Sayfalar

11 Haziran 2010 Cuma

Tasarı TBMM Başkanlığı'nda

Kamuoyunda "taş atan çocuklar" yasa teklifi olarak bilinen düzenleme TBMM Başkanlığı'nda..
AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, suça itilen çocuklarla ilgili hazırlanan yasa teklifinin TBMM Başkanlığına gönderildiğini bildirdi.

TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bozdağ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuda talimatı olduğunu anımsattı. Bozdağ, TBMM'de gazetecilerin ''suça itilen çocuklar''la ilgili yasa teklifi konusundaki sorularını yanıtladı.

''Bu konuda bir çalışmamız vardı. Şu an itibarıyla çalışma sonuçlandı ve Meclis Başkanlığına teklif gönderildi'' diyen Bozdağ, TBMM'nin gönderilen teklif ile ilgili olarak bundan sonra ki süreçte yasal prosedür neyse onu işleteceğini söyledi. Teklifin Adalet Komisyonunda görüşüleceğini anlatan Bozdağ, ''Teklifin genel kurul aşaması, TBMM tatile girmeden tamamlanması düşünülüyor'' dedi.

''Suça itilen çocuklarla'' ilgili cezaları artırıcı nedenlerin ortadan kaldırıldığını belirten Bozdağ, şöyle konuştu: ''Suça itilen çocukların aleyhine bir infaz vardı, dörtte üç oranında... İnfaz, diğer çocuk suçlularla eşit hale getiriliyor üçte ikiye dönüştürülüyor. Öte yandan, suça itilen çocuklarla ilgili yargılama özel yetkili ağır ceza mahkemelerinde yapılırken, bundan sonra TBMM kabul ederse çocuk mahkemelerinde yargılama yapılacak. Dolayısıyla soruşturma ve kovuşturma usulünde de bir değişiklik yapılıyor.

En önemli değişikliklerden biri de Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'nı ihlal ederek suça itilen çocukların işledikleri suç, ilk defa işlenen bir suç ise bu durumda ceza neyse bunu alacaklar, ancak bu suçlar güvenlik tedbiri olacak uygulanacaktır, hapis cezası olarak değil. Sadece bununla ilgili ateşli silahlar ve yasada sayılan bazı şeyler hariç onun dışındaki durumlarda ilk defa suça itilen çocuk, suçla ilgili yargılama sonucu ceza neyse bu cezayı alacak. Cezanın müddeti ne kadarsa o kadar da güvenlik tedbirine tabi tutulacak ama silah varsa onun için böyle bir durum söz konusu değil.


Ancak suça itilen çocuk ikinci defa aynı şeyi yaparsa bu takdirde güvenlik tedbiri uygulaması mükerreri hakkında uygulanmayacak.''

Bir gazetecinin, ''Yargılamanın yolunu açacağı gerekçesiyle muhalefetin eleştirileri vardı...'' sözleri üzerine, Bozdağ, ''Hayır, onunla ilgili bir düzenleme yok. Muhalefetin eleştirileri değil de istismarı vardı. O yok...'' dedi.

A.A

Hiç yorum yok:

"Küstah davranışa sessiz kalanlar..."

Hayırlı Konvoy üyeleri yaptıkları açıklamayla Atatürk'e hakaret edenlere ve hakaretlere sessiz kalanlara tepki gösterdi. Mustafa Kemal ...