Sayfalar

2 Eylül 2010 Perşembe

Hacı Bektaş Veli Derneğinden Başbakan Erdoğan'ın sözlerine tepki...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ankara mitinginde “dedelerden talimat dönemi bitti ifadelerine Hacı Bektaş-ı veli derneği başkanı Kenan Akpınar’dan tepki geldi. Akpınar, bu dedelik talimat değil, ikrar, rızalık ve yola hizmet yoludur. 

Akpınar, Başbakanın Ankara mitinginde, dedelik gibi önemli bir Alevi kurumunu istismar eden konuşması tam anlamıyla bir ayrımcılık ifadesi ve suçtur. AKP hükümeti tarafından Alevilere yönelik sürdürülen ayrımcılığın ve ötekileştirmenin, siyasal İslamcı bir gelenek olduğunu Başbakan Erdoğan, Sincan mitinginde bir kez daha göstermiştir. Alevi inancına ve geleneğine yabancı olan Başbakan “Dedelerden talimat dönemi bitti” diye, Alevi dedelik kurumunu siyaset alanının istismarı haline getirmeye çalışmıştır. Alevilikte önemli bir yer olan dedelik kurumunu rencide etmek ve toplumun nazarında olumsuzlaştırmak için, dedeliği ve Aleviliği HSYK tartışmalarında istismar haline getirilmesi bir ayrımcılığın ifadesinin bir göstergesidir ve suçtur. Sayın Başbakan tüm ülke yurttaşlarının başbakanı olmadığını göstermek için özel çaba sarf ediyor. Alevi hassasiyetleri ve değerlerini siyasetin istismarı haline getiriyor.  HSYK yönelik tartışmalarda, hukuk ve demokrasi  kullanmak yerine, Alevi inancında önemli yer teşkil eden dedelik kurumunu, bu tartışmalarda istismar haline getirmektedir. Dedeler talimat vermez. Dedelik kurumu “El ele, el Hakka” tanımının, “Mürşid-Pir-Rehber” biçimde görevlere ayrılmış şeklidir. Dedelik kurumu taliplerine, toplumu ve yola hizmet kurumudur. Bu kurum talimat ve fetva veren Şeyhülislam Kurumu değildir.. Dedeler talimatla değil, muhabbetle ilgilenir. Bu kurumda söz, talimatla değil, tüm taliplerinde yer aldığı ve eşit haklara sahip, katılımcı olduğu ve rızalık kültürü üzerinden oluşur. Rehber Pir’e, Pir Mürşid’e bağlıdır. Mürşid de rızalık sonucu oluşmuş davranışa, söze ve yola bağımlıdır.  Alevi tarihi, geleneği, inancı ve kültürü dedelik kurumu üzerinde günümüze taşınmıştır. Yani dedelik kurumu ve dedelerimiz. Türkiye de Alevilerin kendi inançlarını öğrendikleri okulları ve okulların açılmasına onay veren bir yargı ve hukuk düzeni yoktur. Alevi köylerine cem evi yapma hakkı tanıyan yasa, kanun ve buna dair destek veren bir yargı yoktur. Ama Alevi Köyleri dâhil, her köye cami yapılmasını yasalar ve kanunlar güvence altına alınmıştır.
Talimatı veren dedeler değil, bizzat Başbakanın kendisinin sürekli olarak adres gösterdiği devletin Sünni ulemasıdır. Cem evleri konusunda bile fikir sorduğu yer Din İşleri Yüksek Kurulu ve Diyanettir. Çünkü Aleviler tarafında açılan eşit haklara dair tüm davalarda, gerek yargı, gerekse hükümet Diyanetten talimat istemiştir! Yani Başbakan talimat verenleri bizim inancımızda ve dedelik kurumlarımızda aramasın.

Hiç yorum yok:

"Küstah davranışa sessiz kalanlar..."

Hayırlı Konvoy üyeleri yaptıkları açıklamayla Atatürk'e hakaret edenlere ve hakaretlere sessiz kalanlara tepki gösterdi. Mustafa Kemal ...