Sayfalar

10 Mayıs 2010 Pazartesi

İstifayı nasıl yorumlamalı

Deniz Baykal arkasında cevaplanması gereken pek çok soru bırakarak istifa etti.
Köşeyazarları gerek medyaya yaptıkları açıklamalarda, gerekse twitter hesaplarında bu soruları cevaplamaya çalıştılar.
Baykal'ın arkasında bıraktığı sorulardan en önemlisi ise konuşmasındaki Pensilvanya, yani Fethullah Gülen vurgusuydu.
CHP lideri Deniz Baykal'ın istifa kararını açıkladığı konuşmasında "ABD'den Pensilvanya'dan aldığım üzüntü ve destek mesajlarının samimiyetine de inandığımı söylemek isterim" ifadesini kullanması buna karşılık "Anamuhalefet liderine bu kadar kaba ahlaksızlık, bugünün ortamında iktidarın bilgisi olmadan gerçekleştirilemez" demesi çeşitli yorumlara neden oldu.

Kimileri Baykal'ın "iktidarla Fethullah Gülen cemaatini ayrıştırdığı"nı, kimileri de kaset olayından dolayı Gülen cemaatini aklayıp iktidarı suçladı şeklinde yorumladı.

Bazı yazarların twitter'da konuya ilişkin yorumları şöyle oldu:

AHMET HAKAN - twitter
onur öymen, mustafa özyürek, önder sav da gitmeli...
baykal istifa etti... en fazla yandaş medya üzgün...
yandaşlar kemal kılıçdaroğlu gibi bir isim yerine "yaralı bir baykal"ı tercih ederlerdi...
pensilvanya: ikna mı etti? korkuttu mu?

ORAY EĞİN - twitter
Baykal'ın istifa ettiğini duyurdum, şimdi iddialı bir haber daha veriyorum: Kurultay'da yeniden Genel Başkan seçilecektir...
CHP'de yeni Kurultay sloganı: Hep destek tam destek... Fenerbahçe taktiği uygulanacak...
Sızdırılan götüntüler, konuşma kayıtları Başbakan ve AKP'yi hiç vurmadığına göre Erdoğan'ın yanıtını iyice düşünmesi gerek.
Yeni bir tartışmayı da başlattı Baykal: Cemaat'le AKP'yi ayrıştırdı...
Başbakan'ın 'Gaza getirmeyin' lafının hedefinde Cemaat olduğu söyleniyordu; Baykal AKP-Cemaat gerginliğini teyit mi etti?
Mustafa Özyürek tersten mi çakıyor acaba? Geri dön çağrılarını güçlendirmek için mi?
'Kurutalya katılmayacağım' diyen Baykal aktif mücadelesine devam edecekmiş - bu söz ne demek?
Yeni kulis... CHP Kurultay'ından önce ya da sonra 'Varan 2' sızacak mı? Kaset suikastının hedefi kim olacak?
CHP'ye yeni lider arayanlar bu soruyu düşünsün: Kemal Kılıçdaroğlu'nun Washington'la ilişkisi var mı yok mu?

SERDAR AKİNAN - twitter
Bu ulkede sekreterinden cocuk yapan bakan varken ve yazilamazken neden hep "birileri" ne konusacagimiza karar verir?
Altayli'nin Baykal konusundaki yorumu akla yatkin...Yapanlar "muhalif"ler olmayabilir...Istifasi Turkiye'de siyaset kurgusunu degistirir.
Fethullah Gulen'e tesekkur!... Baykal'in siyasi bir aktor olmaktan vazgecmediginin kanitidir...
Basbakan'in ratingi yuksek bir yaniti olacaktir suphesiz...Peki Baykal bu pasi neden atti?
Goruntuler komplo...Yani? Icerik dogru mu? Degil mi? Yanitlamadi....
NİHAT GENÇ - odatv.com
Nihat Genç odatv.com'da yayınlanan Yeni Kasetler Yolda başlıklı yazısında şu görüşleri savundu:
Bir parti genel başkanı için affedilmez bir günahla karşı karşıyayız, halkımız, hiçbirimiz hiçbir zaman affetmeyeceğiz, ama ‘hırsızın hiç mi suçu yok’, üstelik hırsız, Amerika, faşist liberaller, cemaat, istihbarat dümenleri, yani bu ülkeye kastedenler..
Ve bugünlerde AKP ‘nin yeni bir iktidarı tam anlamıyla yüzde yüz bir kesinlikle ham bir hayaldir, AKP’nin işi bitmiştir ve tüm Türkiye seçimleri beklemektedir, AKP’nin tek şansı kalmıştır o da CHP’nin infilak ettirilmesidir.
Öyle bir yol bulmalıyız ki, hem hiçbir ahlaksızlığı affetmemeliyiz hem de AKP oyunları, şantajlar, cemaat ve istihbaratın saldırılarını başarısız kılmalıyız.
Unutmayalım, CHP’yi kırk yıl aradan sonra yeniden umut yapan şey, AKP’nin ülkemiz için felaketlerle dolu bela yapan siyasi iktidarıdır. Felaket günlerinde merkez partiler ülke bekasıyla ilgili kaçınılmaz misyonlar edinir. Hiç birimiz CHP’li değiliz, ama gün, CHP’yi AKP’den kurtulmak için korumaktan başka şansımız yok, vardır diyenler söylesin…
CHP’nin tarihine iyi bakın, doksan yılda üç kere umut oldu, ilki ‘kurtuluş sonrası’, ikincisi 12 eylül öncesi anarşi kardeş savaşı yıllarında, üçüncüsü yine ülkenin bekasından en çok kaygı duyulan bugünlerde..
CHP’nin gövdesini eğebilirler, dallarını kırabilirler ama CHP’yi hiç kimse tarihin mezarlığına atamayacaktır, çünkü artık seçime kadar Türkiye’nin var olma yok olma kaderi CHP’nin kaderiyle özdeşleşmiştir..
Ve unutmayalım bu karanlık günlerde en önde savaşan yine CHP’dir, en önde savaşanlar kardeşlerini arkadaşlarını sevdiklerini ‘kurban vere vere bugünlere geldi’. Saldırıya geçen Amerika, cemaat, faşist liberaller ajan yandaş medya ve istihbarat oyunlarıyla istedikleri kadar çok ‘zayiat’ versinler, ‘kurban’ vererek bitmeyeceğimize yılmayacağımıza asla durmayacağımıza önümüzdeki aylar ‘şahit’ olacak..
TAHA AKYOL - Habertürk TV
Habertürk TV'ye açıklama yapan Milliyet yazarı Taha Akyol da konuşmasında Pennsilvanya vurgusu üzerinde durdu: İlk olarak Pensilvanya'dan Atlantiğin öteki tarafından bahsederek yani Fethullah Gülen'den bahsederek bir aklamada bulundu. Yani bu olayı onların yapacağı bişey değildir diye. İkincisi de bunu hükümete yükledi. Yani hükümet içerisinde, emniyet içerisinde bir grup olduğunu veya CHP'ye karşı olduğunu ve bir ekibin yaptığı iş değil hükümetin yaptığı bir iş olduğunu söyledi. Hedef küçülttü. Doğrudan doğruya iktidarı hedef gösterdi. Ben bu olayın bir komplo olduğuna katılıyorum. Böyle bir olay yaşandı yaşanmadı ayrı bir mesele ama bunun ortaya çıkarılması bir komplodur. Bunu hükümet yaptı iddiasını çok aşırı buluyorum. Bu konuda henüz bir kanıt yok. Ama Baykal'ın iddiası budur

Hiç yorum yok:

"Küstah davranışa sessiz kalanlar..."

Hayırlı Konvoy üyeleri yaptıkları açıklamayla Atatürk'e hakaret edenlere ve hakaretlere sessiz kalanlara tepki gösterdi. Mustafa Kemal ...