Sayfalar

28 Mayıs 2010 Cuma

Azerbaycan, Türk ve İslam Dünyasının ilk cumhuriyeti olarak 1918 yılında kuruldu

Türk-İslam dünyasının ilk cumhuriyeti olarak 28 Mayıs 1918'de Mehmet Emin Resulzade liderliğinde kurulan Azerbaycan Halk Cumhuriyeti'nin ilanının 92'inci yıldönümü coşkuyla kutlanıyor. 

Bugün Azerbaycan'ın bağımsızlık günü, Cumhuriyet Bayramı.

Türk ve İslam dünyasının ilk cumhuriyeti olarak 28 Mayıs 1918 de kurulan Azerbaycan Halk Cumhuriyeti'nin ilanının 91'inci yıldönümü coşkuyla kutlanıyor.

Resmi bayram olarak kutlanan Cumhuriyet Günü törenlerinde Kara, Hava ve Deniz Harp Okulu öğrencileri resmi geçit yaptı.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 28 Mayıs Cumhuriyet Günü dolayısıyla resepsiyon verdi.

Aliyev resepsiyonda, Azerbaycan'ın en büyük sorununun topraklarındaki Ermeni işgali olduğunu anlattı.

Görüşmelerden sonuç alınamaması durumunda, topraklarındaki işgali başka yollarla sona erdireceklerinin altını çizen Aliyev, Azerbaycan topraklarında ikinci bir Ermeni devleti kurulmasına izin vermeyeceklerini vurguladı.

Bolşevik Rus ve Ermeniler, 1917 yılında Müslüman Türkleri Kafkaslardan sürmek için soykırım uygulamaya başladı.

1918 yılının 30-31 Mart günlerinde sadece Azerbaycan'ın Başkenti Bakü'de 17 bin savunmasız Türk Ermeni çetelerince katledildi.

Kafkaslardaki Türklerin Osmanlı devletinden yardım istemesi üzerine çekirdeğini İstanbul'dan yola çıkan askeri birliğin oluşturduğu "Kafkas İslam Ordusu" bir dizi savaşın ardından 25 Mayıs 1918 de Gence'ye girdi.

28 Mayıs'ta da Mehmet Emin Resulzade liderliğinde Tiflis'de Azerbaycan Halk Cumhuriyeti ilan edildi. Kafkas İslam Ordusu 15 Eylül 1918'de de Bakü'ye girerek işgal ve soykırımı tümüyle sona erdirdi.

Azerbaycan'ın Başkenti de Bakü'ye taşındı.

Türk ordusunun Kafkaslardan çekilmesi üzerine 28 Nisan 1920 tarihinde Azerbaycan, Sovyetler Birliği tarafından işgal edildi.

Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Azerbaycan 1991 yılında yeniden bağımsızlığına kavuştu.

Bu tarihten itibaren de 28 Mayıs günü Bağımsızlık ve Cumhuriyet Bayramı olarak kutlanıyor.

Hiç yorum yok:

"Küstah davranışa sessiz kalanlar..."

Hayırlı Konvoy üyeleri yaptıkları açıklamayla Atatürk'e hakaret edenlere ve hakaretlere sessiz kalanlara tepki gösterdi. Mustafa Kemal ...