükümetin omurgasız olduğunu biliyorduk. Hele hele bu görüşme Türkiye'nin isteği üzerine gerçekleşmişse, hükümetin kamuoyonu tatmin edecek bir açıklama yapması ve Dışişleri Bakanının Türk milletinden özür dilemesi gerekir." dedi.


A.A

Hiç yorum yok:

"Küstah davranışa sessiz kalanlar..."

Hayırlı Konvoy üyeleri yaptıkları açıklamayla Atatürk'e hakaret edenlere ve hakaretlere sessiz kalanlara tepki gösterdi. Mustafa Kemal ...