Sayfalar

22 Haziran 2010 Salı

Guardian'dan ağır yorum

İngiliz gazetesi yazarı, Türkiye'nin son dönemde dış politikada attığı adımları yorumladı.
İngiltere'de yayınlanan Guardian gazetesinin yazarı bugünkü köşe yazısında, Türkiye'nin son dönemde dış politikada attığı adımların başarısızlıkla sonuçlandığını iddia etti.

Güneydoğuda şiddet olaylarının tırmanmasının, Ankara'nın "Kürt sorunu"nun çözümü için daha çok şey yapması gerektiğinin altını çizdiğini savunan Tisdall, çatışmaların tekrar başlamasının Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun "komşularla sıfır sorun" politikasının ne kadar somut ve kalıcı sonuçlar doğurduğu sorusuna da işaret ettiğini belirtiyor.

BBC'nin sitesinde yer alan habere göre saldırıların devam etmesi halinde Türkiye'nin 2008'deki gibi Kuzey Irak'a bir kara harekatı yapması ihtimalinin kaygı yarattığını yazan Simon Tisdall, böyle bir adımın Ankara'nın Bağdat'la ilişkilerine zarar vereceğini öne sürüyor.

Tisdall'ın yazısı özetle şu değerlendirmeleri içeriyor:

Türkiye'nin "sıfır sorun" politikası Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesi nedeniyle de sorun yaşadı. Türkiye ve Ermenistan arasında varılan tarihi anlaşma, Azerbaycan'ın önce Dağlık Karabağ anlaşmazlığının çözülmesinde ısrar etmesi nedeniyle geri tepti. Erdoğan'ın inisiyatifi, tansiyonu düşürmek yerine arttırdı.

Kıbrıs'ta bu yıl yapılan seçimlerde Kıbrıslı Türkler Ada'nın kalıcı bölünmesinden yana gibi görünen bir ismi cumhurbaşkanlığına seçti. Erdoğan, önemli bir komşusuyla, İran'la ilişkilerini ise ilerletti. Türkiye'nin BM'nin Tahran yaptırımları aleyhine oy kullanması ABD'yi ve Avrupalı ülkeleri kızdırırken, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ı ise sevindirdi.

Buna karşın, İsrail'le ilişkiler Gazze'ye giden yardım gemisi fiyaskosu nedeniyle en düşük seviyelerde. Erdoğan'ın bölgesel dış politika inisiyatifleri, İran'la flörtü, İsrail'le yol ayrılığı ve Suriye gibi olağan şüpheli ülkelerle kurlaşması, Batılı yorumcuların, Türkiye'nin politikasında bir "stratejik eksen kayması" olduğu şeklinde spekülasyonlar yapmalarına yol açtı.

Batılı bakış açısından, sorun, Erdoğan ya da Davutoğlu'nun Türkiye için daha büyük roller istemeleri ve bu yolda tek başlarına gitmeye hazır olmaları değil. Sorun, bunu yaptıklarında, genellikle yüzlerine gözlerine bulaştırmaları.

Hiç yorum yok:

"Küstah davranışa sessiz kalanlar..."

Hayırlı Konvoy üyeleri yaptıkları açıklamayla Atatürk'e hakaret edenlere ve hakaretlere sessiz kalanlara tepki gösterdi. Mustafa Kemal ...