Sayfalar

10 Nisan 2010 Cumartesi

Pazarda kilosu 1,5 liraya çıkınca, soğan çiftçinin gözdesi oldu

Türkiye'nin önemli soğan üretim bölgelerinden Yozgat'ta çiftçilerin, geçen yıla göre bu yıl iki kat daha fazla alanda ekim yaptığı belirtildi.
öy, Aydıncık ve Çekerek ilçelerinde her yıl ellerinde kalan soğanları dere kenarlarına dökmek zorunda kalan çiftçiler, bu yıl pazarda fiyatların 40 kuruştan 1,5 liraya fırlaması üzerine tekrar soğana yöneldi.
Yerköy Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz, bu yıla kadar çiftçinin elinde bulunan soğanın para etmediğini ve elinde kalarak çürüdüğünü kaydetti.
Soğandan zarar eden çiftçilerin geçen yıl az soğan ektiğine dikkat çeken Yılmaz, "Üretim az olunca dolayısıyla fiyatlar yükseldi. Kilogramı 40 kuruştan 1,5 liraya kadar çıktı. Ancak, soğanın fiyatı çiftçinin elinden çıktıktan sonra yükseldi. Burada çiftçimiz para kazanamadı, toptancılar kazandı." dedi.
Yılmaz, Yerköy genelinde geçen yıl yaklaşık bin dekar soğan ekildi. Bu yıl ise 2 bin dekarın üzerinde ekim yapıldı. Soğan fiyatlarının aşırı yükselmesinden dolayı ekimi de geçen yıla göre ikiye katladı. Temennimiz, ekilen soğanların geçmişte olduğu gibi tekrar çiftçinin elinde kalmamasıdır. Bunun için Tarım ve Köy İşleri Bakanlığımız, hükümetimiz tedbir alarak, ihracat bağlantılarını yapmalıdır. Bugün bölgemizde çiftçiler, işveren durumuna gelmiştir. Çiftçilerimiz ne kadar çok kazanırsa bu kazanç kent esnafına da yansıyacaktır." diye konuştu.
İlçede soğan üretimi yapan Osman Şahin de yaklaşık on yıldır, ürettikleri soğanın ellerinde kaldığını ve çürüdüğünü söyledi. Şahin, "Geçen yıl soğanı çiftçiler az ekti. Dolayısıyla üretim az olunca bu yıl fiyatlar ikiye üçe katlandı. Bunu gören çiftçiler de şuan tekrar soğan ekmeye başladı. Bu yıla kadar hiç soğan ekmemiş çiftçiler dahi soğan ekiyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı inşallah şimdiden tedbir alarak, üretilecek soğanların satışını sağlar. Aksi halde eskiden olduğu gibi yine çiftçinin elinde kalır, derelere dökülür." şeklinde konuştu.
Hem soğan üretimi, hem de toptancılık yapan Fahri Örnek de bu yıl soğanın kilogramının 40 kuruştan başlayıp 1,5 TL'ye kadar sattıklarını ifade ederek, "Soğan bu yıl sürekli yükseldi. En son elimizde kalan soğanın kilogramını 1,5 TL'den sattık. Elimizde olsa yine satılır, ancak geçen yıl üretim az olduğu için çiftçinin de toptancıların da elinde soğan kalmadı." diye konuştu.

Hiç yorum yok:

"Küstah davranışa sessiz kalanlar..."

Hayırlı Konvoy üyeleri yaptıkları açıklamayla Atatürk'e hakaret edenlere ve hakaretlere sessiz kalanlara tepki gösterdi. Mustafa Kemal ...