Sayfalar

11 Haziran 2010 Cuma

Nurettin Okandan: "Düşük kaliteli ve düşük fiyatlı ithal ürünlerle iç piyasada rekabet zor"


Sanayi Odası Meclis Başkanı Nurettin Okandan, Kayseri’de 200 e yakın oda üyesinin 150 ülkeye mal sattığını ve bu firmaların, istihdamın yüzde doksanını sağladığını belirtti ve bu tabloya rağmen yaşanan sıkıntıdan bahsetti.
Sanayi Odası Meclis Başkanı Nurettin Okandan, Düşük kaliteli ve düşük fiyatlı ithal ürünlerle iç piyasada rekabetin zor olması, başlıca sorunlarımız arasında yer alıyor dedi.

       Küreselleşme ile birlikte dünya ölçeğinde rekabet olgusunun giderek önem kazandığını vurgulayan Okandan, ülkelerin küresel piyasadan daha fazla pay elde edebilmek için rekabet güçlerini artırmada yoğun çaba içine girdiğini, bu anlamda rekabet gücü kavramının da gittikçe öneminin arttığını belirtti.

     Kayseri'de imalat sanayinde farklı sektörlerde faaliyet gösteren firmaların genel olarak benzer sorunlarla karşı karşıya olduklarını ifade eden Okandan, Sorunlarımızın başında, iç talepteki daralma, haksız rekabet, ÖTV ve KDV oranları ile enerji fiyatlarının yüksekliği, nitelikli iş gücü yetersizliği, yüksek finansman maliyetleri, nakliyede yaşanan sorunlar ve yüksek maliyetler, istihdam maliyetlerimizin yüksek olması, hammadde fiyatları ve döviz fiyatlarındaki aşırı dalgalanmalar, teşvik sistemindeki adaletsizlikler ve kayıt dışılık gelmektedir. Ayrıca bazı sektörlerde kapasite fazlalığı yaratılmışken, bazı sektörlerde yan sanayinin yetersiz olması, girdi maliyetlerini fiyatlara yansıtamamak, tahsilatın zorlaşması, vadelerin kısalması, düşük kaliteli ve düşük fiyatlı ithal ürünlerle iç piyasada rekabetin zor olması, firmalar arası işbirliğinin zayıf olması, firmaların küçük ölçekli ve kırılgan yapıya sahip olmaları, yüksek katma değer sağlayan sektörler için son derece önemli hale gelmiş olan fikri mülkiyet haklarının yaygınlaşmaması da sorunlarımız arasında yer alıyor dedi.

Hiç yorum yok:

"Küstah davranışa sessiz kalanlar..."

Hayırlı Konvoy üyeleri yaptıkları açıklamayla Atatürk'e hakaret edenlere ve hakaretlere sessiz kalanlara tepki gösterdi. Mustafa Kemal ...