Sayfalar

1 Nisan 2010 Perşembe

Kayseri Gazeteciler Cemiyeti “Basın Özgürlüğü ve Hukuki Sınırları” konulu bir konferans düzenledi.


Erciyes Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu konferans salonunda düzenlenen programa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Recep Bulut, Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcısı Metin Hülagü, İletişim Fakültesi Dekanı Hamza Çakır, yazılı ve görsel basının temsilcileri ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Hukukun doğru anlaşılması için hukuk bilincinin oluşmasının büyük önem taşıdığına dikkat çeken Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Siyami Başok, toplumsal hayatta herkesin hukuk bilincine sahip olması gerektiğine işaret etti.
Başok, “Hukuk bilincinin oluşması için önce hukuk kurallarının nasıl ortaya çıktığının hatırlanması gerekir. İlkel yaşamda insanların hak ve özgürlüklerinin kullanımı konusunda kargaşa vardı. İlkel yaşam ilerledikçe insanlar kargaşayı ortadan kaldırmak için hak ve yetkilerini üstün bir otoriteye teslim etti. Devlet kavramı böyle ortaya çıktı. Böylece hukuk bilinci oluştu. Yani, biz insanlar kendi hak ve yetkilerimizi bilinçli olarak bazı organlara verdik. Bunun için de kurallara uymamız gerekir” dedi.
Basının haber verme ve eleştirme işlevi olduğuna da değinen Başok, demokrasi için insanların özgür irade sahibi olması gerektiğini, bunun da doğru bilgilenme ile mümkün olacağını dile getirdi. İnsanların doğru bilgilenmesi için basının görevini doğru yapması gerektiğini kaydeden Başok, gazetecilerin bir anlamda kamu hizmeti yürüttüğünü vurguladı.
Başok, “Basının görevini doğru yürütmesi için özgür olması gerekir. Ancak, bu özgürlük sınırsız bir özgürlük değildir. Bu özgürlüğü sınırlayan en önemli unsur kişilik haklarıdır. Basın özgürlüğü ile kişisel özgürlüklerin çakıştığı durumlarda sorun yaşanıyor. Basın özgürlüğü ve kişisel özgürlükler anayasamızda ayrı ayrı garanti altına alınmıştır. Basın özgürlüğü ile ilgili sorunların yaşanmaması için kamu yararı gözetilmesi, doğru haber yapılması ve üsluba dikkat edilmesi gerekir. Gazeteciler de işlerini yaparken özgürlüklerini aşmamak için empati yaparak, haberin muhatabı olan kişilerin yerine kendini koyarak hareket etmelidir” dedi.
             Konferansın ardından ERÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Hülagü, Başsavcı Mehmet Siyami Başok a plaket verdi. 

Hiç yorum yok:

"Küstah davranışa sessiz kalanlar..."

Hayırlı Konvoy üyeleri yaptıkları açıklamayla Atatürk'e hakaret edenlere ve hakaretlere sessiz kalanlara tepki gösterdi. Mustafa Kemal ...