Sayfalar

15 Haziran 2010 Salı

Orası bir cehennem!

Kırgızistan gelenler, orada yaşadıkları dehşeti anlattılar...
Kırgızistan'ın güneyindeki çatışmalar nedeniyle THY uçağı ile Türkiye'ye gelen Kırgız Günnaz Şayova, Kırgızlar ile Özbeklerin kardeş kardeş geçindiklerini belirterek, provokatörlerin ortalığı karıştırdığını söyledi.

THY'nin ''Manisa'' adlı uçağı ile Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'na getirilen 151 yolcu, İstanbul Vali Yardımcısı Bekir Ergök, havalimanı yetkilileri ve yakınları tarafından karşılandı.

Kızları Esma ve Hatice Şayova ile gelen Kırgız Günnaz Şayova, basın mensuplarının soruları üzerine, ''Biz Kırgızlar ve Özbekler kardeş kardeş geçiniyorduk. Provokatörler ortalığı karıştırdı. İnşallah düzelir'' dedi.

Kırgız eşi İrade Decanteyava ve kızı İlayda Kaya ile Türkiye'ye dönen Ali Kaya da Kırgızistan'da öğrenci olduğunu belirterek, ''Olaylar sırasında dışarı çıkamadık. Büyük bir endişe vardı. Ben eşimin ailesinin evinde kalıyordum. Onun sayesinde kurtulduk'' diye konuştu.

"OTORİTE YOK"

Tekstilci Yavuz Şimşek de vahşetin içinden geldiğini ve Kırgızistan'da otorite olmadığını ifade ederek, ''İnsanlık diye bir şey yok. Her şeyi talan ettiler. Ahıska Türkleri'nden çok büyük yardım gördük. Orası bir cehennem, eğer Ahıska Türkleri olmasaydı biz de burada olamazdık. Ahıska Türkleri bizim için canlarını feda edebilecek kadar yürekli. Onlara da orada yardım edilmesi gerekiyor'' dedi.

"ÖZBEKLERE KARŞI YAPILAN SOYKIRIM"

Öğrenci Ali Ekber Aysel de bir provokasyon sonucu Kırgızlar ile Özbekler arasında çatışma başladığını ifade ederek, ''Orada yaşananlar Özbek asıllılara yönelik bir soykırımdır. Kardeş kanının dökülmesinin durdurulmasını istiyoruz'' diye konuştu.

Eşi Hülya, bebekleri Gülnihal ile Türkiye'ye dönen öğretmen Erdal İnandı da Kırgızistan'da yaşananlara ilişkin şunları söyledi:

"Oş Lisesinde Türkçe öğretmeniyim. Olaylar sırasında Kırgız öğrenci velileri, bizi evlerine götürdü. Türklere karşı sert davranmadılar. Kırgızlar bize sahip çıktı. Kırgızlar ile Özbeklerin çatışmasında yağmalamalar olduğunu gördük.''

ENDİŞELİ BEKLEYİŞ

Havalimanında bekleyenler arasında, uçakta yolcu olarak bulunmayan Türklerin yakınları da vardı. Bunlardan Mehmet Can Tokay, oğlu Sedat Tokay'ın Oş Üniversitesinde İngilizce Bölümünde okuduğunu, oğlunun şu anda orada yaralı olduğunu ve hastanede yattığını söyledi.

Tokay, ''Oğlum ameliyat edilmiş. Özbek asıllı eşi Nagina Tokay'ın da yaralı olduğunu öğrendik. Acilen oradan getirilmelerini bekliyorum'' diyerek yetkililerden yardım istedi.

BÜYÜKELÇİLİK: YAŞANANLAR ÇETELERİN İŞİ
Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Ramazan Dırıldayev, Kırgızistan'da son günlerdeki çatışmaların, ülkede yaşayan Özbeklerle Kırgızlar arasındaki bir etnik çatışma değil çetelerin kışkırtması olduğunu söyledi.

Kırgızistan'ın güneyinde 11 Haziran gecesi patlak veren çatışmaları değerlendirmek üzere Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçiliğinde bir basın toplantısı düzenleyen Dırıldayev, çatışmaların kesin bilançosunu şu an için vermenin mümkün olmadığını, ancak resmi rakamlara göre 171 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Gayrı resmi rakamlara göre can kaybı sayısının çok daha fazla olabileceğini belirten Dırıldayev, Özbek ve Kırgız geleneğine göre ölenler hemen defnedildiği için kesin rakamlara ulaşmanın zor olabileceğinin altını çizdi.

"ÜLKEYİ ÇARPIŞMANIN İÇİNE SOKTULAR"

Kırgızistan'daki çatışmalarla ilgili son iki dönemde ülke yönetimini elinde bulunduranları suçlayan Dırıldayev, önceki iki yönetimin demokrasiye inançları olmadığı için ülkenin çatışmaların içine sürüklendiğini kaydetti.

"Yaşanan olaylar üzüntü verici" diyen Dırıldayev, olaylara dışarıdan bakıldığında her ne kadar etnik kökenli gibi görülse bile bunların etnik çatışma olmadığını, "daha önceki iktidarı destekleyen bir takım çetelerin" kışkırtmasıyla olayların başladığını belirtti.

"Çatışmalar, 27 Haziranda yapılacak referandumu etkileyecek mi?" sorusunu yanıtlayan Dırıldayev, olayların etkilemeyeceğini, yeni anayasayla ilgili referandumun zamanında yapılacağını söyledi.

Yeni anayasa sonrasında Kırgızistan'ın parlamenter demokrasiye geçiş yapacağını belirten Dırıldayev, ekim ayındaki seçimlerle birlikte Kırgızistan'ın Orta Asya'da parlamenter demokrasi sistemini uygulayan ilk ülke olacağını ifade etti.

"ASKERE DEĞİL İNSANİ YARDIMA İHTİYAÇ VAR"

Kırgızistan hükümetinin Rusya'dan asker talep etmesi ve Rusya'nın da bu öneriye "ret" yanıtı vermesiyle ilgili de Dırıldayev, "Kırgızistan'ın şu anda askere ihtiyacı yok, insani yardıma ihtiyacı var" diye konuştu.

Çatışmalardan sonra sınırını mültecilere açan Özbekistan hükümetine teşekkür eden Dırıldayev, Özbek ve Kırgız halklarının kardeş olduğunu belirtti.

A.A

Hiç yorum yok:

"Küstah davranışa sessiz kalanlar..."

Hayırlı Konvoy üyeleri yaptıkları açıklamayla Atatürk'e hakaret edenlere ve hakaretlere sessiz kalanlara tepki gösterdi. Mustafa Kemal ...